Po której stronie biegamy?

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
monterpw
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Paweł100 pisze:Co to za absurdalne przykłady łapania kontaktu wzrokowego z rowerzystą? Jak rowerzysta, który jedzie za nami, może nam wjechać w plecy? Chyba tylko i wyłącznie umyślnie, a jeśli chce to zrobić, to naprawdę nie ma znaczenia, czy jedzie za nami czy przed nami.

Dla Ciebie "wydaje się" bezpieczniej, ale ja i pewnie większość ludzi biega po prawej stronie i wymijanie tych, którzy wpadli na pomysł biec pod prąd, niezgodnie z zasadą ruchu prawostronnego, jest zwyczajnie męczące.
Zgodnie z zasadami ruchu pieszy ma poruszać sie lewa strona drogi (przepisy cytowane wyżej), a jesli chodzi o łapanie kontaktu wzrokowego to nie chodzi o to ze rowerzysta wjedzie w ciebie tylko np ty go nie widząc odskoczysz np w bok aby cos ominąc a on w tym momencie wymijał ciebie i masz go na plecach. Pieszy idący lewą strona widzi co jedzie z naprzeciwka a samochód/rowerzysta widzi pieszego i o to w tym chodzi.
A jeśli chodzi o męczące cię omijanie biegaczy biegnących pod prąd może zacznij stosować się do przepisów i biegnij lewą stroną bo to że gro ludzi biegnie po złej stronie (w złą stronę) nieznaczy że ty masz też tak robić :)
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45

Nieprzeczytany post

Na drogach Publicznych pieszy porusza się lewą stroną, na ścieżkach i szlakach prawą.
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia

Nieprzeczytany post

monterpw pisze:może zacznij stosować się do przepisów i biegnij lewą stroną
może sam najpierw rozkmiń te przepisy zanim zaczniesz kogokolwiek pouczać.
zgodnie z tym co pisał paweł trasy w lesie kabackim nie mogą być drogami w rozumieniu PORD. nie ma tam jezdni, ani nie są drogami dla rowerów
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
marcin1404
Wyga
Wyga
Życiówka w maratonie: 4:00:08

Nieprzeczytany post

Z tego co mi wiadomo, wbrew temu co tu niektórzy sugerują, nie istnieje żaden przepis mówiący o tym, po której stronie powinien poruszać się pieszy po chodniku czy innym ciągu pieszym. Jedynie zwyczajowo w miejscach o większym ruchu pieszych poruszamy się prawą stroną.

Nie byłem nigdy w Lesie Kabackim, ale z ciekawości sprawdziłem w street view - drogi tam są pooznaczane jako drogi dla pieszych i rowerów, więc nie wiem skąd ta dyskusja.
monterpw
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Faktycznie zwracam honor, moje niedoczytanie, miałem cały czas obraz dróg (jezdni) a nie ścieżek. Sorki
rumacz
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

f.lamer pisze:
zgodnie z tym co pisał paweł trasy w lesie kabackim nie mogą być drogami w rozumieniu PORD. nie ma tam jezdni, ani nie są drogami dla rowerów
Mam pytanie. Przypuśćmy,że na biegnącego w tym Lesie Kabackim, lewą stroną, wpada jadący z przeciwka rowerzysta, który nie chce ustąpić mu drogi i do chodzi do wypadku. Proszę mi wytłumaczyć jak dziecku. Kogo, wezwana na miejsce policja uzna za winnego?
Pronator
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 00:45:00
Życiówka w maratonie: 03:30:03

Nieprzeczytany post

f.lamer pisze:
Mam pytanie: co to znaczy "rozkmiń"?
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

rumacz pisze:Kogo, wezwana na miejsce policja uzna za winnego?
to mało istotne. ważne jest kogo winnym uzna sąd.

nie powstał i nie powstanie nigdy system prawny rozwiązujący bez wątpliwości wszystkie konflikty.
a do biegania w lesie kabackim bardziej przydadzą ci się zasady savoir-vivre, niż przepisy prawa o ruchu drogowym.
if you know what i mean...
Pronator pisze:Mam pytanie: co to znaczy "rozkmiń"?
http://bit.ly/1nboDIA
Now, self-destruction…
marcin1404
Wyga
Wyga
Życiówka w maratonie: 4:00:08

Nieprzeczytany post

Na drogach oznaczonych znakami "Droga dla pieszych i rowerów" zgodnie z przepisami pieszy może poruszać się dowolną stroną, może iść środkiem czy nawet zygzakiem (oczywiście do tego nie namawiam!), a rowerzysta jest zobowiązany zachować szczególną ostrożność i ustępować pierwszeństwa pieszym. Tylko zwyczajowo, zgodnie z niepisanymi zasadami, wszyscy poruszamy się prawą stroną. Tak jest łatwiej dla wszystkich :)
Awatar użytkownika
blackfish
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

