Dyskryminacja mężczyzn w biegu Samsung Irena

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
PiotrkB
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Pkt 8 regulaminu: Ograniczenia co do płci. W biegu mogą startować wyłącznie kobiety.

Mnie tam nie zależy, w babskie szmaty się nie będę przebierał, żeby tylko tam pobiec, bo byłem w zeszłym roku (start facetów był dozwolony) i mówiąc szczerze, to impreza średnio zrobiona z biegowego punktu widzenia.
No, ale chodzi o pryncypia. Już sobie wyobrażam co by było, gdyby ktoś zorganizował bieg tylko dla mężczyzn!
Ile to by było gadania i lamentów :hej:
I tylko Legia Legia Warszawa!!!
New Balance but biegowy
bartosz_
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Taki pkt w regulaminie jest chyba w ogóle niezgodny z prawem (tak mi się wydaje, ale ekspertem żadnym nie jestem).
Awatar użytkownika
TajPan
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Czemu? Rozwin myśl.
Obrazek
Awatar użytkownika
mungo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 3:23:50
Kontakt:

Nieprzeczytany post

co do niezgodności z prawem, to nie wydaje mi się, ale faktycznie - jeśli byłby to bieg tylko dla mężczyzn to lament byłoby słychać w całej Polsce :ble:
Awatar użytkownika
nestork
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Konstytucja RP:
Art. 32.

1. Wszyscy są wobec prawa równi. Wszyscy mają prawo do równego traktowania przez władze publiczne.
2. Nikt nie może być dyskryminowany w życiu politycznym, społecznym lub gospodarczym z jakiejkolwiek przyczyny.

Art. 33.

1. Kobieta i mężczyzna w Rzeczypospolitej Polskiej mają równe prawa w życiu rodzinnym, politycznym, społecznym i gospodarczym.
2. Kobieta i mężczyzna mają w szczególności równe prawo do kształcenia, zatrudnienia i awansów, do jednakowego wynagradzania za pracę jednakowej wartości, do zabezpieczenia społecznego oraz do zajmowania stanowisk, pełnienia funkcji oraz uzyskiwania godności publicznych i odznaczeń.
5k 18:29 (MW Bieg na Piątkę IX 2017)
10k 38:38 (Bieg Kazików III 2018)
21k 1:24:32 (Półmaraton Warszawski III 2018)
42k 3:09:18 (Orlen Maraton IV 2016)
Blog i komentarze
axell
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mungo pisze:co do niezgodności z prawem, to nie wydaje mi się, ale faktycznie - jeśli byłby to bieg tylko dla mężczyzn to lament byłoby słychać w całej Polsce :ble:
No kobiety raczej nie zagrażają mężczyzną - wiec wystarczy nie dać dodatkowej kategorii kobiety a tylko jedna kategorię open i już byłoby że są dyskryminowane.
A teraz prawdziwa bomba - zakazać startu czarnoskórym zawodnikom - już sobie wyobrażam co by się działo i jak głośno by o tym było wszędzie.
Awatar użytkownika
TajPan
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

nestork pisze:Konstytucja RP:
Art. 32.

1. Wszyscy są wobec prawa równi. Wszyscy mają prawo do równego traktowania przez władze publiczne.
2. Nikt nie może być dyskryminowany w życiu politycznym, społecznym lub gospodarczym z jakiejkolwiek przyczyny.

Art. 33.

1. Kobieta i mężczyzna w Rzeczypospolitej Polskiej mają równe prawa w życiu rodzinnym, politycznym, społecznym i gospodarczym.
2. Kobieta i mężczyzna mają w szczególności równe prawo do kształcenia, zatrudnienia i awansów, do jednakowego wynagradzania za pracę jednakowej wartości, do zabezpieczenia społecznego oraz do zajmowania stanowisk, pełnienia funkcji oraz uzyskiwania godności publicznych i odznaczeń.
Czyli w zawodach gimnastyczek mogą startować mężczyźni, bo są równi wobec prawa i nie mogą być dyskryminowani.
Czyli w zawodach sztangistów w kat. > 105kg mogą startować panie, bo jw.
Idąc dalej, każdy może wejść do damskiej szatni, gdyż nie może być dyskryminowany i mieć innych praw w życiu społecznym. I każdy musi móc korzystać z pisuaru w męskim.

