Dramatyczny spadek formy w zaledwie miesiąc

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
jankowalsky
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 42
Życiówka w maratonie: 3:40.00

Nieprzeczytany post

exorcist83 pisze:A jaki obecnie masz wynik w maratonie? Bo jeśli mówisz o równych 3 godzinach jako cel, lub jak najbliżej tego to jest to cholernie ambitny cel. A jaki masz wynik na 5K i 10K? Bo to wygląda jakbyś był typowo nastawiony na długie dystanse. Jesteś jeszcze stosunkowo młody, więc i te tętna też są niższe od moich. Ja jestem starszy o 10 lat więc i tętno mi idzie w górę. Max jakie osiągnąłem to 203.
Z moim maratonem jest śmieszna historia, bo nigdy nie było żadnych przygotowań. W tamtym sezonie biegałem niezbyt dużo końcem wakacji i z końcem września zakończyłem biegowe przygody ze względu na kiepska pogodę. Po miesiącu roztrenowania dosłownie 2 dni przed maratonem mój znajomy dostał kontuzji, a szkoda by było żeby 100€ wpisowego się zmarnowało wiec można powiedzieć ze pobiegłem last minute.
Co ciekawe cały bieg biegłem z telefonem w ręce i podłączonymi słuchawkami co było mega denerwujące, ale jednak telefon w kieszeni denerwował jeszcze bardziej.
Najgorsze co mogło się wydarzyć to jednak niedokładny gps w telefonie i gdy wg aplikacji zostało 5k do końca wyścigu, chciałem zakończyć mocno, okazało się, ze GPS jest niedokładny i było jeszcze 10. Z tymi wszystkimi perypetiami skończyłem ledwo żywy w 3:40 :)

Co do 5 i 10 to nigdy nie biegałem jedyne rekordy to te wyrzucane przez garmina po dłuższych biegach, które oscylowały w granicach 20; 40-42min. Od zawsze jednak wolałem dłuższe dystanse i myśle ze 3 godziny w maratonie jak najbardziej realne przy odpowiednim treningu. Kolejnym celem będzie jakiś fajny ultra lub IM.

Dzięki za dyskusje, pozdrawiam
New Balance but biegowy
exorcist83
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 0:40:38s
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Czasy całkiem całkiem. Ten z maratonu bez przygotowań i z takimi historiami to udany czas. Jeśli chodzi o międzyczasy z Garmina to trzeba brać poprawkę bo GPS także w Garminach potrafi sporo dystansu dodać, co rzutuje na lepsze czasy. Jeśli ty na spontana miałeś 3.40 to ja, biorąc pod uwagę już parę miesięcy przygotowań i systematycznych treningów 3.30 powinienem bez problemu osiągnąć. Widocznie faktycznie, w moim przypadku to te 3.20 - 3.15 to powinien być cel. Na pewno bieg w grupie i z pomocą pacemakerow będzie łatwiejszy niż samotne bieganie treningowe. Obawa może być co do pogody, słoneczna pogoda może zniweczyc cały trud. Pożyjemy zobaczymy, najpierw kusi się bieg odbyć, co w dobie covid nie jest takie pewne.
5K - 18.57.3, 10K - 39.34 , 15K - 1.03.50, HM - 1.30.53, M - 3.28.47.
jankowalsky
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

exorcist83 pisze:Czasy całkiem całkiem. Ten z maratonu bez przygotowań i z takimi historiami to udany czas. Jeśli chodzi o międzyczasy z Garmina to trzeba brać poprawkę bo GPS także w Garminach potrafi sporo dystansu dodać, co rzutuje na lepsze czasy. Jeśli ty na spontana miałeś 3.40 to ja, biorąc pod uwagę już parę miesięcy przygotowań i systematycznych treningów 3.30 powinienem bez problemu osiągnąć. Widocznie faktycznie, w moim przypadku to te 3.20 - 3.15 to powinien być cel. Na pewno bieg w grupie i z pomocą pacemakerow będzie łatwiejszy niż samotne bieganie treningowe. Obawa może być co do pogody, słoneczna pogoda może zniweczyc cały trud. Pożyjemy zobaczymy, najpierw kusi się bieg odbyć, co w dobie covid nie jest takie pewne.
W jakim maratonie planujesz start?
exorcist83
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Silesia
jankowalsky
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Powodzenia! Ja myślałem o starcie w PZU ale z uwagi na sytuacje chyba poczekam do przyszłego roku.
exorcist83
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Chętnie bym posłuchał rad technicznych w kontekście maratonu czyli nawodnienie, wyżywienie itd. By pod tym względem nie popełnić już błędu na starcie. Chociaż w dobie covid bufet i nawodnienie też może inaczej wyglądać. Wiem, że na ogół są banany i ciastka. Co ewentualnie można że sobą zabrać porecznego oprócz żeli? To samo czego unikać w jedzeniu już parę dni przed maratonem, a co jeść w większych ilościach.
jankowalsky
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

