NOWE POMYSŁY! - CO TY MOŻESZ ZROBIC DLA SWOJEGO MARATONU

Informacje o nowych biegach, wrażenia, przemyślenia, poszukiwanie towarzystwa i inne startowe duperele.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Zaczynam "SPIS POMYSŁÓW" - umieszczam pierwszych 5.

Parafrazując Kennedyego - Nie pytaj Co Twój Maraton może zrobic dla Ciebie - ale zapytaj co Ty możesz zrobić dla swojego Maratonu !!!!

No więc zapomnijmy już o tych niesnaskach, chciałbym pisać tutaj konstruktywnie, niech to będzie watek nowych świetnych pomysłów.

Może wykorzystają te pomysły organizatorzy Maratonu Warszawskiego a jak nie oni to organizatorzy innych maratonów.

Oczywiście głównie pod kątem Warszawskiego jest to pisane bo on mi najbliższy.

Skoro Marek ma 200-tu osobową grupę wolontariuszy, ponadto jakichs biegaczy mam nadzieję, ponadto ludzi z Procter&Gamble myślę, że przygotowują oni poważne sprawy na ten maraton. Tutaj proponuję, żeby wszyscy umieszczali swoje życzenia-marzenia-dobrerady-złotepomysły co zrobić aby ten maraton był lepszy, większy, wazniejszy itd.

Pewnie niektóre z moich pomysłów emte już i tak sam zaplanował jak zrobić, moze inaczej, moze lepiej - ale ja napiszę co ja bym chciał jako kibic-warszawiak-biegacz od Maratonu Warszawskiego.

Cele:
- pokazanie maratonu w sposób ciekawy, z napięciem,
- zainteresowanie maratonem możliwie najszerszego grona ludzi

1. Pomysł 1 - komentowanie na bieżąco w okolicach mety - ciągłe bla-bla-bla przez kilka godzin bez przerwy na temat tego co dzieje sie na trasie, na podstawie informacji od Grupy Pościgowej (patrz Pomysł 2) - zwłaszcza co dzieje sie w czołówce i z Grupą Wybrańców (patrz Pomysł 3).

2. Pomysł 2 - Grupa Pościgowa - optymalnie 5 osób, optymalnie - biegaczy, którzy zajmują się zbieraniem szczegółowych informacji o czołówce: aktualny dystans, tempo, przetasowania, tętno, prognozowany czas ukończenia oraz o Grupie Wybrańców (patrz Pomysł 3) podobne informacje - Grupa Pościgowa - 4 osoby na rowerach, 5-ta zbiera informacje gdzieś przy komentatorach.

3. Pomysł 3 - Grupa Wybrańców - 3 osoby, biegacze mający zamiar biec w Maratonie Warszawskim. Normalnemu człowiekowi trudnoe jest identyfikować się z ludźmi biegającymi w Maratonie np 2:15 - bo to zawodowcy. Ale ja myślę, że można by było wybrać 3 osoby, które nie sa zawodowymi beigaczami, mają normalna pracę i postanowiły wystartować: Osoba 1 - biegacz idący na bardzo dobry amatorski wynik - proponuję IrkoS, Osoba 2 - biegacz idący na średni wynik ale na życiówkę - gdzieś pomiędzy 3 i 4 godziny - jeszcze nie wiem kto, Osoba 3 - biegacz który poprpstu postanowił przebiec maraton - Joycat jest moim typem. I tym osobom powinno zrobić sie kampanie - jestem pewien, że marketingowcy z Procter&Gamble to potrafią - jesczez namówia Joycat do używania Old Spice to sukces murowany a dla Joycat szansa na kontrakt z firmą kosmetyczną ;) - i te trzy osoby powinny byc baaaardzo szczegółowo opisane: troche o ich życiu osobistym, historia jak zaczęli biegać, jakei robili postępy, jakie maja tętno maksymalne może? - różne szczegóły jakie tylkomoga się wydać ciekawe - i o biegu tych osób też trzeba by było cały czas na bieżąco informować - zeby oni sie stali takimi "naszymi" bohaterami z którymi sie możemy identyfikować, ze nas też jest stac na to co oni robią.

