Zawody w sluchawkach

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

przykład "nic nie widzę, nic nie słyszę" melomana człapiącego środkiem:
http://www.youtube.com/watch?v=sgEnyQAIEVA

rowerzysta może i jechał szybko, ale facet nawet nie drgnął - nie zorientował się, że coś za nim jedzie. równie dobrze mógł np. w ostatniej chwili zbiec na bok, aby zawiązać sznurowadło. rowerzysta wyjechał na trawnik. ale jak widzę, dla niektórych takie rzeczy są spoko - do czasu :spoczko:
Go Hard Or Go Home
New Balance but biegowy
SirM
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 44:57
Życiówka w maratonie: 03:29:31

Nieprzeczytany post

cava pisze: Stając na starcie masowego biegu w sektorze takim a nie innym, owszem, mam nadzieję, że staję tam z ludźmi którzy podzielają moje upodobania do biegania z innymi ludźmi.
Jakbym miała ochotę na kontakt z melomanami od 7 boleści, to bym sobie bilety na TopTrendy kupiła.
Normalnie brak słów jak się coś takiego czyta.
Ktoś kto staje na starcie w słuchawkach nagle nie jest osobą, która "podziela upodobanie do biegania"??
Niby dlaczego mam mieć takie samo podejście jak ty?
Ja bardzo chętnie rozmawiam przed startem, na linii startu, po zawodach, ale w czasie biegu to co najwyżej jestem w stanie dwoma słowami odpowiedzieć. I nie jest to jakieś olewanie, ale zwykle biegnę na granicy swoich możliwości i jestem skupiony na biegu.

Za to bardzo lubię spokojne wybiegania pobiegać z kimś, bez muzyki, tak aby można było sobie pogadać.

WojtekM pisze: rowerzysta może i jechał szybko, ale facet nawet nie drgnął - nie zorientował się, że coś za nim jedzie. równie dobrze mógł np. w ostatniej chwili zbiec na bok, aby zawiązać sznurowadło. rowerzysta wyjechał na trawnik. ale jak widzę, dla niektórych takie rzeczy są spoko - do czasu :spoczko:
Z zasady szczególną ostrożność powinien zachować ten nadjeżdżający z tyłu, szczególnie kiedy porusza się szybko.
Dopiero groziłoby nieszczęściem, gdyby taki biegający się odwrócił i zaczął wykonywać nerwowe ruchy celem zmiany kierunku przed rowerzystą.
Poza tym na filmiku nie słyszałem, ani dzwonka, anie "przepraszam". Za to pasuje to bardziej do rowerzysty - świętej krowy, bo należy mu zrobić miejsce.
Awatar użytkownika
Paweł100
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 49:42

Nieprzeczytany post

cava pisze: Stając na starcie masowego biegu w sektorze takim a nie innym, owszem, mam nadzieję, że staję tam z ludźmi którzy podzielają moje upodobania do biegania z innymi ludźmi.
Jakbym miała ochotę na kontakt z melomanami od 7 boleści, to bym sobie bilety na TopTrendy kupiła.
Na swoich treningach niech sobie robią co chcą.
Hmm, no tak: na treningach niech sobie robią co chcą, a na biegach masowych niech zachowują się tak jak ja chcę.

Wiesz, na tej samej zasadzie można skrytykować również Twoje zachowanie. Ktoś może powiedzieć, że lubi biegi masowe, ale tacy, co podczas startu gadają z innymi nie powinni w nich biegać. No bo to w końcu bieg jest, a nie kółko dyskusyjne, co nie? Jak ktoś chce pogadać, niech sobie kupi bilet do restauracji i idzie tam ze znajomymi. Na treningach niech robi co chce, ale na zawodach to się biegnie, a nie rozmawia.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Paweł100 pisze:[

Hmm, no tak: na treningach niech sobie robią co chcą, a na biegach masowych niech zachowują się tak jak ja chcę.
Tak nie jest... Na zawodach oczekujemy, ze wszyscy dostosowuja sie do regul. A w regulaminie pisze: "bez sluchawek".

I to czy ktos tak czy tak lubi nie ma tu znaczenia.

Jako ze juz bralem uczial w ponad 300 zawodach, musialem sie niestety juz pare razy potykac o takich "Tele-Tabusiow".
Ze te przepisy nie sa przestrzegane przez organizatorow, nie zwalnia nas z prawa die Fair-Play wobec innych.

Wy tez jedziecie przez miasto w nocy 130, bo policja akurat spi?
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia

Nieprzeczytany post

Rolli pisze:A w regulaminie pisze:
chyba w twoim :hahaha:
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

f.lamer pisze:
Rolli pisze:A w regulaminie pisze:
chyba w twoim :hahaha:
Widze ze duzo tu nie przeczytales...
Awatar użytkownika
Paweł100
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Rolli pisze:
Paweł100 pisze:[

Tak nie jest... Na zawodach oczekujemy, ze wszyscy dostosowuja sie do regul. A w regulaminie pisze: "bez sluchawek".
Jeśli taki jest zapis regulaminu, to zgadzam się, że trzeba go uszanować.
Jednak takie zapisy są chyba rzadkością. Z ciekawości zerknąłem np. na regulamin VII LOTTO Biegu Ursynowa 2013. Bieg był Otwartymi Mistrzostwa Polski na dystansie 5 km i nie ma tam słowa o słuchawkach. Również w regulaminie Półmaratonu Warszawskiego nie ma zakazu startu z muzyką.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No to jeszcze raz:
kulawy pies pisze:IAAF Rule 144.2b

not allowed:
(b) possession or use of video or cassette recorders, radios, CD,
radio transmitters, mobile phone or similar devices. (...)

