JAK AUKCJE INTERNETOWE UŁATWIAJĄ ŻYCIE

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Siedzę sobie w domu i choruję na grypę więc wam coś opowiem.

Mam kolegę. Od jakiegoś czasu stał się fanem aukcji internetowych. I to żeby jeszcze tylko na naszym lokalnym podwórku, na allegro chociażby. Ale nie! On
od razu na szersze wody postanowił wypłynąć! E-bay !! To jego miejsce.

Kolega ten jest zapalonym sportowcem i co i rusz kupuje jakieś sportowe artykuły na e-bayu.
Ostatnio wybraliśmy się w podróż do Monaco na maraton w którym startował. Ja jechałem jako fotoreporter tylko. Już wyjeżdżając wiedziałem, że mamy po drodze odebrać rower który kupił na Niemieckim e-bayu. Ale jak się okazało nie koniec na tym. W trakcie naszej podróży jego żona aktywnie icytowała w jego imieniu jakieś rolki służące do  przystosowania roweru do treningu w domu.

Około 15:00 chyba, kiedy kończyła się aukcja przyszedł od jego żony sms - You Got the Item (czyli: Kupiłeś !). No i wtedy się zaczęło. Znalezienie roweru w Niemczech w miasteczku Kitzingen nie było bardzo trudne.  Miasteczko jej w miarę spore, połączone ze światem autostradami. Rower zapakowaliśmy do samochodu chyba około 18:00. I nastąpiła najciekawsza część tamtego dnia.

Żona przysłała koledze adres (czy miał go już wcześniej) i telefon do sprzedawcy. Kolega zadzwonił i umówił się z nim, że jeszcze dziś przyjedziemy.

Wyobraźcie sobie, że wystawiacie na aukcji jakiś gadżet - i traf tak chciał, że mieszkacie w Ochotnicy Górnej, w Glince albo w Nosach Poniatkach (przyjmijmy, że macie łącze z internetem). I nagle się okazuje, że to co właśnie sprzedaliście kupił od was - jakiś Japończyk. Uuuu, trochę się trzeba bedzie natrudzić - myślicie - Wysłać paczke do Japonii z Ochotnicy Górnej. A tu się nagle okazuje - że nie !!! Bo ten Japończyk z samej
Japonii - zaraz będzie pod waszym domem !! Czy nie byli byście zdumieni? W naszej sytuacji to akurat my bylismy tymi Japończykami.

Znalezienie miejsca w którym czekały na nas rolki, podobnie jak znalezienie Nosów Poniatków przez Japończyka - to operacja bardzo ciekawa. Było ciemno.
Około 20:30 zjechaliśmy z autostrady i zaczęliśmy grasować po wsiach i miasteczkach w poszukiwaniu miejsca docelowego. Wjeżdżamy do jakiegoś
miasteczka; strzałka w prawo, jedziemy, pierwsze skrzyżowanie, rodno, drugie, światła, wyjeżdżamy z miasteczka - Stop! - mówi kolega, tam powinniśmy byli skręcić. Wracamy, światła, skrzyżowanie, rodno,  skrzyżowanie, strzałka w lewo - już tu byliśmy - no to jedziemy w prawo, droga w ciemności, jakieś domostwa mijamy, kolejne miasteczko, zmęczenie rośnie, strzałka, rodno, drogowskaz, następne miasteczko, zawracamy, znowu ciemna droga. Nagle drogowskaz.. Kolega gwałtownie hamuje i ostro skręca w prawo. Ciemno, ciemno.  Droga robi się wąska maksymalnie, chyba na jeden samochód. Pola to chyba jakieś, łąka, droga  zaczyna się przechylać (gdyby było ślisko to byśmy się nie utrzymali). Jakieś pastwisko chyba? W końcu sam kolega się trochę zreflektował - Nie, to chyba nie tu -  zamruczał. Stanęliśmy.

Byłem już mocno zmęczony (wstałem tego dnia o 4:00 rano, cały dzień jazdy). Ale zacząłem się śmiać. Jedziemy po jakiś totalnie wykumany gadżet wygrany na międzynarodowej internetowej aukcji. I gdzie jesteśmy? Stoimy po ciemku gdzieś na wąskiej dróżce biegnącej przez zbocze pagórka będącego wiejskim polem. Gdyby nas nagle spotkała Policja niemiecka  i zapytała co robimy w tym miejscu o tej
porze,  to na pewno nie należałoby mówić, że jesteśmy zwycięzcami internetowej aukcji i przyjechaliśmy po towar - bo niechybnie wylądowali byśmy w areszcie na 48 godzin jako elementy zdecydowanie podejrzane. Całe szczęście że tam nawet policji nie było szansy spotkać.