4. Pomysł 4 - Centra Handlowe - ludzie chodzą po dużych centrach handlowych - przechodzą koło sklepów z obuwiem sportowym i widzą Wielkie Plakaty: Przebiegnij Maraton Warszawski lub chociaz Półmaraton - informacje w sklepie, doradzimy Ci jakie wybrać buty - człowiek wchodzi do sklepu - no i dalej wiadomo. Jaki sklpey miały by interes? Oczywiście sprzedaż butów - ale przedstawiciele Maratonu Warszawskiego - z różnych miast w Polsce powinni sami sie troche przygotować, może dostać pewne wytyczne od "centrali" - mzoe przeszkolenie jakieś zorganizować - i przeszkolić troche ludzi w sklepach - że są buty Amortyzujące, Stabilizujące itd, ze jest promacja, ze sa buty treningowe i startowe, że Adidas używa AdiPrene, Mizuno używa Wave a Asics jescze zcoś tam - wszystko o butach w kontekście biegabnia - jak powinien być but biegowy zbudowany - dlaczego troche większy niż standardowe buty - sklepy powinny sie na to rzucić - przecież to pomoc dla nich w spzredarzy butów a idealna promocja dla Maratonu.

5. Pomysł 5 - Wycieczki Biegowe - to jest tak naprawde pomysł Kociemby - ale ja go troche zmodyfikowałem - umawia się grupa biegaczy związanych z Maratonem w danym mieście - piękni, wysportowani, szczupli, przystojni - takich na pewno sporo jest w Procter&Gamble - i biegną w weekend do bardzo uczęszczanego miejsca w mieście - w Warszawie idealne są Łazienki tym bardziej, że tam nie wolno biegać - to wtedy ta grupa ma Transparent - "Tutaj Nie Wolno Biegać - ale 14 Września pobiegnij z nami" - i rozdaja ulotki uważając, żeby zbyt szybko sie nie poruszać, żeby przypadkiem Dyr. Łazienek Pan Kwiatkowski nie uznał, że oni biegną.

Jestem przekonany, że emte i jego grupa mają jeszcze dużo różnych pomysłów i że Procter&Gamble i wolontariusze będa je w stanie doskonale zrealizować. Ja - podrzuciłem moje i innych forumowiczów też namawiam, do podrzucania kolejnych pomysłów - Pomysł 6, Pomysł 7, Pomysł 8 itd...............

(Edited by FREDZIO at 1:10 am on June 26, 2003)
PKO
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Pomysl 6 - nie lamac danych obietnic . Przyklad ze strony maratonu :
"Jakie będą nagrody w 25. Maratonie Warszawskim?

Lista nagród zostanie opublikowana najpóźniej 14 czerwca 2003. "

No comment
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
Awatar użytkownika
Arti
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Uuuuuuu no to Wojtek sprowadziłeś wszystkich na ziemię....  ;-)
[url=http://www.kujawinski.com]www.kujawinski.com[/url]
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Bardziej konstruktywnie proszę.
Pit miał pomysł - opisz go. Ktoś ma jakiś?
Awatar użytkownika
Styku
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Możnaby zorganizować konkurs na najpięknięjszą uczestniczkę maratonu. Mam już jedną kandydatkę:)
"W dobrych zawodach wystąpiłem, bieg ukończyłem" 2TM  4,7
muggz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

świetne pomysły Fredzio,

3, 4, 5 są super... chylę czoła przed Waszmością

na poważnie - przepraszam jeśli użycie zapomnianego już terminu 'Waszmość' zabrzmiało żartobliwie - a na marketingu znam się lepiej niż na bieganiu, no i pomysły sa naprawdę dobre.

