Indianie Tarachumara
- Juno
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Wczoraj na kanale Planet ogladalem film o indianach tarachumara z meksyku dla ktorych dlugi dystans oznacza jakies 350km. Zeby bylo smiesznie to oni wcale nie trenuja nawet przed zawodami. Ich tryb zycia to porostu zabawa i picie piwa Biegaja w sandalch z podeszwa zrobiana z opony samochodowej. Ich ulubione tempo to 8-10 km/h a w czasie biegu popijaja pinoli czyli wysoko proteinowy napoj z kukurydzy i wody. Biegnac kopia pilke przed soba i robia w tym zawody obstawiajac w zakladach nawet cale swoje majatki Ale jalepsze jest to ze taki bieg trwa kilkadziesiat godzin i jest obserwowany przez kibicow ktorzy biegna za nimi i piluja aby nikt nie oszukiwal.
Jak zobaczycie kiedys na maratonie grupke smiesznie ubranych indian w sandalach to bedziecie patrzec na zwyciescow :D
A najciekawsze jest to ze w czasie biegu spada im tetno i cisnienie.
Na planet ten film bedzie jeszcze kilka razy powtarzany wiec moze ktos z Was bedzie ciekawy i obejrzy.
Jak zobaczycie kiedys na maratonie grupke smiesznie ubranych indian w sandalach to bedziecie patrzec na zwyciescow :D
A najciekawsze jest to ze w czasie biegu spada im tetno i cisnienie.
Na planet ten film bedzie jeszcze kilka razy powtarzany wiec moze ktos z Was bedzie ciekawy i obejrzy.
- Juno
- Rozgrzewający Się
Sprawdzalem i film sie nazywa "Najlepsi biegacze na świecie" tytulu oryginalnego nie znam niestety.
Bedzie mozna go obejrzec na kanale Planete:
niedziela 06.10.2002 - 22:30
środa 09.10.2002 - 22:55
wtorek 15.10.2002 - 20:45
poniedzialek 21.10.2002 - 20:45
Wiecej informacji odnosnie filmu mozna przeczytac www.planete.pl/page.html?cle_film=570
Bedzie mozna go obejrzec na kanale Planete:
niedziela 06.10.2002 - 22:30
środa 09.10.2002 - 22:55
wtorek 15.10.2002 - 20:45
poniedzialek 21.10.2002 - 20:45
Wiecej informacji odnosnie filmu mozna przeczytac www.planete.pl/page.html?cle_film=570
-
- Dyskutant
Cześć,
Wczoraj wróciłem z Meksyku. Byłem tam w Sierra Tarahumara, czyli w górach, gdzie żyje 60 tysięcy tych Indian.
Oczywiście rozpytywałem się o tych biegaczy. Potrafią pokonywać 160 km i więciej w ciągu jednego dnia. Rzeczywiście nie sa szybcy, ale niesamowicie wytrzymali.
Góry, w których zyją są poprzecinane kanionami o nawie Barraca del Cobre (Cooper Canyon). System tych kanionów jest 4 razy większy niz Grand Canyon w USA. Wystarczy dodać, że dzieci dochodzą do pobliskiej szkoły - 5 godzin... Niektóre rodziny mieszkają w jaskiniach, a pozostałe w nędzinych chatach. Mimo tego mają bardzo bogate zycie duchowe. Wytwarzają piekne wyrobu rzemieslnicze (w tym drewniane piłeczki do kopania).
Widziałem na własne oczy te ich sandały, wycięte z opony samochodwej lub grubej skóry.
Może i pija piwo, ale nogi maja jak rasowi biegacze.
Tomek
Wczoraj wróciłem z Meksyku. Byłem tam w Sierra Tarahumara, czyli w górach, gdzie żyje 60 tysięcy tych Indian.
Oczywiście rozpytywałem się o tych biegaczy. Potrafią pokonywać 160 km i więciej w ciągu jednego dnia. Rzeczywiście nie sa szybcy, ale niesamowicie wytrzymali.
Góry, w których zyją są poprzecinane kanionami o nawie Barraca del Cobre (Cooper Canyon). System tych kanionów jest 4 razy większy niz Grand Canyon w USA. Wystarczy dodać, że dzieci dochodzą do pobliskiej szkoły - 5 godzin... Niektóre rodziny mieszkają w jaskiniach, a pozostałe w nędzinych chatach. Mimo tego mają bardzo bogate zycie duchowe. Wytwarzają piekne wyrobu rzemieslnicze (w tym drewniane piłeczki do kopania).
Widziałem na własne oczy te ich sandały, wycięte z opony samochodwej lub grubej skóry.
Może i pija piwo, ale nogi maja jak rasowi biegacze.
Tomek
Tomek
- katowicepunktde
- Wyga
nie wiem OSLE gdzies ty PIWO widzial??????
katowice.de
- tomke
- Wyga
...też oglądałem ten dokument.
Można było zauważyc jak jeden z naszych bohaterów wbiegając na metę maratonu uzyskał czas: 2h58min. Jak na truchtanie i spożywanie dużych ilości płynów moczopędnych zamiast porządnego treningu to całkiem nieźle - sam bym tak chciał:):)
Można było zauważyc jak jeden z naszych bohaterów wbiegając na metę maratonu uzyskał czas: 2h58min. Jak na truchtanie i spożywanie dużych ilości płynów moczopędnych zamiast porządnego treningu to całkiem nieźle - sam bym tak chciał:):)
- herson
- Zaprawiony W Bojach
i tu powinien właśnie wkroczyć moderator języka....zwany dalej dobrym wychowaniemQuote: from katowicepunktde on 11:46 am on Oct. 21, 2002
nie wiem OSLE gdzies ty PIWO widzial??????
- wojtek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 30:59
- Życiówka w maratonie: 2:18
- Kontakt:
"The board administrator is able to ban by IP address"
"Zgadzając się użytkować to forum zgadzasz się nie wprowadzać celowo w błąd jego innych czytelników, obrażać ich i zachowywać się niezgodnie z netykietą"
(Edited by wojtek at 4:47 am on Oct. 24, 2002)
"Zgadzając się użytkować to forum zgadzasz się nie wprowadzać celowo w błąd jego innych czytelników, obrażać ich i zachowywać się niezgodnie z netykietą"
(Edited by wojtek at 4:47 am on Oct. 24, 2002)
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki
Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37
Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki
Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37
Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
-
- Zaprawiony W Bojach
Obejrza³am wczoraj ten film. Ci Indianie s± niesamowici. Najbardziej podoba³a mi siê scena, kiedy po nocy spêdzonej na pijañstwie i zabawach, przyjaciele organizuj± sobie "krótki bieg". "Krótki" oznacza w ich przypadku 3-godzinny Czapki z g³ów!