BMW Półmaraton Praski [Warszawa, 31.08.2014]

Informacje o nowych biegach, wrażenia, przemyślenia, poszukiwanie towarzystwa i inne startowe duperele.
Awatar użytkownika
szy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:01
Życiówka w maratonie: 3:19:17

Nieprzeczytany post

Kangoor5 pisze:
szy pisze:
saper pisze:"Ten casus pokazał, że w stolicy Polski wciąż jest podaż na dobrze zorganizowane imprezy sportowe"

a nie chodziło Wam o popyt czasami ?
Podaż też pasuje do kontekstu
Popyt na coś ale podaż czegoś.
Kontekstu artykułu, nie gramatyki zdania :)
PKO
maly_adas
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Mimo "specyficznego" regulaminu - impreza ciekawa.

Pierwszy raz po "drugiej" stronie Wisły. Do tego, jak twierdzi portal, szybka trasa.
Jedyna niedogodność IMO to może być termin. Obawiam się, że może (ale nie musi) być dość ciepło. Za ciepło. Choć z tym różnie bywa ;-)

Cena - powiedzmy, że znośna.
zukwoj
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Nie zapominajmy przede wszystkim że my biegacze uczestnicząc w takim biegu jesteśmy także konsumentami i obowiązuje prawo konsumenckie. Organizator może sobie wpisać cokolwiek do regulaminu, ale jeżeli przyjdzie do rozprawy sądowej wtedy pewne rzeczy nie będą oceniane tak jakby sobie tego życzył organizator. Tak naprawdę to kupujemy usługę biegania w konkretnym biegu. Z uwagi na to, iż bieganie staje się coraz bardziej popularne to za niedługo będziemy mieli przypadki, gdy odpowiednie organy zajmą się takimi dziwnymi regulaminami. Przecież jeszcze kilka lat temu takie regulaminy w których brak było odpowiedzialności ze strony przedsiębiorców miały sklepy internetowe, dostawcy Internetu, zakłady ubezpieczedniowe itp.
Organizatorzy biegów zapominają, że są wartości wyżej chronione, zgodnie z prawem, niż ich partykularny interes.
Piotr_Z
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Kangoor5 pisze:
szy pisze:
saper pisze:"Ten casus pokazał, że w stolicy Polski wciąż jest podaż na dobrze zorganizowane imprezy sportowe"

a nie chodziło Wam o popyt czasami ?
Podaż też pasuje do kontekstu
Popyt na coś ale podaż czegoś.
i jedno i drugie pasuje :-)
5 km 00:22:32 (Grand Prix Pionek 13.10.2013), półmaraton 01:58:57 (8 Półmaraton Warszawski 2013) maraton 04:13:37 (35 MARATON WARSZAWSKI 2013)
Awatar użytkownika
robertza
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 44'22"
Życiówka w maratonie: 3:34'25"

Nieprzeczytany post

Regulamin trochę mętny, ale jak impreza będzie udana, to na bank zostanie w kalendarzu na stałe. Z pogodą może być różnie, ale to nic nowego. Oby tylko BMW chciało robić imprezę przez kilka lat, może trochę doświadczeń z niemieckiego rynku przyniosą. A organizator, no cóż, wole jak jest doświadczony - choć z błędami, niż firma która "robi" Cracovia Maraton a później we Wrocławiu odwołują PM. To jest dopiero problem z organizatorem. Ale to już durne prawo, żeby wybrać najtańszego.
Ja biegam.
- we love run -
Awatar użytkownika
Adam Ko.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:15
Życiówka w maratonie: 3:58:51
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Mam wrażenie, że punkt 13. jest na bakier z prawem, ponieważ zgodnie z ustawą o bezpieczeństwie imprez masowych, zapewnienie obsługi medycznej należy do organizatora.

Punkt "Organizator zastrzega sobie prawo do zmiany daty i/lub miejsca biegu, przy czym Uczestnik zostanie o tym fakcie zawiadomiony poprzez zamieszczenie odpowiedniej informacji na stronie internetowej Organizatora www.bmwpolmaratonpraski.pl, zwanej dalej "Stroną Internetową". Dokonanie zmian w powyższym zakresie nie skutkuje powstaniem ze strony Organizatora żadnych dodatkowych zobowiązań w stosunku do Uczestnika." też jest wesoły. Czyli mogą zebrać kasę, przełożyć datę na środek tygodnia w Ustrzykach Dolnych i tyle.