(Edited by muggz at 1:29 pm on June 26, 2003)
[i]The things you own end up owning you.[/i]
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

muggz - nie wiem czy sobie jaja robisz czy na poważnie ?
Awatar użytkownika
Pit
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

FREDZIO pomysł WYBRAŃCÓW był w mojej wersji w styczniu znacznie bardziej rozbudowany ale idea była podobna właśnie by każdy mógł sobie znaleźć wzór kogos kto byłby podobny z motywacji, stażu, wieku, płci itp. Ostała sie ino Drużyna N. Było tych pomysłów moc o wszystkich emte wiedział a potem już nie myślałem nad nowymi. w tej chwili nie mam przekonania, ze emte potrzebuje pomysłów bo raczej mam wrażenie, ze z trudem panuje nad tymi które już zapowiedział  czy zamyślił.
O promocji w sklepach sportowych też mówiłem. Chciałem byśmy mogli w każdym sporym sklepie sportowym mieć taka swoja tablicę. Miejsce gdzie by było coś w rodzaju gazetki z informacjami o imprezach biegowych o przygotowaniach o wszystkim co może ludzi przyciągnąc na maraton.
O biegowej masie krytycznej też mówiłem.
Była jeszcze sztafeta z dowolną ilością zmian i uczestników.  To akurat lepiej wychodziłoby na trasie w petli.
Piszę tego posta i kasuję. Lepiej go zostawię już.
biec goniąc marzenia
[url=http://www.sbbp.pl][b]SBBP.PL[/b][/url]
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Być moze nie zauważyliście - ale to jest takze dla innych maratonów - więc bądźcie konstruktywni - jak nie wykorzysta tego Warszawa to może Poznań albo Berlin ;) ?

Oderwijmy się w tym konkretnych przypadków - wymyślajmy coś !!!
Awatar użytkownika
Pebe
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Możliwie jak największa ilosć imprez towarzyszących.
To może przyciągnąć ludzi (kibiców), którzy na sam maraton by nie przyszli, a z czasem może ich bieganie również zainteresuje.
Awatar użytkownika
Karola
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Chyba Berlin i parę większych i mniejszych biegów już pomysł ze sklepami wykorzystało, bo w Oder Center w Schwedt (często odwiedzane przez Polaków, bo blisko granicy) jest w sklepie z butami sportowymi takie miejsce gdzie są czasopisma biegowe, darmowe broszurki na tematy różne zwiazane z bieganiem i cała masa ulotek z informacją o biegach, bądź po prostu formularze zgłoszeniowe na biegi.
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Pisalem juz o wirtualnej mapce z podkladem muzycznym . Niestety , wyglada na to , ze mapka z biegu przelajowego na Long Island wsiakla , a byla tam taka inspirujaca muzyka jak" We are the champions " , "Eye of the tiger" itp
Articles in English:

Looking back:

Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

No - powoli konstuktywizm zaczyna górować.

Imprezy towarzyszące, mapka.

Pomysł 7 albo 8 - żadna rewelacja ale dobra okazja do promocji
Próba wciągniecia w końcu wielkich firm obuwniczych w sponsoring - Agrykola - wielkie Expo cały weekend przed Maratonem - tylu spacerowiczów nie koniecznie z bieganiem zwiazanych - NIKE, Adidas, Asics - do nich moze trzeba uderzyć, żeby zaczęli prezentować to co mają najlepszego a to będzie dla nich najlepsza okazja - a jednocześnie bardzo przyciagające ludzi do biegania - kolorowe banery, bieżnie z kamerami filmujace stopy w biegu - Adidas tak robił w Berlinie - bo sam Pan Rysio z Broniewskiego wielkiego Expo nie zapełni.
PAwel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Serwis SMS powiadamiający o wyniku w biegu. Na stronie internetowej maratonu wpisujesz swój numer startowy/numer chipa i podajesz numer telefonu komorkowego, na który ma pojsc informacja o czasie na półmetku i na mecie. W Niemczech w maratonach to robią, więc jest na pewno intefejs do programów, które wykorzystuje Championchip. To dobra promocja dla sieci komorkowej i dla maratonu. Podajesz na przykład numer telefonu cioci lub żony, i one wiedzą o twoim wyniku on-line.
ENTRE.PL Team
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Odnosnie sklepow sportowych . Co prawda "pan Rysio" z Broniewskiego nie jest potentatem ale moglby zalozyc taka nieformalna grupke biegowa , zlozona z lokalnych zapalencow . Sam nalezalem kiedys do takiej grupki . Mialem za darmo stroj , znizki na pozostaly sprzet a spotykalismy sie w sklepie tuz przed zamknieciem .
Po powrocie mozna bylo sie przebrac w toalecie lub lyknac jakiegos plynu na koszt sponsora .
Articles in English:

Looking back:

New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