exorcist83 pisze:Chętnie bym posłuchał rad technicznych w kontekście maratonu czyli nawodnienie, wyżywienie itd. By pod tym względem nie popełnić już błędu na starcie. Chociaż w dobie covid bufet i nawodnienie też może inaczej wyglądać. Wiem, że na ogół są banany i ciastka. Co ewentualnie można że sobą zabrać porecznego oprócz żeli? To samo czego unikać w jedzeniu już parę dni przed maratonem, a co jeść w większych ilościach.
Nie jestem ekspertem, natomiast ja zacząłem od banana i małego batonika na 15 min przed startem, żeby szybko podbić cukry, potem miałem tylko żele. Żele warto przetestować w okresie przygotowań żeby uniknąć przykrej niespodzianki i ewentualnych kłopotów żołądkowych podczas wyścigu. Ja dla świetego spokoju zjadłem tabletkę typu stoperan przed.
Warto pomyśleć o miejscach które mogą się otrzeć i denerwować pod koniec wyścigu. Na pewno ważne skarpetki i bielizna. Z własnego doświadczenia wiem ze bieg z telefonem w ręku odpada, polecam zaopatrzyć się/pożyczyć zegarek.
Broń Cię Boże przed zbyt ciasnym obuwiem- polecam wyciągnąć z buta wkładkę i przymierzyć stopę czy nie wychodzi poza obwód- ja tego nie zrobiłem i przypłaciłem dwoma paznokciami.
Co do nawodnienia- w Dublinie gdzie biegłem były stacje dosłownie co kilkanaście minut wiec na każdej brałem kubeczek i robiłem dosłownie dwa-trzy małe łyki wody (gdzieś usłyszałem ze lepiej małymi łykami się nawadniać częściej niż wypić 300ml za jednym razem- nie wiem jak to jest, może niech ktoś potwierdzi, ale mi wydawało się to logiczne wiec się zastosowałem)
Jeżeli będzie możliwość izotonika gdzieś na trasie to tez chyba warto skorzystać.

W trudnych czasach pamiętaj ze nie ma rzeczy niemożliwych i ze wszystko siedzi w głowie.
Ode mnie tyle, życzę powodzenia!!!

Edit: to wszystko co napisałem to moja opinia i wnioski wyciągnięte z moich doświadczeń, nie jestem profesjonalistą i mogłem się pomylić pub nie mieć racji.
exorcist83
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Z telefonem nigdy nie biegam także spoko, mi lubią przeszkadzać nawet detale, a o telefonie nawet nie wspomnę. Co do żeli to mam swój jeden wybrany i będę go testował na dłuższych wybieganiach. Raz już z nim biegłem bodajże 15km lub HM i było spoko. Co do picia to fakt małe lyki są lepiej i szybciej przyswajalne i nie zalegają w żołądku jak od razu powiedzmy 200ml. Banan przetestowałem, im bardziej dojrzały tym lepszy. Buty i skarpetki oraz bielizna pod spodenki to jedna z kluczowych kwestii. Buty mam dobrane dobrze, nie sprawiają problemów na treningach, chociaż czasami robi mi się pęcherz wodny na jednym palcu ale to kwestia znalezienia odpowiednich skarpetek. Bielizne mam odpowiednią, ponieważ kiedyś zmagalem się z otarciami w pachwinach. Silesia Maraton to trudny jak na debiut maraton, że względu na ukształtowanie trasy, za 30km jest ponoć bardzo stromy podbieg i trochę długi. Głowa i jeszcze raz głowa oraz nie podbijanie tempa będzie kluczowe. Dobrze, że będą pomocnicy i to oni będą narzucać tempo.
ODPOWIEDZ