14. Poznań Maraton

Informacje o nowych biegach, wrażenia, przemyślenia, poszukiwanie towarzystwa i inne startowe duperele.
Awatar użytkownika
czesuaf
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 00:43:21
Życiówka w maratonie: 03:37:59 netto

Nieprzeczytany post

Aj, aj! Najświeższe prognozy na ICM nie wyglądają najlepiej- deszcz od samego rana do popołudnia przynajmniej.
PKO
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tak, jak analizowałem.

jak się nietrudno domyślić, każda taktyka czy to negative split, bieganie "równo" czy positive split przedstawiana jest za pomocą tempa przy założeniu, że trasa jest płaska. każda teoria odnosi się wprost do intensywności, nie bezwzględnie do tempa. skoro więc mamy utrzymać taką samą taktykę intensywności, musimy odpowiednio zmodyfikować tempa poszczególnych odcinków ze względu na ukształtowanie terenu.

trasa poznańskiego maratonu wygląda, w podziale na 5km odcinki, mniej więcej tak (oczywiście w uproszczeniu):

0-5 km - płasko
5-10 km - 2km płasko + 3km w dół
11-15 km - płasko
16-20 km - 1km w górę + 3km płasko + 1km w górę
21-25 km - płasko
26-30 km - płasko
31-35 km - 3km w dół + 2 płasko
36-40 km - 2km mocno w górę +1km płasko + 2km w dół
końcówka - płasko ale tuż przed metą 0,5km w górę

ja za punkt wyjścia przyjąłem wyliczenia z kalkulatora Marco i zmodyfikowałem je następująco:

w ostatni weekend przebiegłem sobie ostatnie 10km trasy i wyszło mi, że:

- na podbiegu na Serbskiej (36-37km) tracę biegnąc na 3:15 około 45 sekund. Co prawda zaraz potem są 2 km z górki ale w samej końcówce jest krótki ale sztywny podbieg na Roosevelta, który zeżre zysk z tych dwóch km w dół (38-39),
- w związku z tym uznałem, że w stosunku do międzyczasu z kalkulatora Marco muszę wbiegając na Serbską mieć te 45 sekund zapasu,
- muszę to uzbierać wcześniej,
- wcześniej mam oprócz płaskich km 6 w dół i 2 w górę, biegnąc każdy w dół 5s szybciej niż zakładane tempo a każdy w górę 5 s wolniej, mam 20s zysku z ukształtowania terenu,
- jeżeli do tego każdy km pobiegnę szybciej o 1s to mam już ok. 50s zapasu.

Tak to trzeba kombinować...
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
axell
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:tak, jak analizowałem.

jak się nietrudno domyślić, każda taktyka czy to negative split, bieganie "równo" czy positive split przedstawiana jest za pomocą tempa przy założeniu, że trasa jest płaska. każda teoria odnosi się wprost do intensywności, nie bezwzględnie do tempa. skoro więc mamy utrzymać taką samą taktykę intensywności, musimy odpowiednio zmodyfikować tempa poszczególnych odcinków ze względu na ukształtowanie terenu.

trasa poznańskiego maratonu wygląda, w podziale na 5km odcinki, mniej więcej tak (oczywiście w uproszczeniu):

0-5 km - płasko
5-10 km - 2km płasko + 3km w dół
11-15 km - płasko
16-20 km - 1km w górę + 3km płasko + 1km w górę
21-25 km - płasko
26-30 km - płasko
31-35 km - 3km w dół + 2 płasko
36-40 km - 2km mocno w górę +1km płasko + 2km w dół
końcówka - płasko ale tuż przed metą 0,5km w górę

ja za punkt wyjścia przyjąłem wyliczenia z kalkulatora Marco i zmodyfikowałem je następująco:

w ostatni weekend przebiegłem sobie ostatnie 10km trasy i wyszło mi, że:

- na podbiegu na Serbskiej (36-37km) tracę biegnąc na 3:15 około 45 sekund. Co prawda zaraz potem są 2 km z górki ale w samej końcówce jest krótki ale sztywny podbieg na Roosevelta, który zeżre zysk z tych dwóch km w dół (38-39),
- w związku z tym uznałem, że w stosunku do międzyczasu z kalkulatora Marco muszę wbiegając na Serbską mieć te 45 sekund zapasu,
- muszę to uzbierać wcześniej,
- wcześniej mam oprócz płaskich km 6 w dół i 2 w górę, biegnąc każdy w dół 5s szybciej niż zakładane tempo a każdy w górę 5 s wolniej, mam 20s zysku z ukształtowania terenu,
- jeżeli do tego każdy km pobiegnę szybciej o 1s to mam już ok. 50s zapasu.

Tak to trzeba kombinować...
Zrobiłeś sobie jakąś rozpiskę na kilometry - chętnie bym skorzystał z gotowca - przerabiając jedynie tempa na swoje możliwości.
Awatar użytkownika
Gife
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:04
Życiówka w maratonie: 2:42:10
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Kuba, niezła analiza, potrafiłbyś to w trakcie biegu analizować? W dzień biegu jeszcze trzeba siły i dyspozycję analizować + poszczególne elementy trasy, a przecież tej wększość nie zna na żywo, a z opowiadań. Wszyscy się Serbskiej boją, jakby to Rysy były, a pewnie jej sława słynie z tego, że to po 30stym i tu się zaczyna maraton :hej: Wiara musi trenować do każdego maratonu w tym kraju w terenie pofaldowanym żeby nie mieć stresu przed górkami :)
Negativa da się zrobić, ale trzeba do 30 km naprawdę biec ekonomicznie, bez szaleństw, a całą resztkę siły włożyć w ostatnie kilometry i gonić życiówy :]
Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
PB: 5000m - 16'27" (nieof.); 10 km - 34'04"; 21,097 km - 1h15'55" 42,195 km - 2h42'10"
Komentarze,Blog
Garmin Connect
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Gife, tak, podczas biegu będę miał rozpiskę jakie międzyczasy powinienem mieć na kolejnych piątkach.
ja wolę zrobić założenie konkretnej straty na Serbskiej, bo łatwo się na tym podbiegu zagotować a jak ci tętno wyskoczy na 36km to może być męka na ostatnich kilometrach.

axell, daj maila to ci podeślę excela.

jako podstawę weź wyliczenia z marco, wydają się naprawdę sensowne.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
Gife
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:04
Życiówka w maratonie: 2:42:10
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Trzeba mieć wybiegane kilometry i puls nie powinien skoczyć aż tak nagle :spoko: Są ludzie, którzy mają gorsze obawy i aż boję się pomyśleć, ile wybiegali do maratonu i jak im Serbska zrobi spacer :tonieja:
Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
PB: 5000m - 16'27" (nieof.); 10 km - 34'04"; 21,097 km - 1h15'55" 42,195 km - 2h42'10"
Komentarze,Blog
Garmin Connect
Awatar użytkownika
mihumor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:47
Życiówka w maratonie: 2:48:13

Nieprzeczytany post

Biegnąc na NS Serbską robi się spokojnie a później na zbiegu odrabia ją z nawiązką, gorszy od Serbskiej jest wiatr zachodni bo jak się biegnie od Antoninka to daje prosto w ryło i trzeba dobrze się natrudzić by tempo utrzymać. Sama końcówka też jest gorsza od Serbskiej bo to taki niewygodny podbieg a zmęczenie już znacznie wieksze
Najszybsza kupa złomu w galaktyce

Blog: viewtopic.php?f=27&t=29814&start=345
Koment: viewtopic.php?f=28&t=29813&start=2880
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

o, dzięki chłopaki, będę pamiętał :)

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
czesuaf
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 00:43:21
Życiówka w maratonie: 03:37:59 netto

Nieprzeczytany post

Nikogo nie martwią deszczowe prognozy? Biegałem w deszczu ale nie dystans maratonu. Czy jakiś weteran ma jakieś rady, do których można się, w ostatniej chwili, zastosować?
tombzd74
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:56 min
Życiówka w maratonie: 3.15:46

Nieprzeczytany post

Czytelnik bieganie.pl lipton w jednym z wątków skonstruował skrypt do generowania opaski na określony czas dowolną metodą Macco, NS czy nawet liniowo. Każdemu może się przydać. Gorąco polecam i dziękuje bardzo liptonowi

OPASKA NA MARATON

Pozdrawiam :ble:
T
TomB

HM 1:27:04
M 3:15:46
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

wow, rewelacja, dzięki! wydrukuję sobie to i obok umieszczę własne modyfikatory, będzie git!

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
tombzd74
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:wow, rewelacja, dzięki! wydrukuję sobie to i obok umieszczę własne modyfikatory, będzie git!
Ja też tobie dziękuję, za rozpiskę profilu trasy maratonu, dla mnie to też rewelacja :-). Na jaki czas biegniesz?

Pozdrawiam
T
TomB

Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

zuchwałym zamiarem jest 3:15 i póki starczy sił, na tyle będę biegł :)

problem z moją rozpiską jest taki, że opiera się ona na profilu trasy ze strony maratonu, który jest nieco uśredniony, to znaczy, że jeżeli w obrębie jednego kilometra jest podbieg i zbieg, gdzie przewyższenia się niwelują, profil wydaje się płaski, jak na przykład na Browarnej.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
pil
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:42:40
Życiówka w maratonie: 03:29:57
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Gife myślę że ten stres wynika z tego, że na maratonie liczą się każde sekundy, można sobie trenować po pagórkach i biegać górskie zawody, ale tam tak nie boli te 30-60 sekund straty na górce ;)

ja w zeszłym roku na serbskiej straciłem ponad 3min, a przed 35km miałem świetne samopoczucie i ponad minutowy zapas właśnie z myślą o tym podbiegu - ale wtedy jeszcze nie wiedziałem, że będzie tak ciężko ba! nawet byłem zaskoczony, że aż tyle straciłem czasu bo wydawało mi się, że całkiem nieźle z tym walczę ;)

trzeba się mentalnie nastawić na ten podbieg, myślę że w tym roku będzie lepiej i już się doczekać nie mogę :hej: :bum:
Obrazek
http://www.lastfm.pl/user/pil00
tombzd74
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:zuchwałym zamiarem jest 3:15 i póki starczy sił, na tyle będę biegł :)
to tak jak ja :-), tak na prawdę ale okaże się dzień przed. Minimum to 3:20, oby noga wytrzymała:-)
Qba Krause pisze: problem z moją rozpiską jest taki, że opiera się ona na profilu trasy ze strony maratonu, który jest nieco uśredniony, to znaczy, że jeżeli w obrębie jednego kilometra jest podbieg i zbieg, gdzie przewyższenia się niwelują, profil wydaje się płaski, jak na przykład na Browarnej.
Na pewno ostatnie 6-7 km będę chciał zobaczyć dzień wcześniej, bo jest chyba najważniejsze miejsce. Tam się wszystko rozegra.
TomB

New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