Komentarz do artykułu Nowy Jork: Central Park, psy, streetrunning i Nowojorczycy.

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
blink
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 53
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

A ja, na odmianę, odwoływałbym się właśnie do kultury. Smycze, czy płoty, straż miejska i wiejska, sprawy nie załatwiają, bo przecież gdzieś te drogi muszą się przeciąć...
Daj "nam" z... dwadzieścia lat, w końcu pomimo edukacji, stosownych regulacji prawnych, grzywien a nawet osadzeń, najwięcej pieszych i tak ginie na pasach...
Każdy pije według własnego pragnienia...

Obrazek
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Iwan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

blink pisze:A ja, na odmianę, odwoływałbym się właśnie do kultury.
Bądź realistą. Na razie odwołujesz się do czegoś, czego nie ma...
Nie ma nawet poszanowania dla prawa. Kultura to dużo wyższy "stopień wtajemniczenia". :hejhej:
Idę biegać. Cześć!
"Nie żyję, by lepiej biegać. Biegam, by lepiej żyć" R.W.
artur_j
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Dobrze byłoby zrobić takie wygrodzone tereny niech sobie nieodpowiedzialne psy z nieodpowiedzialnymi, niekulturalnymi właścicielami biegają a po drugiej stronie płotu zmanierowani biegacze tak dbający o prawo.

Ciekaw jestem ilu z tych biegaczy chcących żyć w 100% w świetle prawa zmieniło by zdanie gdyby nagle policja, SM i inne organy zaczęły na nich nakładać kary za łamanie obowiązujących przepisów. Pewnie połowa straciła by prawo jazdy w 1 dzień, większość mieszkających w domach prywatnych zimą dostała mandaty za brak odśnieżenia chodnika przed posesją i upomnienia od nadzoru budowlanego za brak estetyki, nielegalne rozbudowy, zmiany w projekcie nie mówiąc już o tym co byłoby gdyby US dokładnie przyjrzałby się co niektórym.

Ja wierzę, że wiele osób umie, a reszta nauczy się korzystać z mózgu i funkcjonować w społeczeństwie, żyjąc może i niezgodnie z prawem i często głupimi, nie mającymi w każdym przypadku zastosowania przepisami.
Awatar użytkownika
Iwan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

artur_j pisze: Ja wierzę, że wiele osób umie, a reszta nauczy się korzystać z mózgu i funkcjonować w społeczeństwie, żyjąc może i niezgodnie z prawem i często głupimi, nie mającymi w każdym przypadku zastosowania przepisami.
Ja wierzę, że wiele osób umie, a reszta nauczy się korzystać z mózgu i funkcjonować w społeczeństwie, stosując się do prawa, które ustanowiło to społeczeństwo.
Wiem...wiem... naiwny jestem. Wskazuje na to ta dyskusja. :hejhej:
joggi
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Iwan, Ty przede wszystkim cholernie tu cierpliwy jesteś. Moje uznanie.
Czarna55
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Wole "nieszczere" usmiechy falszywych anglikow niz skrzywione geby rodakow,ktorzy potrafia tylko narzekac i krytykowac wszystko i wszystkich co wlasnie udowodnilas swoim postem,moim zdaniem ludziom waszego pokroju nie powinni wydawac paszportow bo i po co
?

Bartuś dziecko drogie jesteś jeszcze młody i naiwny. Dorosniesz, pojedziesz gdzieś dalej niz tylko twoja miejscowość, popracujesz z ludzmi z innego kraju to zrozumiesz wiecej rzeczy. Skoro wolisz fałsz od szczerości i prawdziwości to gratuluje podejścia. Chyba jestes zauroczony dzisiejszym zaklamaniem i obłudą (ah to bezstresowe wychowanie). Pozdro
Awatar użytkownika
kulawy pies
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: słaba
Życiówka w maratonie: megasłaba

Nieprzeczytany post

niesamowite ile emocji może wywołać krótka relacja z joggingu w parku...
oszalałem z zachwytu.
aż strach się bać co się tu będzie działo, jeśli Adam postanowi potruchtać nocą po Bronxie.

ps.
uważam, że znacznie większym zagrożeniem niż psy są swobodnie wałęsające się patrole straży miejskiej.
a ile to nerwów kosztuje...eh

zdrówko
mastering the art of losing. even more.
Awatar użytkownika
Iwan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kulawy pies pisze:niesamowite ile emocji może wywołać krótka relacja z joggingu w parku...
oszalałem z zachwytu.
Obrazek
Zawsze na coś co się wydaje niesamowite można znaleźć racjonalne wytłumaczenie...

:hejhej:
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

W bieganiu po Central Parku najbardziej przeszkadzal mi brak krzaczorow. Niestety ale lubie zalatwiac potrzeby fizjologiczne w naturze a w srodowisku urbanistycznym jest to bardzo trudne.

Lece do parku z pieskiem. Biore smycz ale zakladam ja wylacznie na parkingu. Zaraz potem zdejmuje bo w ogromnym parku czlowiek ginie wsrod natury, nie napotykajac zbyt wiele osob.

Co do szczerych/nieszczerych usmiechow - wole je takie niz ponure mordy (bo nie twarze) rodakow.Na szczescie rodacy mi nie groza.
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
jang
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

"ps.
uważam, że znacznie większym zagrożeniem niż psy są swobodnie wałęsające się patrole straży miejskiej.
a ile to nerwów kosztuje...eh"

Jakbyś mi w myślach czytał...
Aby tylko nogi nieśli...
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Iwan pisze: Tak więc ta swoboda może być tylko pozorna... W przedstawionym materiale nie ma (wśród kilkunastu zdjęć) nawet jednego zdjęcia pokazującego biegacza lub biegaczy wśród psów bez smyczy.
Biegacze biegają wśród psów, ale wygodniej im rzeczywiście tam gdzie z psami chodzi się mniej (myśmy biegli wśród psów).
Ale te płotki - rzeczywiście, może coś w tym jest, że to jest jakoś przemyślane.
Awatar użytkownika
herson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

wojtek pisze: Co do szczerych/nieszczerych usmiechow - wole je takie niz ponure mordy (bo nie twarze) rodakow.Na szczescie rodacy mi nie groza.
czy to przypadlosc wszystkich ktorzy zamieszkali na stale poza granicami Polski, czy tylko takie wrazenie? wiem, ze duzo prawdy w tym co napisales, ale takimi wypowiedziami, powielasz tylko utarte, glupie, okreslenia ludzi. Gdybys nie byl tak zafascynowany tym gdzie jestes, wiedzialbys ze duzo w Polsce i ldziach tutaj sie zmienilo. Trzeba czasu i pokolen na zmiany mentalnosci i wyleczenie sie z kompleksow "narodowych" ale klepanie takch frazesw, sprawia, ze ten czas i moment oddala sie coraz bardziej, a mlodzi ldzie, przesiakaja taka "narodowoscia"
Awatar użytkownika
Iwan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

wojtek pisze:Na szczescie rodacy mi nie groza.
Proponuję byś w swoje działania wprowadził nieco logiki.
Skoro kontakt z rodakami jest dla Ciebie tak przykry powinieneś chyba unikać udzielania się na polskich forach. Prawda?
"Polska twarz vs. Ameryka"
http://www.youtube.com/watch?v=TdYRO_rx70o

Wojtek... też trenowałeś z lusterkiem?
Keep smiling ... :hejhej:
Ostatnio zmieniony 02 mar 2012, 10:56 przez Iwan, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Chlopaki, moja wypowiedz miala charakter cyniczny, mniej realistyczny.
Macie racje co do proporcji.
Udzial wirtualny pozwala mi na regulacje proporcji.
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
SonnyCrockett
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Fajny artykuł i materiał filmowy.
Niestety jak byłem w NY to jeszcze nie biegałem. Ale Jagiełło też mnie trochę zdziwił jak koło niego przechodziłem.Przyjemna sprawa
ODPOWIEDZ