Sztafeta 5x5km - 23 marca Warszawa

Informacje o nowych biegach, wrażenia, przemyślenia, poszukiwanie towarzystwa i inne startowe duperele.
aliceliddell
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Nie wiem, czy już ktoś zakładał podobny temat (nie udało mi się go odszukać), ale chciałam się poradzić doświadczonych osób, które startowały wcześniej w tego typu biegach.
Razem z grupą znajomych postanowiliśmy wziąć udział w sztafecie, żeby motywować się do treningów w zimowym okresie i tym samym biegowo przywitać wiosnę :)
Niektórzy z nas biegają szybciej i już od dłuższego czasu, niektórzy wolniej i dopiero zaczynają, natomiast wspólnym celem jest po prostu ukończenie biegu i dobra zabawa (niekoniecznie bicie rekordów).
Im bliżej biegu, tym bardziej obawiamy się kwestii organizacyjnych - jak wygląda w praktyce przekazywanie pałeczki - czy nie jest trudno odnaleźć siebie w tłumie (czy będzie tłum, czy wszyscy się rozbiegną), jak rozstawiają się grupy zmienników? Czy na miejscu będzie ktoś, kto to wszystko wytłumaczy? Czy na starcie trzeba się jakoś specjalnie "ustawiać" zależnie od tempa (tak jak przy dłuższych biegach)?

Z góry dziękuję za wszelkie rady i podpowiedzi, może sztafeta to akurat nienajlepszy wybór na pierwszy zorganizowany bieg, bo rodzi wiele pytań ;)
Jeżeli gdzieś już jest podobny wątek, to proszę o linka :)

Pozdrawiam!
PKO
aliceliddell
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Nikt? Nic?
Może powinnam napisać w dziale dla początkujących, bo tu się czuje napięcie związane z półmaratonem ;)

No nic, będziemy musieli sobie jakoś poradzić :hej:
sliwers
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 42:35
Życiówka w maratonie: 3:39:01

Nieprzeczytany post

Na odprawie kapitanów wszystkiego się dowiecie. To będzie moja piąta sztafeta (do tej pory biegłem 3 razy w Ekidenie i raz w 5x5) i nigdy nie mieliśmy problemów ze zmianami. W strefie startowej ustawiacie następnego zawodnika, jak tylko poprzedni zrobi pierwsze kółko. Bo czasami zdarza się, że przybiega ktoś do strefy zmian, a tam nie ma następnego. Nie ma też zwykle specjalnych tłumów. Pierwszy zawodnik, zaraz po starcie może się musieć trochę przepychać, ale już przy przekazywaniu pałeczki na pierwszej zmianie stawka się rozrywa.

Największy powód do stresu to żeby wszyscy byli na czas na starcie :) Powodzenia!
aliceliddell
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Dzięki za odpowiedź!
My mamy też stres, zeby się zmieścić w limicie 2,5h dla drużyny (bo tak sobie amatorsko startujemy), ale damy z siebie wszystko :)

Tobie (Wam) też powodzenia!
aliceliddell
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

No i bieg przełożony !

Gdyby ktoś przypadkiem nie zauważył i nie odebrał telefonu od organizatora ;)
http://www.accreoekiden.pl/sztafeta-5x5

Także pozostaje nam póki co trzymać kciuki za wszystkich startujących w niedzielę :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