Dyskryminacja mężczyzn w biegu Samsung Irena
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Pkt 8 regulaminu: Ograniczenia co do płci. W biegu mogą startować wyłącznie kobiety.
Mnie tam nie zależy, w babskie szmaty się nie będę przebierał, żeby tylko tam pobiec, bo byłem w zeszłym roku (start facetów był dozwolony) i mówiąc szczerze, to impreza średnio zrobiona z biegowego punktu widzenia.
No, ale chodzi o pryncypia. Już sobie wyobrażam co by było, gdyby ktoś zorganizował bieg tylko dla mężczyzn!
Ile to by było gadania i lamentów
Mnie tam nie zależy, w babskie szmaty się nie będę przebierał, żeby tylko tam pobiec, bo byłem w zeszłym roku (start facetów był dozwolony) i mówiąc szczerze, to impreza średnio zrobiona z biegowego punktu widzenia.
No, ale chodzi o pryncypia. Już sobie wyobrażam co by było, gdyby ktoś zorganizował bieg tylko dla mężczyzn!
Ile to by było gadania i lamentów
I tylko Legia Legia Warszawa!!!
- mungo
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:44
- Życiówka w maratonie: 3:23:50
- Kontakt:
co do niezgodności z prawem, to nie wydaje mi się, ale faktycznie - jeśli byłby to bieg tylko dla mężczyzn to lament byłoby słychać w całej Polsce
- nestork
- Zaprawiony W Bojach
Konstytucja RP:
Art. 32.
1. Wszyscy są wobec prawa równi. Wszyscy mają prawo do równego traktowania przez władze publiczne.
2. Nikt nie może być dyskryminowany w życiu politycznym, społecznym lub gospodarczym z jakiejkolwiek przyczyny.
Art. 33.
1. Kobieta i mężczyzna w Rzeczypospolitej Polskiej mają równe prawa w życiu rodzinnym, politycznym, społecznym i gospodarczym.
2. Kobieta i mężczyzna mają w szczególności równe prawo do kształcenia, zatrudnienia i awansów, do jednakowego wynagradzania za pracę jednakowej wartości, do zabezpieczenia społecznego oraz do zajmowania stanowisk, pełnienia funkcji oraz uzyskiwania godności publicznych i odznaczeń.
5k 18:29 (MW Bieg na Piątkę IX 2017)
10k 38:38 (Bieg Kazików III 2018)
21k 1:24:32 (Półmaraton Warszawski III 2018)
42k 3:09:18 (Orlen Maraton IV 2016)
Blog i komentarze
10k 38:38 (Bieg Kazików III 2018)
21k 1:24:32 (Półmaraton Warszawski III 2018)
42k 3:09:18 (Orlen Maraton IV 2016)
Blog i komentarze
-
- Zaprawiony W Bojach
No kobiety raczej nie zagrażają mężczyzną - wiec wystarczy nie dać dodatkowej kategorii kobiety a tylko jedna kategorię open i już byłoby że są dyskryminowane.mungo pisze:co do niezgodności z prawem, to nie wydaje mi się, ale faktycznie - jeśli byłby to bieg tylko dla mężczyzn to lament byłoby słychać w całej Polsce
A teraz prawdziwa bomba - zakazać startu czarnoskórym zawodnikom - już sobie wyobrażam co by się działo i jak głośno by o tym było wszędzie.
- TajPan
- Stary Wyga
Czyli w zawodach gimnastyczek mogą startować mężczyźni, bo są równi wobec prawa i nie mogą być dyskryminowani.nestork pisze:Konstytucja RP:
Art. 32.
1. Wszyscy są wobec prawa równi. Wszyscy mają prawo do równego traktowania przez władze publiczne.
2. Nikt nie może być dyskryminowany w życiu politycznym, społecznym lub gospodarczym z jakiejkolwiek przyczyny.
Art. 33.
1. Kobieta i mężczyzna w Rzeczypospolitej Polskiej mają równe prawa w życiu rodzinnym, politycznym, społecznym i gospodarczym.
2. Kobieta i mężczyzna mają w szczególności równe prawo do kształcenia, zatrudnienia i awansów, do jednakowego wynagradzania za pracę jednakowej wartości, do zabezpieczenia społecznego oraz do zajmowania stanowisk, pełnienia funkcji oraz uzyskiwania godności publicznych i odznaczeń.
Czyli w zawodach sztangistów w kat. > 105kg mogą startować panie, bo jw.
Idąc dalej, każdy może wejść do damskiej szatni, gdyż nie może być dyskryminowany i mieć innych praw w życiu społecznym. I każdy musi móc korzystać z pisuaru w męskim.
