Spadek formy jesienią/zimą przy niższych temperaturach

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
hosipag
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam, już w tamtym roku zauważyłem u siebie dziwną przypadłość, gdy temperatura na zewnątrz spada poniżej 10 stopni i zaczynam się cieplej ubierać, to moje tempo biegu znacznie spada, w stosunku do temperatury 15-25 stopni, przy tym samym tętnie. I nie jest to małe wahanie, tylko 0:30 a niekiedy nawet powyżej 1:00min na kilometr wolniej niż przy ciepłej pogodzie.

Próbowałem znaleźć jakiś czynnik, który uległ zmianie w stosunku do tych treningów, ale do głowy przychodzi mi tylko temperatura i ubranie. Jadłospis podobny, pora biegania ta sama (wieczór po zachodzie słońca), waga ta sama, brak choroby, sen na porównywalnym poziomie, poziom zmęczenie przed i po trenningu podobne, buty te same, trasy te same, wiatr na trasie podobny.

Warto jeszcze wspomnieć, że we wrześniu robiłem 4 treningi tygodniowo, miesięcznie ok 140km, w październiku 3 treningi tygodniowo, miesięcznie ok 110km. Od października zacząłem pracę nad bazą tlenową metodą Maffetona, i jak na razie wygląda to słabo, zamiast zwiększać wydolność to zmniejszam :bum:

W tamtym roku we wrześniu i październiku biegałem to samo, a spadek formy był podobny. Przyczyną może być brak jakichś witamin, albo brak siły biegowej? Ma ktoś pomysł co tu począć?

Obrazek
New Balance but biegowy
gokish
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Może ubierasz się za grubo? Takie najprostsze na start ;)
hosipag
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

To raczej nie to, ubieram się wg zasady jakby na zewnątrz było 10 stopni więcej.
Ostatnio biegam w podobnych ciuchach jak poniżej:
https://www.decathlon.pl/p/legginsy-do- ... R-p-346951
https://www.decathlon.pl/p/koszulka-do- ... R-p-145903
Coś cieplejszego pewnie założę dopiero jak temperatura będzie bliżej 0.
Slawcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:14
Życiówka w maratonie: 2:46:06
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Mniej myśleć, więcej biegać.
PB: 17:17, 36:14, 1:22:28, 2:46:06
Fotoblog+ https://bieganie.org/
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

No nie. Sławcio, ja rozumiem, że wierzysz w ciężką pracę, ale nie możesz odmawiać myślenia.
Slawcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:14
Życiówka w maratonie: 2:46:06
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Masz rację. Trzeba myśleć.
Ja więc myślę, że spadek formy wynika ze zmniejszenia objętości z 140 do 110 km miesięcznie.
PB: 17:17, 36:14, 1:22:28, 2:46:06
Fotoblog+ https://bieganie.org/
Awatar użytkownika
fangss
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 43:22

Nieprzeczytany post

hosipag pisze: 03 lis 2024, 21:26 (...) W tamtym roku we wrześniu i październiku biegałem to samo, a spadek formy był podobny. Przyczyną może być brak jakichś witamin, albo brak siły biegowej? Ma ktoś pomysł co tu począć?
Jesteśmy częścią przyrody, ona zimą zwalnia i odpoczywa.
Ten trening 6km, to w zimny dzień robi się zaledwie taka rozgrzewka. Może zmień na 3x12 albo 3x11 km po prostu i już, żeby organizm coś miał wysiłku w pełnym rozgrzaniu. Albo tak zostaw 3 treningi np. do lutego, a wtedy w ramach wczesnego wiosennego przebudzenia dorzuć z powrotem 4 trening.
Dobra np. mogłaby być jajecznica z cebulką i czosnkiem a może i z odrobiną posiekanej pokrzywy po tych 8km, bo chodzi może o żelazo w diecie. :hejhej:
hosipag
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Slawcio pisze: 04 lis 2024, 18:14 Mniej myśleć, więcej biegać.
Dwa tygodnie temu pomyślałem, że takie rady to lepiej zatrzymać dla siebie. Ale minęły dwa tygodnie, fangss przypomniał mi o tym temacie i teraz się z Twoim zdaniem zgadzam.
Podczas dziejszego treningu myślałem o tym moim bieganiu i doszedłem do podobnych wniosków. Zamiast skupić się na treningu, to zajmuję się mniej istotnymi rzeczami. A problem z moim jesienno-zimowym bieganiem leży prawdopodobnie w głowie. Przez kilka lat przyzwyczaiłem się do takiego stanu rzeczy i teraz głowa nie pozwala ciału dać z siebie tyle ile wcześniej.
fangss pisze: 18 lis 2024, 00:12 Jesteśmy częścią przyrody, ona zimą zwalnia i odpoczywa.
Ten trening 6km, to w zimny dzień robi się zaledwie taka rozgrzewka. Może zmień na 3x12 albo 3x11 km po prostu i już, żeby organizm coś miał wysiłku w pełnym rozgrzaniu. Albo tak zostaw 3 treningi np. do lutego, a wtedy w ramach wczesnego wiosennego przebudzenia dorzuć z powrotem 4 trening.
Dobry pomysł z tym kilometrażem, bo faktycznie zjechałem w dół aż za bardzo. Mniej więcej taki miałem plan, w zimie biegać 3x w tygodniu a gdzieś od lutego wrócić do 4x.

Dzięki za pomoc.
ODPOWIEDZ