Ta sytuacja do dziś mnie śmieszy. Po to są aukcje internetowe, żeby kupować wszelkie dobra w sposób prosty i mieć go dostarczonym do domu. A my zrobiliśmy inaczej: kupiliśmy (kolega kupił) gadżecik i pojechaliśmy po niego nocą na jakąś wieś. Wiem, że to było w miarę po drodze  (z punktu widzenia drogi Warszawa - Kitzingen - Nicea) . Ale z punktu widzenia  sprzedającego to musiało być chyba naprawdę  komiczne. Właśnie sprzedał coś
jakiemuś Polakowi (wiedział, komu sprzedaje) a ten się u niego na wsi zaraz ma pojawić. Po jakimś czasie - chyba po 22:00 dotarliśmy w końcu do celu.
Kolega dostał wymarzone rolki.  I zostaliśmy tam już na noc.

Napisałem to bo kolega mi dzisiaj rano o tym przypomniał. Przysłał mi maila z linkiem do programu który pomaga  licytować i napisał: "Mastering my
Allegro and eBay placement power :) " (czyli w uproszczeniu: Szlifuję moją moc na Allegro i E-bay)

Już widzę jak z wypiekami na twarzy wygrywa coś na e-bay żeby sprawdzić działanie programu ...........i  jedzie po to do Slebodina Petrova w Rumunii.

A tamtej nocy spało nam się bardzo dobrze. Jak obudziliśmy się rano pogoda była piękna.
I okazało się, że jesteśmy bardzo blisko miejsca gdzie mogłem zrobić To zdjęcie:

Obrazek

(Edited by FREDZIO at 10:49 am on Dec. 8, 2003)
PKO
joycat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

¦wietna historia, Fredzio!! U¶mia³am siê :hahaha:!!

Czy ten zamek na zdjêciu to Neuschwannstein?
muggz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

coś krzywy ten zamek ;)
[i]The things you own end up owning you.[/i]
PAwel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

swoja droga to nie dziwi mnie, że gość pozbywał się rolek jak mieszka w takich okolicach. Jazda na rowerze w piwnicy w takich okolicznościach przyrody to profanacja. Nawet zima go nie usprawiedliwia.
ENTRE.PL Team
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

NO więc widzisz joycat - dobrą nazwę podałaś.
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Mam ten zamek w domu ( ukladanka trojwymiarowa ) .

Jesli chodzi o moje doswiadczenie to nie ma jak Ebay .
We srode rano naciagnalem sobie lydke . W sobote mialem zawody , gdzie dorobilem sie jeszcze bardziej . Po powrocie do domu , podlaczylem sie do gadzeciku z Ebay , ktory poprzez elektrody wysyla impuls pradowy , leczacy nadwyrezone miesnie . W niedziele ponowny start z jeszcze wieksza iloscia odcinkow biegowych .
I co? Po bolu ani sladu !

Na zawodach wyciagnalem ten gadzecik z auta ( jadac tam , mialem non stop impulsy na lydce ) i kogo dorwalem ,tego podlaczalem do pradu . Cena 50 $ jest nizsza od jednorazowej wizyty lekarskiej a przy tym ile czasu sie zaoszczedzi . To jest moj zakup roku !
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
Awatar użytkownika
miroszach
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:06
Życiówka w maratonie: 3:07:51

Nieprzeczytany post

Quote: from muggz on 10:51 am on Dec. 8, 2003
coś krzywy ten zamek ;)
Podejrzewam, żę to FREDZIO się pochylił.
[b][i]Dzień bez biegania
To dzień regenerownia
[/i][/b]
muggz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Po czym wnosisz? ;)

(Edited by muggz at 4:02 pm on Dec. 8, 2003)
[i]The things you own end up owning you.[/i]
joycat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Quote: from FREDZIO on 12:40 pm on Dec. 8, 2003
NO wiêc widzisz joycat - dobr± nazwê poda³a¶.
Czy dostanê nagrodê za odgadniêcie zagadki? ;)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