O ile mi wiadomo zależy to od rodzaju znaku drogowego. Jeśli na znaku kreska oddzielająca ruch pieszy od rowerów jest pozioma to po całej powierzchni, a jeśli pionowa to po odpowiedniej stronie oznaczonej na znaku. Niezależnie od powyższego jest też mowa o tym, że na drogach pieszo-rowerowych rowerzysta powinien zachować szczególną ostrożność i ustępować miejsca pieszym.
rumacz
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

f.lamer pisze:
rumacz pisze:Kogo, wezwana na miejsce policja uzna za winnego?
to mało istotne. ważne jest kogo winnym uzna sąd.

nie powstał i nie powstanie nigdy system prawny rozwiązujący bez wątpliwości wszystkie konflikty.
a do biegania w lesie kabackim bardziej przydadzą ci się zasady savoir-vivre, niż przepisy prawa o ruchu drogowym.
if you know what i mean...
Pronator pisze:Mam pytanie: co to znaczy "rozkmiń"?
http://bit.ly/1nboDIA
Co masz na myśli pisząc do mnie o zasadach savoir-vivre? Jesteś sfrustrowany i bez dokopania innym trudno ci funkcjonować?
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mam na myśli to że PORD nie reguluje wszystkich zdarzeń z udziałem rowerów, a w życiu trzeba kierować się przede wszystkim rozsądkiem i uprzejmością.
co ty wyczytałeś w moim poście to już twoja sprawa
Now, self-destruction…
Robert
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

rumacz pisze: Mam pytanie. Przypuśćmy,że na biegnącego w tym Lesie Kabackim, lewą stroną, wpada jadący z przeciwka rowerzysta, który nie chce ustąpić mu drogi i do chodzi do wypadku. Proszę mi wytłumaczyć jak dziecku. Kogo, wezwana na miejsce policja uzna za winnego?
Przypomnialem sobie ten watek, w zwiazku z dzisiejszym tekstem z "Rz" - tutaj krotki opis sytuacji:
http://tinyurl.com/prsdq2y

Jesli faktycznie nie ma zadnych zasad, dotyczacych tego jak powinni sie poruszac piesi na traktach lesnych - tak niektorzy sugeruja tutaj? - no to chyba bardzo racjonalne jest jednak odpowiednie stosowanie ustawowych zasad z PoRD - ergo, piesi / biegacze po lewej.

Niestety w weekend znow trafilem na frustrata na rowerze, ktory twardo usilowal mnie rozjechac, drąc sie, ze "biega to sie po prawej!". Chetnie bym sie dowiedzial, skad im sie bierze ta agresja...
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Robert pisze:Jesli faktycznie nie ma zadnych zasad, dotyczacych tego jak powinni sie poruszac piesi na traktach lesnych - tak niektorzy sugeruja tutaj? - no to chyba bardzo racjonalne jest jednak odpowiednie stosowanie ustawowych zasad z PoRD
skoro nie ma reguł prawnych to bardziej racjonalne jest zachowanie racjonalne.
czyli zgodne z tym jak zachowuje się większość.
Now, self-destruction…
Robert
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

f.lamer pisze:... skoro nie ma reguł prawnych to bardziej racjonalne jest zachowanie racjonalne.
czyli zgodne z tym jak zachowuje się większość.
Nie jestem demokrata - i moim zdaniem prawda lezy tam gdzie lezy, a nie tam, gdzie wydaje sie to wiekszosci. Obawiam sie, ze to co napisales, to oklepany slogan bez poparcia sensownymi racjami.

Argumenty dlaczego nalezy biegac po lewej:
a. ten sposob jest bezpieczniejszy - widzi sie nadjezdzajace z naprzeciwka pojazdy (rowery etc.), mozna reagowac na stwarzane przez nie zagrozenie
b. jest to zgodne z ustawa PoRD - skoro takie zasady ruchu pieszych sprawdzaja sie na wiekszych drogach, to z braku jakichkolwiek innych uregulowan, mozna je stosowac na mniejszych traktach

Argumenty dlaczego nalezy biegac po prawej:
a. osobiscie nie znam
b. "bo wszyscy tak robia" - w zaden sposob mnie to nie przekonuje. Argument z gatunku "bo tak".

Jesli w okolicy zwanej Lemingradem 55% ludnosci glosowalo na partie Donalda T. - to argument, ze tez powinienem tak robic?
Galileusz twierdzil, ze Ziemia kreci sie wokol Slonca - co za glupek..., przeciez wiekszosc twierdzila, ze ziemia jest centrum calego Uniwersum.
ODPOWIEDZ