Chyba nadinterpretujesz artykuły.
Dobrze, że u damskiego fryzjera te artykuły nie muszą obowiązywać.
- rockduck
- Zaprawiony W Bojach
Gorzej jak w toaletach ( publicznych) zaczną obowiązywać takie reguły ^^
-
- Wyga
Trzeba się przyzwyczaić do tego, że kobiety dbają o równość tylko wtedy gdy to ich dotyczy Jak coś jest "tylko dla kobiet" to jest w porządku, bo przecież one są biedne i uciskane, ale jak mają choć trochę gorzej to już zaczyna się piekło. Prawdą jest jednak że nic z tym nie zrobisz. Jest to niesprawiedliwe, ale pewnie większość ma tak jak ja (tak mi się wydaje) - jest to wkurzające, ale w sumie niech sobie mają, mi jakoś to nie przeszkadza (tak samo jakby nie przeszkadzał mi bieg tylko dla mężczyzn). Denerwujące jest jednak nie postanowienie w regulaminie, ale zachowania kobiet i ględzenie o potrzebie niedyskryminowania, a potem wychodzi że to tylko dla nich
BTW podobnie do tematu, wyobrażacie sobie co by było gdyby dyrektor dużej instytucji kultury w Warszawie powiedział że tą instytucją rządzą prawie wyłącznie mężczyźni, bo są najlepsi, pracowici i wykształceni? Myślę, że posadę straciłby w 15 minut, a feministki zrobiłby mu z dupy jesień średniowiecza. A co powiecie jak sytuacja jest odwrotna i takie słowa w stosunku do kobiet powiedziała nowa dyrektor BUW? No właśnie nic - nikt nic nie powiedział
BTW podobnie do tematu, wyobrażacie sobie co by było gdyby dyrektor dużej instytucji kultury w Warszawie powiedział że tą instytucją rządzą prawie wyłącznie mężczyźni, bo są najlepsi, pracowici i wykształceni? Myślę, że posadę straciłby w 15 minut, a feministki zrobiłby mu z dupy jesień średniowiecza. A co powiecie jak sytuacja jest odwrotna i takie słowa w stosunku do kobiet powiedziała nowa dyrektor BUW? No właśnie nic - nikt nic nie powiedział
-
- Wyga
Nie wydaje mi się żeby porównanie imprezy masowej (bo taką są zawody biegowe) do toalet publicznych czy zawodów sztangistów było do końca uzasadnione, ale pewnie macie rację że wszystko jest zgodne z literą prawa. No ale i tak wiadomo, że równouprawnienie kończy się wtedy kiedy trzeba wnieść lodówkę na 3. piętro
- kachita
- Zaprawiony W Bojach
A wnosiłeś kiedyś? Bo ja osobiście tak.bartosz_ pisze:No ale i tak wiadomo, że równouprawnienie kończy się wtedy kiedy trzeba wnieść lodówkę na 3. piętro
[url=http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic. ... ead#unread]Wyznania kobiety szurającej[/url] || [url=http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php? ... ead#unread]Komentarze[/url]
[color=#BF0080][size=85]A minute on the lips, a lifetime on the hips.[/size][/color]
[color=#BF0080][size=85]A minute on the lips, a lifetime on the hips.[/size][/color]
-
- Zaprawiony W Bojach
- Wilma
- Zaprawiony W Bojach
Kobiety są dyskryminowane i to jest fakt znany na całym świecie.
Natomiast w odniesieniu do biegu uważam, że takie podziały są niepotrzebne i tylko wyzwalają widoczne powyżej jadowite komentarze.
A tak na marginesie panowie, każdy z Was wolałby wnieść po schodach 3 lodówki niż urodzić dziecko. Gwarantuję!
Natomiast w odniesieniu do biegu uważam, że takie podziały są niepotrzebne i tylko wyzwalają widoczne powyżej jadowite komentarze.
A tak na marginesie panowie, każdy z Was wolałby wnieść po schodach 3 lodówki niż urodzić dziecko. Gwarantuję!
o
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 40:03min
- Życiówka w maratonie: 3:36:50
Nooo nie! to rodzenie dzieci to już na porządku dziennym jest przywoływane, że niby faceci by nie wytrzymali itp. itd. Jak by mieli urodzić dziecko to by urodzili i już :D Z bólu by na pewno nie umarli A to że kobiety rodzą dzieci to sie nie obrażajmy bo i tak tego nie zmienimy a teraz wchodzą takie środki p/bólowe że strach coraz mniejszyWilma pisze: A tak na marginesie panowie, każdy z Was wolałby wnieść po schodach 3 lodówki niż urodzić dziecko. Gwarantuję!