- sporo dużych imprez w Pl podpada pod regulacje iaaf; w praktyce, jeśli się nie ścigasz tylko truchtasz dla funu - i tak nikogo to nie interesuje. dla tych z ambicjami - pod rozwagę.

zdrówko
Awatar użytkownika
mariuszuk
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 37:29
Życiówka w maratonie: 03:02

Nieprzeczytany post

This event is run under Scottish Athletics rules and therefore MP3 players or other devices plugged into the ear are banned whilst running for reasons of health & safety, both yours and other competitors. When you wear such a device you are unable to hear other competitors, cars, bicycles or marshals instructions.
:ble: :ble:
Obrazek

http://connect.garmin.com/profile/mariuszuk

Marathon 03:01:52
1/2 01:19:51
10k 37:29
5k 18:34
"Biegnę bo nie mogę się zatrzymać,
Moje ciało jak maszyna
Bez kontroli śmiało goni"
Awatar użytkownika
Paweł100
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Rolli - ale ty przytaczasz przepisy, które obowiązują na zawodach np. Diamentowej Ligii, a temat odnosi się do biegów masowych. Również wypowiedź, do której nawiązałem była pisana z perspektywy osoby, która:
W słuchawkach - nie! Nie wiem jak tam w czołówce, ale mnie biegającej w ogonie dla przyjemności samego biegania z innymi ludźmi,
Wiadomo, że w profesjonalnym bieganiu nikt nie będzie startował w słuchawkach na uszach, ale przecież nie o tym jest ten temat. W regulaminach większości biegów masowych w Polsce nie jest zabronione używanie słuchawek. Tak samo jak nie jest zabronione posiadanie telefonów komórkowych, co też wyklucza przytoczony przez Ciebie przepis "possession or use [...] mobile phone".

Sam nigdy nie biegam zawodów w słuchawkach, ale jeśli ktoś ma taką ochotę, niech sobie w nich biegnie.
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Paweł100 pisze:Rolli - ale ty przytaczasz przepisy, które obowiązują na zawodach np. Diamentowej Ligii, a temat odnosi się do biegów masowych.
no właśnie nie. biegi masowe są w Polsce organizowane często zgodnie z przepisami IAAF i PZLA.
przykład: http://www.orlenmarathon.pl/node/30
Go Hard Or Go Home
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

SirM pisze: Z zasady szczególną ostrożność powinien zachować ten nadjeżdżający z tyłu, szczególnie kiedy porusza się szybko.
Dopiero groziłoby nieszczęściem, gdyby taki biegający się odwrócił i zaczął wykonywać nerwowe ruchy celem zmiany kierunku przed rowerzystą.
Poza tym na filmiku nie słyszałem, ani dzwonka, anie "przepraszam". Za to pasuje to bardziej do rowerzysty - świętej krowy, bo należy mu zrobić miejsce.
należy mieć możliwość usłyszenia, szczególnie na ścieżce współdzielonej.
kiedy telepiesz się środkiem jak łania w amoku, ze słuchawkami na uszach, wtedy takiej możliwości z definicji nie masz.
Go Hard Or Go Home
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia

Nieprzeczytany post

Rolli pisze:Widze ze duzo tu nie przeczytales...
bo i po co? nic ciekawego w tym flamie nie ma.
Rolli pisze:No to jeszcze raz:
najpierw piszesz o regulaminach biegów (moich :hej: ), a tu cytujesz iaaf. zdecyduj się.
ty wiesz co mi iaaf może?
rekordu świata mi nie uzna?
WojtekM pisze: biegi masowe są w Polsce organizowane często zgodnie z przepisami IAAF i PZLA.
[ironia] tak, bardzo często. zwłaszcza te, które nie są mistrzostwami polski [/ironia]
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

f.lamer pisze:
Rolli pisze:Widze ze duzo tu nie przeczytales...
bo i po co? nic ciekawego w tym flamie nie ma.
Rolli pisze:No to jeszcze raz:
najpierw piszesz o regulaminach biegów (moich :hej: ), a tu cytujesz iaaf. zdecyduj się.
ty wiesz co mi iaaf może?
rekordu świata mi nie uzna?
WojtekM pisze: biegi masowe są w Polsce organizowane często zgodnie z przepisami IAAF i PZLA.
[ironia] tak, bardzo często. zwłaszcza te, które nie są mistrzostwami polski [/ironia]

no to kolejne przykłady:
http://www.silesiamarathon.pl/pl/regulamin/
http://marathon.poznan.pl/images/pliki/ ... ulamin.pdf
się tych mistrzostw porobiło
Go Hard Or Go Home
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

f.lamer pisze: rekordu świata mi nie uzna?
Swietne podejscie... :ojnie:

Poczytaj dlaczego taki przepis...

"Ale co mi do tego ze gwalca curke sasiada, to nie moja curka."
ODPOWIEDZ