Wyznaczanie stref tętna - pomoc z wyborem sposobu.
- pawo
- Wodzirej
Przeboje też w strefach tętna były.
Miałem na myśli nie zejście z objętości treningowej, a skrócenie dystansu na zawodach, a w związku z tym zwiększenie temp ale masz rację tu góry zmieniają wszystko i faktycznie należało trochę po płaskim popróbować.
Miałem na myśli nie zejście z objętości treningowej, a skrócenie dystansu na zawodach, a w związku z tym zwiększenie temp ale masz rację tu góry zmieniają wszystko i faktycznie należało trochę po płaskim popróbować.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:59
- Życiówka w maratonie: 2:59:13
Zastanawiam się czy na potrzeby takiej totalnej amatorki jak moja nie wystarczy dobrze wyznaczyć Hrmax i wyznaczyć z tego strefy według chociażby wytycznych Skarżyńskiego?
P.S. Strefy, plany, obozy biegowe, trenerzy po kilka stówek za miesiąc, cudo zegarki, buty które same biegają i cholera wie co jeszcze a niepotrzebnych kilka/kilkanaście kilogramów u niejednego biegacza czeka i dobrze się ma
P.S. Strefy, plany, obozy biegowe, trenerzy po kilka stówek za miesiąc, cudo zegarki, buty które same biegają i cholera wie co jeszcze a niepotrzebnych kilka/kilkanaście kilogramów u niejednego biegacza czeka i dobrze się ma
viewtopic.php?f=28&t=58398 Komentarze
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Skarżyński tworząc swój system treningowy korzystał z badań naukowych dotyczących obciążeń treningowych autorstwa doktora Ratkowskiego, który jest pracownikiem naukowym gdańskiego awfu, a był w latach Jurka całkiem szybkim biegaczem. Myślę, że spokojnie, aż do poziomu 2:45, a może nawet 2:30 można korzystać ze Skarżyńskiego.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35:17
- Życiówka w maratonie: brak
Jeśli to Cię ciekawi, to na Stravie mam w miarę to uporządkowane i ostatnio regularnie tam wrzucałem:
https://www.strava.com/athletes/50229815
Nie wrzucam tam np. biegów na bieżni, ale że w sierpniu bieżnia mi się popsuła, to chyba prawie wszystko tam było (2 razy biegałem na bieżni na siłowni), poza jakimiś rozgrzewkami i schłodzeniami. Ale dużo lepsi zawodnicy (i z gór i z płaskiego) niż ja prowadzą regularnie Stravę, więc nie wiem czy jest coś tam specjalnie interesującego.
No, o to chodzi, żeby czasem coś innego zrobić, żeby było ciekawiej. Natomiast przygotowując się do gór też robię sporadycznie treningi np. 4x2 km z 2 minuty przerwy. Bardzo intensywne jednostki też robię na podbiegu i generalnie jest to dla mnie bardziej "naturalne" niż po płaskim. Może ten okres przed półmaratonem był trochę intensywniejszy niż zazwyczaj przed zawodami w górach, ale raczej minimalnie, bo cały czas miałem w głowie, że za 6 dni jest kolejny start. Jeżeli było jakieś zwiększenie temp, to był to po prostu efekt tego, że trochę mniej robiłem przewyższeń i ciężkiego terenu w tym okresie i na świeżych nogach to automatycznie idzie szybciej.
Generalnie tak, ale już pisaliśmy kilka razy, że tętno nie jest idealną miarą wysiłku. Z drugiej strony, dla amatorów naprawdę raczej nic nie musi być idealne, żeby się poprawiać, więc chyba nie ma co przesadzać. Jak ktoś chce to robić znacznie dokładniej, bo mu takie podejście analityczne do treningu pasuje i to lubi, to spoko. Myślę, że jeżeli chodzi o Ciebie, to biegasz już z tętnem tak długo i masz tyle danych z różnych zawodów, że już naprawdę jesteś w stanie to ogarnąć. Takie badania jak to ostatnio raczej Ci tylko mącą w głowie niż cokolwiek pomagają.Siedlak1975 pisze: ↑29 paź 2021, 12:21 Zastanawiam się czy na potrzeby takiej totalnej amatorki jak moja nie wystarczy dobrze wyznaczyć Hrmax i wyznaczyć z tego strefy według chociażby wytycznych Skarżyńskiego?
- cichy70
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
@Tkobos
O, dzięki.
mnie ciekawi.
pozwoliłem sobie dodać Ciebie do obserwowanych.
pozdro
cichy.
O, dzięki.
mnie ciekawi.
pozwoliłem sobie dodać Ciebie do obserwowanych.
pozdro
cichy.
komenty : viewtopic.php?f=28&t=64974
- pawo
- Wodzirej
Ależ bardzo proszę:
Olej te mityczne progi.
- Deter
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
W mojej głowie większym powodzeniem nadal cieszy się objętość. Kiedyś sobie wymyśliłem, że tylko regularne bieganie + 100km w tygodniu może zapewnić spokojne bieganie ultra.
To taka mityczna granica poniżej której czuję się niedowartościowanym leniem. A że te 100km w tygodniu bardzo rzadko się trafia...
eh
To taka mityczna granica poniżej której czuję się niedowartościowanym leniem. A że te 100km w tygodniu bardzo rzadko się trafia...
eh
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35:17
Nie ma za co. To miło mi:)
Sorry za off-top, ale jakbyś chciał to mam nowego Vertixa do sprzedania, wygranego kilka dni temu na zawodach. Jest całkowicie nowy i cały czas w pudełku, więc mogę sprzedać za trochę mniej niż to co jest w necie.