Wytruchtany maraton

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
Adams
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 42:29
Życiówka w maratonie: 03:53:31

Nieprzeczytany post

Życze powodzenia :) Dla mnie te wartości to "Kosmos" ale z uwagi na to że ja nie daje rady tyle przerobić :D
PKO
Grubas90
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Adams , co dla Ciebie jest kosmosem , ilość kilometrów czy tempo biegu ?
Ja powiem tak , albo ktoś lubi biegać albo nie , jest oczywiście jeszcze kwestia czasu a z tym u każdego jest różnie. Skoro lubimy biegać i wyjdziemy już z domu to szkoda truchtać mniej niż 10 km - jedno mycie i jedno pranie . Generalnie daje się zauważyć /bez względu na wiek biegaczy/
nerwowość i brak radości z tego co robią - mówię oczywiście o amatorach.
Często jak nie mam terminowych zobowiązań wychodzę na trening bez zegarka i biegam , biegam bo lubię , czego i Tobie Adams z całego serca życzę .
Awatar użytkownika
lejek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45:18
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć,

dla mnie np. podstawowym problemem jest czas...

Pozdrawiam,
Lejek
Awatar użytkownika
Adams
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 42:29
Życiówka w maratonie: 03:53:31

Nieprzeczytany post

"Grubas" też uwielbiam biegać :) Kosmos to dla mnie 310km w grudniu. 18 razy w miesiącu biegałeś, to wychodzi 4 dni w tygodniu biegania po ok 18km w KAŻDYM dniu :) Dla mnie jako początkującego to jest kosmosem :) Ale mam nadzieje za jakiś czas też to będzie dla normą :)
ZZigi
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Interesujący eksperyment... chyba.

Początkowo pomyślałem, że Cię "zaboli" ten maraton w 3:35 po takim treningu, potem myślałem, że się zgrywasz ;-) i dopiero po przeczytaniu całości, zrozumiałem, jak mniemam, ideę.

Rozumiem, że zamiarzasz, przebiec ten maraton, nie wychodząc powyżej zakresu truchtu, tak? Czyli powiedzmy 65-70% HR-Max?

Tylko potem piszesz, że celujesz w 3:35, co daje niewiarygodne, jak na trucht, tempo 5:06/km (no może niewiarygodne z wyjątkiem zawodowców).

I jeszcze pojawia się ta informacja, że nie kontrolujesz tętna, więc chyba jednak czegoś tu nie chwytam.

Z pozdrowieniami,
Z.
Grubas90
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Trucht został przyjęty jako podstawowy sposób przygotowania się do maratonu. Niestety nie potrafię truchtać po 5'07"/km dlatego na zawodach pobiegnę "normalnie". W styczniu zmniejszyłem ilość treningów o dwa w stosunku do grudnia ale są dni , ze biegam powyżej 3h. Nie mam pojęcia co z tego wyjdzie wiem jedno nawet po trzech godzinach biegania "nosi mnie"
kolejny sprawdzian na 1000m po 25 km treningu to 3'55".
Tak , tętna nie mierzę , biegam najwolniej jak potrafię , często rozmawiam podczas biegu przez telefon i nikt nie zorientował się , że jest to rozmowa podczas biegu - zakładam,że jest to trucht.
Waga poszła 8kg na dół .
ZZigi
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Rozumiem. Zatem trochę jednak szkoda tego treningu, ale czego nie robi się dla nauki ;-). Piszesz, że Cię "nosi", co nasuwa wniosek, że jest duży potencjał na zniesienie znacznie intensywniejszych bodźców, które pewnie przełożyłyby się na lepszy wynik. Rozumiem jednak, że maraton jest tylko celem pośrednim w tym sezonie, a ścieżka biegowa Twoim biurem ;-)

Pozdrawiam i jeśli wybierzesz Wrocław, to będę osobiście kibicował.

Z.

PS.
Chyba nick zrobił się już nieaktualny w związku z utratą wagi?
Grubas90
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Wczoraj sprawdzian na bieżni 10km-54'16" czyli 5'26"/km można powiedzieć ,że zmęczenie minimalne ale specjalnie szybciej nie było można /przytkane płuca/ , nie rokuje to najlepiej z tabeli wychodzi maraton w 4h11', ale eksperyment to eksperyment truchtamy dalej a za miesiąc kolejny sprawdzian tyle , że na 15 km.
Styczeń już mogę podsumować 300km w 15 jednostkach treningowych.
ZZigi
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

I jak się sprawy mają? Czy to nie czas startu już jakoś?

Zbierałem się, żeby skomentować tę ostatią dziesiątkę i pewnie temat zrobił się nieaktualny.

Pozdrawiam,
Z.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