Chyba nadinterpretujesz artykuły.

Dobrze, że u damskiego fryzjera te artykuły nie muszą obowiązywać.
Obrazek
Awatar użytkownika
rockduck
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Gorzej jak w toaletach ( publicznych) zaczną obowiązywać takie reguły ^^
Klimer
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Trzeba się przyzwyczaić do tego, że kobiety dbają o równość tylko wtedy gdy to ich dotyczy :) Jak coś jest "tylko dla kobiet" to jest w porządku, bo przecież one są biedne i uciskane, ale jak mają choć trochę gorzej to już zaczyna się piekło. Prawdą jest jednak że nic z tym nie zrobisz. Jest to niesprawiedliwe, ale pewnie większość ma tak jak ja (tak mi się wydaje) - jest to wkurzające, ale w sumie niech sobie mają, mi jakoś to nie przeszkadza (tak samo jakby nie przeszkadzał mi bieg tylko dla mężczyzn). Denerwujące jest jednak nie postanowienie w regulaminie, ale zachowania kobiet i ględzenie o potrzebie niedyskryminowania, a potem wychodzi że to tylko dla nich :)

BTW podobnie do tematu, wyobrażacie sobie co by było gdyby dyrektor dużej instytucji kultury w Warszawie powiedział że tą instytucją rządzą prawie wyłącznie mężczyźni, bo są najlepsi, pracowici i wykształceni? Myślę, że posadę straciłby w 15 minut, a feministki zrobiłby mu z dupy jesień średniowiecza. A co powiecie jak sytuacja jest odwrotna i takie słowa w stosunku do kobiet powiedziała nowa dyrektor BUW? No właśnie nic - nikt nic nie powiedział :)
bartosz_
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Nie wydaje mi się żeby porównanie imprezy masowej (bo taką są zawody biegowe) do toalet publicznych czy zawodów sztangistów było do końca uzasadnione, ale pewnie macie rację że wszystko jest zgodne z literą prawa. No ale i tak wiadomo, że równouprawnienie kończy się wtedy kiedy trzeba wnieść lodówkę na 3. piętro :hej:
PiotrkB
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Napisałem wczoraj maila do organizatora, ale na razie wyniośle milczą :hahaha:
I tylko Legia Legia Warszawa!!!
Awatar użytkownika
kachita
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

bartosz_ pisze:No ale i tak wiadomo, że równouprawnienie kończy się wtedy kiedy trzeba wnieść lodówkę na 3. piętro :hej:
A wnosiłeś kiedyś? Bo ja osobiście tak.
[url=http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic. ... ead#unread]Wyznania kobiety szurającej[/url] || [url=http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php? ... ead#unread]Komentarze[/url]

[color=#BF0080][size=85]A minute on the lips, a lifetime on the hips.[/size][/color]
gocu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Awatar użytkownika
Wilma
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kobiety są dyskryminowane i to jest fakt znany na całym świecie.
Natomiast w odniesieniu do biegu uważam, że takie podziały są niepotrzebne i tylko wyzwalają widoczne powyżej jadowite komentarze.
A tak na marginesie panowie, każdy z Was wolałby wnieść po schodach 3 lodówki niż urodzić dziecko. Gwarantuję!
o
moni001
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 40:03min
Życiówka w maratonie: 3:36:50

Nieprzeczytany post

Wilma pisze: A tak na marginesie panowie, każdy z Was wolałby wnieść po schodach 3 lodówki niż urodzić dziecko. Gwarantuję!
Nooo nie! to rodzenie dzieci to już na porządku dziennym jest przywoływane, że niby faceci by nie wytrzymali itp. itd. Jak by mieli urodzić dziecko to by urodzili i już :D Z bólu by na pewno nie umarli :) A to że kobiety rodzą dzieci to sie nie obrażajmy bo i tak tego nie zmienimy :) a teraz wchodzą takie środki p/bólowe że strach coraz mniejszy :)
ODPOWIEDZ