Przykładowa klauzula niedozwolona (dotyczy akurat usług turystycznych): „Organizator zastrzega sobie prawo do zmiany programu i świadczeń imprezy, gdy zmiana ta jest powodowana czynnikami niezależnymi od niego, a zawarte w umowie świadczenia mogą być zastąpione jedynie świadczeniami o tym samym lub wyższym standardzie i w tej samej ilości, jednocześnie w w/w przypadku Klientowi nie przysługuje prawo do jakichkolwiek roszczeń finansowych”

i jeszcze ta część "Organizator zastrzega sobie prawo do odwołania, przerwania lub przełożenia biegu na inny termin ze względu na nieprzewidziane okoliczności. Uczestnik zostanie o tym fakcie niezwłocznie powiadomiony. W przypadku, gdy bieg zostanie odwołany, przerwany lub przełożony nie z winy Organizatora, lecz ze względu na np. wyjątkowo niekorzystne warunki atmosferyczne lub w wyniku instrukcji ze strony służb porządkowych bądź ratowniczych, Organizator nie ponosi odpowiedzialności za wszelkie niedogodności, koszty, straty lub szkody poniesione przez Uczestników." w podobnym duchu.

Wesołe ludki z organizatorów.
Gorąca prośba o pomoc w badaniu do pracy magisterskiej. Tematyka biegowa: viewtopic.php?f=1&t=37461

Blog treningowy
Obrazek
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

zukwoj pisze:Nie zapominajmy przede wszystkim że my biegacze uczestnicząc w takim biegu jesteśmy także konsumentami i obowiązuje prawo konsumenckie. Organizator może sobie wpisać cokolwiek do regulaminu, ale jeżeli przyjdzie do rozprawy sądowej wtedy pewne rzeczy nie będą oceniane tak jakby sobie tego życzył organizator. ...za niedługo będziemy mieli przypadki, gdy odpowiednie organy zajmą się takimi dziwnymi regulaminami.
To tak jak w sytuacji, gdy potrąci cię samochód podczas przechodzenia po przejściu dla pieszych. Kierowca zostanie ukarany, może nawet sądownie, ale i tak to ty będziesz miał bardziej przechlapane. Ja jednak wolę patrzeć co nadjeżdża, nawet gdy mam zielone.
zukwoj pisze:Tak naprawdę to kupujemy usługę biegania w konkretnym biegu.
I możemy jej nie kupować. Trudno mi zrozumieć biegaczy, którzy zaryzykują udział w imprezie z tak mętnym regulaminem dlatego, że np. odbywa się z tej a nie z drugiej strony rzeki.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Awatar użytkownika
Sylw3g
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:56
Życiówka w maratonie: 2:57:46

Nieprzeczytany post

Czy te szanowne grono organizatorskie zamierza w końcu się odnieść do swojego regulaminu, czy może jednak tak samo jak umywa ręce od jakiejkolwiek odpowiedzialności przez zatrudnianie odpłatnej pomocy medycznej, umywa ręce i od tego, co sam zapisał ?

Przecież ja wam tego nie odpuszczę. Takiego chamstwa w regulaminie po prostu "nie zniese", pozapisuję się do każdej możliwej grupy biegowej na fejsie, będę męczył biegaczy tą informacją gorzej niż telemarketerzy emerytów, aż w końcu zabierzecie głos w sprawie. Ten regulamin to skandal.

Niech organizator już się wytłumaczy tym swoim "Zrobiliśmy taki zapis, żeby opłata startowa była niższa, bo inaczej nie każdy by mógł sobie pozwolić na uczestnictwo", wtedy będzie miał drogę otwartą do podbicia wpisowego o 20zł i wyjdzie na swoje. I tak będzie olbrzymia frekwencja. Organizator sobie z tego doskonale zdaje sprawę.

Jestem przekonany, że organizator tutaj zagląda i czyta ten wątek.

PS: Ja regulaminu nie podpisywałem. Mogę wam zadawać niewygodne pytania i "działać na szkodę organizatora".
Obrazek
BLOG | KOMENTARZE
5KM-17:19 10KM-35:56 15KM-55:18 (M.Czas) 21.1KM-1:18:41 42.2KM-2:57:46
Adar
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

To też jest fajne:
Miejsce, godzina startu oraz szczegółowa trasa biegu będą dostępne na Stronie Internetowej. Organizator zastrzega sobie prawo do zmiany godziny biegu, o czym zobowiązuje się powiadomić Uczestników za pośrednictwem Strony Internetowej.
Czyli bieg zaczyna się o 10.00, a o 8.00 stwierdzają, że przełożą na 9.00. Info wrzucają do internetu, którego o tej porze nikt już nie przeczyta i wszystko gra... :echech:
maly_adas
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Adar pisze:To też jest fajne:
Miejsce, godzina startu oraz szczegółowa trasa biegu będą dostępne na Stronie Internetowej. Organizator zastrzega sobie prawo do zmiany godziny biegu, o czym zobowiązuje się powiadomić Uczestników za pośrednictwem Strony Internetowej.
Czyli bieg zaczyna się o 10.00, a o 8.00 stwierdzają, że przełożą na 9.00. Info wrzucają do internetu, którego o tej porze nikt już nie przeczyta i wszystko gra... :echech:
Mam wrażenie, że szukacie już jakiś nieścisłości na siłę.

Przecież nikt o drowych zmysłach czegoś takiego nie zrobi...
szybki89
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Zmieniając godzinę w ostatniej chwili organizator musiałby sam siebie oskarżyć o działanie na szkodę Organizatora ;-)

Przejrzałem katalog klauzul niedozwolonych na UOKiK-u i w mojej ocenie postanowienia dużo mniejszej wagi niż wielokrotnie przywoływane postanowienia regulaminu o kosztach obciążających uczestnika były zakazywane przez Sąd Ochrony Konkurencji. Z tego co pamiętam postępowanie przed tym sądem jest zwolnione z kosztów, a ja chciałbym wziąć udział w tej imprezie, ale nie obciążonej absurdalnym regulaminem. Nawet jeśli jego zastosowanie jest hipotetyczne. Chociaż po tegorocznej tragedii na BW możemy zobaczyć jak te zapisy działają w praktyce, na fanpage BW już widziałem, że osoby prywatne szukają świadków zdarzenia.
Awatar użytkownika
Gwynbleidd
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: poniżej czterdziestu
Życiówka w maratonie: powyżej trzech

Nieprzeczytany post

Sylw3g pisze:Przecież ja wam tego nie odpuszczę. Takiego chamstwa w regulaminie po prostu "nie zniese", pozapisuję się do każdej możliwej grupy biegowej na fejsie, będę męczył biegaczy tą informacją gorzej niż telemarketerzy emerytów, aż w końcu zabierzecie głos w sprawie. Ten regulamin to skandal.
Sylwek całkowicie się z Tobą zgadzam, tylko nie trać czasu na pisanie na fejsie. Męcz tutaj, kto wie, może wezmą ich za tyłek!
Adar
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

maly_adas pisze:
Adar pisze:To też jest fajne:
Mam wrażenie, że szukacie już jakiś nieścisłości na siłę.

Przecież nikt o drowych zmysłach czegoś takiego nie zrobi...
Masz rację. Ale osobiście uważam, że takie formułowanie regulaminu jest niedopuszczalne. Nie chodzi tu o to, czy ktoś to zastosuje czy nie, tylko o możliwość. Zapis stwarza możliwość nadużyć ze strony organizatora , a czegoś takiego nie powinno być. Mogę się zgodzić, że przykład podany przeze mnie jest z deka absurdalny, ale wystarczyłby zapis o np. minimalnym 8-godzinnym wyprzedzeniu. Rozumiem, że różnie może być, ale są przypadki przewidywalne, które można w regulaminie uwzględnić. Bo dochodzimy do sytuacji, że organizator może wszystko, a uczestnik nie może nic.
szybki89
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Zapis o zmianie godziny startu jest o tyle ciekawy, że taka kwestia poruszana była przy tegorocznym PMW. Ze względu na straszny mróz, ze strony uczestników pojawił się temat przesunięcia startu o pół godziny.

Gdyby w regulaminie była przewidziana stosowana procedura np. 24 godzinne wyprzedzenie (bo 8 godzin to dla mnie z okolic WWA wystarczająco, ale dla kogoś z daleka już nie) to można byłoby to zrobić (chociaż ja wtedy na mróz nie narzekałem ;)

Mogę sobie wyobrazić, że 31 sierpnia będzie 30 stopni ciepła i sam będę chciał wystartować o 8 zamiast o 9 czy 10. Tylko, żeby w regulaminie była przewidziana rozsądna procedura na taki wypadek.
Awatar użytkownika
nodrog
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

szybki89 pisze:Zapis o zmianie godziny startu jest o tyle ciekawy, że taka kwestia poruszana była przy tegorocznym PMW. Ze względu na straszny mróz, ze strony uczestników pojawił się temat przesunięcia startu o pół godziny.

Gdyby w regulaminie była przewidziana stosowana procedura np. 24 godzinne wyprzedzenie (bo 8 godzin to dla mnie z okolic WWA wystarczająco, ale dla kogoś z daleka już nie) to można byłoby to zrobić (chociaż ja wtedy na mróz nie narzekałem ;)

Mogę sobie wyobrazić, że 31 sierpnia będzie 30 stopni ciepła i sam będę chciał wystartować o 8 zamiast o 9 czy 10. Tylko, żeby w regulaminie była przewidziana rozsądna procedura na taki wypadek.
Z tą godziną to szukanie dziury w całym. Myślę, że organizatorom chodzi o to, że póki co jeszcze mamy blisko rok do biegu i wiele może się zmienić. Bo sprawę można analizować z różnych stron: naprawdę sądzicie, że jeżeli start opóźni się o 15 minut czy nawet 30 minut to organizator wrzuci tę informację na stronę internetową? A może powinien się bać, że ktoś ze startujących go pozwie o te 15 minut, jeżeli tego nie zrobi?
W ten sposób można wszystko sprowadzić do absurdu zwłaszcza jak się zakłada wyłącznie złą wolę organizatora a dobrą biegacza/y a nie bierze się pod uwagę sytuacji odwrotnej.

Inna sprawa, że zapisy regulaminu dot. odpowiedzialności uczestników i przerzucenia na nich kosztów są mocno niejasne i powinny być tak skonstruowane by jednoznacznie nazywać problem a nie kluczyć bo daje to pole do licznych interpretacji.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