29.III.2008 Półmaraton w Poznaniu czy Warszawie?

Informacje o nowych biegach, wrażenia, przemyślenia, poszukiwanie towarzystwa i inne startowe duperele.

Wiosną 2009 wystartuję w półmaratonie w:

Poznaniu
15
38%
Warszawie
24
62%

Liczba głosów: 39
Awatar użytkownika
ooco
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

oczywiście ze mój debiut w połówce to będzie Warszawa! :spoko:

ale maraton na jesieni to najpierw we wrocławiu, a potem towarzysko-rekreacyjnie w Poznaniu! i maniacka w Poznaniu! i wogole uwielbiam Poznan, moja żona studiowała na UAM i mam z tego okresu świetne wspomnienia.
PKO
bols
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

FREDZIO pisze:Ten podbieg o którym mówicie nie jest przeszkodą dla czołowych zawodników ale dla was jest ?
Przeszkodą nie jest. Ale wybieg z tunelu na Wisłostradzie podczas maratony Warszawskiego do dziś śni mi się po nocach, a jest łagodniejszy. Jak ktoś idzie na maksa to taki podbieg dla amatora jest morderczy. Ale przynajmniej będzie co wspominać.

A co do czasu, hmm, pewnie jakieś 30 sekund w plecy. Ale ja nie narzekam, bo meta na Krakowskim to 100 razy lepszy pomysł niż finisz w okolicach Wisły.
Wojtek W
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zawsze jest tak że jednym osobom bardziej zależy na czasie, innym na ciekawej trasie i ładnie położonej mecie a jeszcze komuś na tym że by cos fajnego można było wylosować. Jedni są zadowoleni, inni mnej, mam nadzieję że minusy nie przysłonią tym razem plusów, i że plusów rzeczywiście będzie więcej.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Przed podbiegiem na Sanguszki trzeba się poprostu dobrze rozpędzić. I dalej już pójdzie.

:)
Awatar użytkownika
ooco
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

wklejałem kiedys na biegajznami profil trasy:

Obrazek

ja wychodze z załozenia, ze jak przebiegne te 19 kilometrów to już dwa ostanie nie będą mi robić większej różnicy :hej:
Rapacinho
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Co tam podbieg, powalczymy :) Będzie przynajmniej jakaś atrakcja, jeśli dałem rady na 4energy gdzie podbiegów nie brakował to tym bardziej dam radę w Warszawie :)
Awatar użytkownika
PiotrekMarysin
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wojtek W pisze:Moim zdaniem to będzie, w zależności od predyspozycji i przygotowania pomiedzy 20 a 40 sekund.
Wojtku, zapomniałeś na końcu dać np :bleble: albo :hej: .
Ostatnie 4 km półmaratonu to podbieg i tylko taka strata? No chyba że chodziło Ci o 40 sek/km wolniej ??
FREDZIO pisze:
PiotrekMarysin pisze:on po prostu znacząco pogorszy wyniki.
Jak znacząco ?
Ja nie wiem jaka i nie podejmuję się oceniać u siebie, a co dopiero u innych! Zapraszam Was obu na Warszawskie Biegi górskie. Zobaczycie jak się biegnie ostatni podbieg i wtedy może zmienicie zdanie.
Ja nie chcę nikogo zniechęcić. Koledze, który stwierdził, że Warszawa jest szybka odpowiedziałem tylko, że niestety nie w tym roku.
Bardzo żałuję, bo oczywiście "u siebie" chciałbym pobiegać, ale niestety osobiście wybiorę bardziej płaską trasę.

Jeszcze mi się przypomniało - W "dość szybkiej" stawce amatorów na I PW widziałem, jakie trudności sprawiał wybieg z tunelu, a jest on przy tej końcówce jak dziura w drodze...
[url=http://team.entre.pl]ENTRE.PL TEAM[/url]
Awatar użytkownika
ooco
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

PiotrekMarysin pisze:Jeszcze mi się przypomniało - W "dość szybkiej" stawce amatorów na I PW widziałem, jakie trudności sprawiał wybieg z tunelu, a jest on przy tej końcówce jak dziura w drodze...
no i dobrze! wezmę pulsometr i w końcu poznam swoje HrMax :hejhej: :hejhej:
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Piotrek, prawdę mówiąc ja też nie sądzę, żeby to było więcej niż 30s straty. Wbrew pozorom na podbiegu nie zwalniasz aż tak bardzo, choć subiektywnie męczysz się dużo mocniej. A co najważniejsze - ten podbieg wcale nie jest taki długi. Kibicowałem w jego okolicach sztafetom Ekidenu i dokładnie go obejrzałem. No i - na początku masz potężny zbieg, który częściowo zrekompensuje tę stratę.

Ja nie lubię podbiegów, ale ten mnie jakoś nie przeraża.
Rapacinho
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

W sumie pewnie w tym samym terminie będzie półmaraton Marzanny w Krakowie, na pewno nie będzie podbiegów, ale powiem szczerze, że nie uśmiecha mi się kręcenie 6 kółek na krakowskich Błoniach, bo ja tam biegam kilka razy w tygodniu i 6 okrążeń mógłbym po prostu nie wytrzymać psychicznie :) Zobaczymy co będzie na wiosnę, mimo wszystko jak na razie wybieram się do Warszawy.
bols
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

PiotrekMarysin pisze:Ostatnie 4 km półmaratonu to podbieg
Nie no, bez przesady. Podbieg pod Sanguszki i wybieg z tunelu. Na oka jakieś 500, 600 metrów. Jak ktoś sporo biega to strata będzie niewielka bo pokona te podbiegi jak to napisał Fredzio, z rozpędu. A dla mnie wprawionych biegaczy to jest mordęga jakich mało, wiem bo sam tego kiedyś doświadczyłem wybiegając z tunelu na Wisłostradzie o którym pisał Piotrek.
Awatar użytkownika
PiotrekMarysin
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

bols pisze:
PiotrekMarysin pisze:Ostatnie 4 km półmaratonu to podbieg
Nie no, bez przesady...
Kilka postów wyżej masz profil trasy. Pod górę zaczyna się już koło 17 km...
Ja absolutnie nie chcę nikogo zniechęcać i może się mylę co do straty na tym podbiegu.
Przestaję siać defetyzm skoro nie startuję...:) bye
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Jak dla mnie to jeśli ktoś pęka z powodu takiego podbiegu to jest mięczak. :)
Jeszcze najlepiej żeby jechał z przodu wachlarz , samochód z napojami izotonicznymi, dziewczyny w piórach i inne atrakcje to wtedy by było dobrze.
Awatar użytkownika
Arti
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A co jeśli to rekordu Polski lub rekordu życiowego czy wymarzonego wyniku na mecie brakuje 2-5 sekund ?
[url=http://www.kujawinski.com]www.kujawinski.com[/url]
Awatar użytkownika
PiotrekMarysin
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nagor pisze:...Ja nie lubię podbiegów...
A ja bardzo lubię. Ale nie na połówce... :)
FREDZIO pisze:Jak dla mnie to jeśli ktoś pęka z powodu takiego podbiegu to jest mięczak. :)
Jeszcze raz zapraszam Adam na Warszawskie Biegi Górskie. :) Szczegóły
FREDZIO pisze:Jeszcze najlepiej żeby jechał z przodu wachlarz , samochód z napojami izotonicznymi, dziewczyny w piórach i inne atrakcje to wtedy by było dobrze.
Każdy ma inne preferencje. Ty wolisz to, co napisałeś powyżej, a ja płaską trasę...:)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