Ja utknęłam po paru zdaniach.
Stwierdziłam że na forum może być ciekawiej i przynajmniej nie zwichnę sobie szczęki od ziewania.
I faktycznie.

Biegarianie? A czy obiektem kultu może być czynność, tzn. bieganie?kulawy pies pisze:dochodzę do wniosku, że temat jest znacznie ciekawszy, niżby się mogło wydawać na pierwszy rzut oka.
skoro - religia - to może warto by było ten stan rzeczy sformalizować?
co ty na to fotman?
zdrówko
No dobra ale czy nie jest tak z KAZDA religia ? Kto ma zadecydowac o tym czym sa jaja a czym nie sa ? To jest oczywiscie jawna szydera ale ma zwrocic uwage na genderyczny tzn. generyczny problem z religiamifotman pisze: Co do "pastafarian", to jak obserwuję takie skecze, to coraz mniej wierzę w prawo i demokrację.
... ze swej natury jest bardzo dalekie od obiektywizmu. Moje poczucie zdrowego rozsądku podpowiada mi, że niektóre poglądy na świat głoszone przez jedną z większych organizacji o globalnym zasięgu są kuriozalne i nie powinny być traktowane poważnie. Ale ja nie mam monopolu na jedyną słuszną prawdę, więc darzę członków owego stowarzyszenia szacunkiem, choć się z nimi nie zgadzam.fotman pisze:poczucie zdrowego rozsądku...
Jeśli prawo jest złe, to trzeba prawo zmienić, a nie ganić tych co poruszają się zgodnie z nim. A poza tym urzędnik nie jest od interpretacji wg swoich przekonań czy wiary i ma stosować się wg litery prawa.fotman pisze:Biegarianie? A czy obiektem kultu może być czynność, tzn. bieganie?kulawy pies pisze:dochodzę do wniosku, że temat jest znacznie ciekawszy, niżby się mogło wydawać na pierwszy rzut oka.
co ty na to fotman?
zdrówko
Co do "pastafarian", to jak obserwuję takie skecze, to coraz mniej wierzę w prawo i demokrację.
A nigdy moja wiara w te elementy naszego życia nie była zbyt mocna.
To kuriozalna sytuacja, że osobnicy robiący sobie ewidentnie jaja z prawa, są przez sąd traktowani poważnie.
Jeżeli system prawny doszedł już do takiego punktu, że nie jest ważne poczucie zdrowego rozsądku, a liczy się tylko litera prawa, to czarno widzę przyszłość tego systemu.
Problem z prawem polega na tym, że życie jest na tyle bogate, że szczegółowe zapisy prawne nie są w stanie go opisać. Zawsze w prawie będą istniały luki.Svolken pisze:Jeśli prawo jest złe, to trzeba prawo zmienić, a nie ganić tych co poruszają się zgodnie z nim. A poza tym urzędnik nie jest od interpretacji wg swoich przekonań czy wiary i ma stosować się wg litery prawa.
Cóż jest zatem nieprzyzwoitego w zarejestrowaniu takiego, czy innego stowarzyszenia, nawet jeśli ich cel jest w istocie żartobliwy? Powstało już wiele partii "politycznych" dla żartu i nic w samym tym fakcie nieprzyzwoitego.fotman pisze:jak nie wiesz jak się zachować, zachowaj się przyzwoicie.
Żebyśmy mieli gdzie zarejestrować Biegarian i uprawiać kult drogich zegarków z GPSf.lamer pisze:a po co państwu w ogóle lista związków wyznaniowych?
Niezłekulawy pies pisze:dochodzę do wniosku, że temat jest znacznie ciekawszy, niżby się mogło wydawać na pierwszy rzut oka.