Co czytacie, gdy nie biegacie :)

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
Awatar użytkownika
Mossar
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Aktualnie czytam "Mesjasza Diuny" no i niestety gorzej niż pierwszy tom. Trochę się obawiałem, że co mnie miało zaciekawić to juz było, no i tak niestety jest.

W międzyczasie multum książek z Star Wars i na półce czeka w kolejności:
Straż, Straż! Terry'ego Pratchetta
Dzienniki Gwiazdowe Lema
PKO
Awatar użytkownika
Tomaszrunning
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:48
Życiówka w maratonie: 3:36:08

Nieprzeczytany post

The Day of the Jackal by F. Forsyth
Lepiej późno niż wcale....
Podobno sposób zdobywania nowych tożsamości opisany w książce był później często wykorzystywany nie tylko przez przestępców, ale również przez służby bezpieczeństwa (w 2003 roku zmieniono brytyjskie prawo, uniemożliwiając otrzymanie fałszywego paszportu w sposób opisany w powieści)
W 1990 roku w Polsce ukazał się sequel Dnia Szakala pt. Powrót Szakala, napisany pod pseudonimem Jack Oakley przez Jacka Dąbałę ,w nocie wydawcy książka ta była przedstawiona jako napisana za zezwoleniem Fredericka Forsytha. Nie sądzę, aby mnie interesowało
Awatar użytkownika
Jaseq
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 40:22
Życiówka w maratonie: 03:35:28

Nieprzeczytany post

Wyspa niebieskich lisów. Legendarna wyprawa Beringa - tytuł mówi sam za siebie. Polecam.
Ostatnie lato Wandalów - Jakub Urbańczyk. (Rok 556. W na wpół opuszczonym kraju między Wisłą a Odrą potomkowie dawnych mieszkańców próbują przetrwać pod przewodem starego kraka). Fajna, sprawnie napisana. Nie nudziłem się.
Misja Greyhound - (II wojna światowa. Na północnym Atlantyku toczy się zażarta bitwa, podczas której życie trzech tysięcy marynarzy zależy od decyzji jednego człowieka). Polecam.
Biegam, pływam, roweruję.
Mirkoz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ja ostatnio przeczytałem Nigdziebądź Neila Gaimana, teraz zaczynam Ocean na końcu drogi tego samego autora. Moim zdaniem jeden z najlepszych autorów fantasy jaki jeszcze tworzy.
https://www.nycz.pl/nity - hurtownia elementów złącznych, śrub, nitów, nakrętek, podkładek w Krakowie
RysK0
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jestem w połowie " Jak mówić, żeby maluchy nas słuchały " Julie Adair King, Joanna Faber . Taki kaprys w stylu " dziadek się dokształca " :hej:
Czy młodzi rodzice, biegacze znają i stosują z sukcesami :hejhej: opisane w książce metody ?
sohighboy
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 1h
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Aktualnie czytam "Work-life balance. Jak znaleźć równowagę w duchu kaizen". Bardzo ciekawa i lekka książka. Polecam :)
Awatar użytkownika
Tomaszrunning
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Proces Kafki oraz
The Devils by Guido Maria Brera (finanse międzynarodowe zwelone przez ich black box)
Ryszard N.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ostatnio Unorthodox. Obecnie „Pokora”, Twardocha.
Awatar użytkownika
mihumor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:47
Życiówka w maratonie: 2:48:13

Nieprzeczytany post

Pokora "Twardocha" to niezła książka ale też spory dla mnie zawód. Rozmemłanie bohatera jest absolutnie przesadzone a prowadzenie tematu przewodniego utraty/poszukiwania tożsamości wszelakiej czynione tak ostentacyjnymi środkami, że aż trudno to kupować przez całą powieść. Oczekiwania miałem zdecydowanie wyższe. O ile narkoman Kostek Willeman w Morfinie mógł czasem bredzić i to się tam doskonale i spójnie dopełniało to ustawiczne bredzenie Lojzika Pokory jest trudne do zrozumienia jako coś co ma mieć funkcję masy spinającej tą prozę. Ta książka jest jak kolejna płyta Stonsów, niby grają na poziomie, niby wszystko jest ok ale jednak już to wszystko było a utwory słabsze i mniej świeże niż drzewiej bywało.
Elleonor Catton - "Wszystko co lśni" - nagroda Bookera dla młodej debiutantki za fantastyczną powieść absolutnie zasłużona.
Najszybsza kupa złomu w galaktyce

Blog: viewtopic.php?f=27&t=29814&start=345
Koment: viewtopic.php?f=28&t=29813&start=2880
luzkan
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 00:50:00
Życiówka w maratonie: 04:22:00

Nieprzeczytany post

Ja "czytam" w trakcie biegania, "wyzwanie z innego swiata" Lovecrafta.
Awatar użytkownika
przemekEm
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ostatnio dzieciakom czytałem "Bajki robotów" Lema. W sumie to prawdę powiedziawszy bardziej sobie czytałem niż dzieciakom, bo jakoś nigdy nie udało mi się dorwać z biblioteki, to teraz miałem pretekst żeby kupić. O dziwo dzieciakom, pomimo że połowy dywagacji nie załapali, bardzo się podobało i kilka zwarć w mózgownicy spowodowało.

Skończyłem też J.Conrada "Zwycięstwo", jakoś długo mi na tym zeszło i w przeciwieństwie do innych książek tego autora, niezbyt mnie zachwyciło, ale mimo wszystko styl, złożoność postaci i portrety psychologiczne na najwyższym poziomie. Teraz wziąłem się za Lorda Jima, jako lekturę przeczytałem to powierzchownie, a teraz widzę, jaki to był błąd.
Hanna77
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 43:44

Nieprzeczytany post

Komeda.Osobiste życie jazzu, Magdaleny Grzebałkowskiej. Bardziej podczytuję niż czytam. Otwieram na chybił trafił i podczytuję właśnie. To akurat niedobrze bo jednak warto byłoby czytać historię Komedy chronologicznie ale po nieustannym czytaniu ustaw jakoś nie mogę się skupić.
Awatar użytkownika
beata
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Hanna77 pisze:Komeda.Osobiste życie jazzu, Magdaleny Grzebałkowskiej. Bardziej podczytuję niż czytam. Otwieram na chybił trafił i podczytuję właśnie. To akurat niedobrze bo jednak warto byłoby czytać historię Komedy chronologicznie ale po nieustannym czytaniu ustaw jakoś nie mogę się skupić.
A ja z rok temu przeczytałam - też o Komedzie, ale nieco inne spojrzenie - "Kumpel, o Komedzie, Zośce i innych", napisaną przez jego przybranego syna.
Podobała mi się, bo to trochę taki świat dorosłych widziany oczami dziecka, a sława i reszta są gdzieś w tam w tle.
Awatar użytkownika
Tomaszrunning
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Why Don’t I Read All My Books?
https://lithub.com/why-dont-i-read-all-my-books/
Ryszard N.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach