Pies bez smyczy, kagańca...

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
Awatar użytkownika
Jaca_CH
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:57
Życiówka w maratonie: 3:28:03

Nieprzeczytany post

Kolaj pisze:Byłoby mi dość ciężko znaleźć przepis dot. noszenia kagańca, skoro jestem przekonany, że takowy nie istnieje.
Skoro jesteś przekonany to pewnie Cię nie przekonam ;)
Ale..... gdybyś przeczytał ten wątek od początku to na str. 2. znalazł byś cytowany przez mclakiewicza przepis:
Dz.U.2013.856

USTAWA
z dnia 21 sierpnia 1997 r.
o ochronie zwierząt
(tekst jednolity)

Art.10a.1.Zabrania się:
1)wprowadzania do obrotu zwierząt domowych na targowiskach, targach i giełdach;
2)prowadzenia targowisk, targów i giełd ze sprzedażą zwierząt domowych;
3)wprowadzania do obrotu psów i kotów poza miejscami ich chowu lub hodowli.
2.Zabrania się rozmnażania psów i kotów w celach handlowych.
3.Zabrania się puszczania psów bez możliwości ich kontroli i bez oznakowania umożliwiającego identyfikację właściciela lub opiekuna.
4.Zakaz, o którym mowa w ust. 3, nie dotyczy terenu prywatnego, jeżeli teren ten jest ogrodzony w sposób uniemożliwiający psu wyjście.
5.Zakaz, o którym mowa w ust. 1 pkt 3, nie dotyczy podmiotów prowadzących schroniska dla zwierząt oraz organizacji społecznych, których statutowym celem działania jest ochrona zwierząt.
6.Zakaz, o którym mowa w ust. 2, nie dotyczy hodowli zwierząt zarejestrowanych w ogólnokrajowych organizacjach społecznych, których statutowym celem jest działalność związana z hodowlą rasowych psów i kotów.
Pogrubiłem pkt.3.
To rozumiem są przepisy ogólne. Natomiast dalsze kwestie regulowane są przez przepisy niższego szczebla, mianowicie uchwały Rad Miejskich lub Gminnych. I tak np. w moim mieście brzmi ona tak:
Obowiązki osób utrzymujących zwierzęta domowe, mające na celu ochronę przed zagrożeniem lub
uciążliwością dla ludzi oraz przed zanieczyszczeniem terenów przeznaczonych do wspólnego użytku

...
2. Na tereny użytku publicznego psy mogą być wyprowadzane tylko na smyczy i z nałożonym kagańcem.
Zwolnienie psa ze smyczy jest dozwolone tylko w miejscach mało uczęszczanych i pod warunkiem, że
pies ma kaganiec, a właściciel ma możliwość sprawowania bezpośredniej kontroli nad jego zachowaniem.
...
6. Utrzymujący gady, płazy, ptaki i owady w lokalach mieszkalnych lub użytkowych zobowiązani
są zabezpieczyć je przed wydostaniem się z pomieszczenia.
Mogę sobie wyobrazić, że jest jakaś gmina/miasto w Polsce gdzie uchwała ta będzie brzmieć inaczej jednak stawiam dolary przeciwko orzechom, że w przeważającej większości gmin sens jej będzie taki, że pies ma być pod kontrolą właściciela i kontrola ta ma być realizowana za pomocą przyrządów zwanych "smycz", "kaganiec" a nie np. przy pomocy magicznego zaklęcia "hokus pokus, piesku nie gryź pana bo się zmęczysz" ;)
New Balance but biegowy
Kolaj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48
Życiówka w maratonie: 4:50

Nieprzeczytany post

Update: Ok, jeszcze trochę poszperałem. Udało mi się ustalić, że:

1. Nie ma ogólnego przepisu regulującego konieczność stosowania konkretnie wskazanych środków zapobiegawczych typu smycz, kaganiec itp.
2. Zasady te są regulowane poprzez prawo lokalne, z reguły w dokumencie "Regulamin utrzymania czystości i porządku w gminie XXX".
3. W mojej gminie jest następujący zapis:

"Na terenach użytku publicznego psy mogą być wyprowadzane tylko w kagańcu i na smyczy."

A zatem, oczywiście pozostaje mi zwrócić Ci honor, co niniejszym czynię, choć uważam, że taki przepis wynika ze zwykłej głupoty i nadgorliwości urzędników. Innymi słowy, ze zbyt powierzchownie rozumianej troski o bezpieczeństwo mieszkańców. Niemniej dura lex sed lex.
Ostatnio zmieniony 19 mar 2014, 11:17 przez Kolaj, łącznie zmieniany 1 raz.
młody
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

widzisz dla jednych nadgorliwość dla innych pro pubito bonum (dla dobra ogółu )
Kolaj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

młody pisze:widzisz dla jednych nadgorliwość dla innych pro pubito bonum (dla dobra ogółu )
Tak, tak, właśnie dlatego troszeczkę jeszcze wyedytowałem swój post.

PS. "pro pubito bonum"? Chyba "pro publico bono" ale to chyba w trochę innym konkekście i temat już na oddzielny wątek ;)
młody
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

zresztą zobacz sobie poprzedni mój wpis odnośnie sytuacji z przed 2 tygodni właściciel czworonoga zapłacił grzywnę za bak kagańca i smyczy i dodatkowo za szczepienie przeciw wściekliźnie
Kolaj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

młody pisze:zresztą zobacz sobie poprzedni mój wpis odnośnie sytuacji z przed 2 tygodni właściciel czworonoga zapłacił grzywnę za bak kagańca i smyczy i dodatkowo za szczepienie przeciw wściekliźnie
Czytałem, czytałem, niezależnie od stanu prawnego w Twojej gminie, oczywiście słusznie, że gościu został ukarany, bo powinien nie dopuścić do tego, żeby jego pupilek doczepił się do Twojej nogawki. A on jeszcze jeszcze się odgrażał. Ewidentna jego głupota.
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kolaj pisze:A no właśnie stosując konsekwentnie Twoją logikę, powinno się także i ludzi prewencyjnie prowadzać na smyczy, co dowodzi, że jest ona absurdalna.
porównywanie ludzi do psów (i wice wersacze) to wiesz ... ten tego ... ja bym na to nie wpadł.

u mnie uchwała Rady Miejskiej jest taka, że psy mają być wyprowadzane wyłącznie na smyczy i w kagańcu. a ja mam mieć pewność, że mojego dziecka pies nie ugryzie.
spuścić psa można jedynie w kagańcu, w mało uczęszczanych miejscach. i pod warunkiem, że właściciel ma kontrolę nad zwierzęciem. w dodatku właściciele mają sprzątać po psach. i co? jest jak jest. syf jest.
http://bip.radzionkow.pl/?p=document&ac ... ar_id=3216
Go Hard Or Go Home
młody
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Na twoim miejscu sprawdził bym do kogo należy egzekwowanie podanej przez ciebie uchwały , a następnie wykonywania zdjęć lub filmów i zgłaszania rzecz jasna tylko w uzasadnionych przypadkach kiedy to pies jest prowadzony bez niczego ( smycz i kaganiec) lub też jeżeli wybiega z podwórka bo właściciel nie zamkną bramy lub zostawił ją celowo otwartą ja tego kilkakrotnie dokonałem z znacznym rezultatem na plus
Kolaj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

WojtekM pisze: porównywanie ludzi do psów (i wice wersacze) to wiesz ... ten tego ... ja bym na to nie wpadł.
Naprawdę byś nie wpadł? Aż tak znowu się nie różnimy, a jeżeli to na niekorzyść. Muszę wymieniać bestialstwa dokonywane przez ludzi na innych ludziach i na zwierzętach? Proszę, oszczędźmy sobie tego.
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kolaj pisze:
WojtekM pisze: porównywanie ludzi do psów (i wice wersacze) to wiesz ... ten tego ... ja bym na to nie wpadł.
Naprawdę byś nie wpadł? Aż tak znowu się nie różnimy, a jeżeli to na niekorzyść. Muszę wymieniać bestialstwa dokonywane przez ludzi na innych ludziach i na zwierzętach? Proszę, oszczędźmy sobie tego.
różnimy się. ja człowieka nie przypiąłbym do smyczy. psa tak - ze względu na ludzi.
nie rozumiem co ma to wspólnego z okrucieństwem wobec zwierząt???
Go Hard Or Go Home
Kolaj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

WojtekM pisze:różnimy się.
Jako gatunek? Czym? Skłonnością do agresji? Owszem, niestety na naszą niekorzyść. Pozostałe cechy, jak inteligencja, chodzenie na 2 kończynach, brak ogona itd. są zupełnie bez zwiazku z ewentualną koniecznością stosowania wszelkich środków zapobiegawczych.
młody
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

ludzie skończcie pisać te głupoty żal to czytać
tomaskus.
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Olewać durne przepisy. Wolność dla psów.
Awatar użytkownika
mclakiewicz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Pitolenie o Szopenie.
Prawo stanowi tak a nie inaczej. Pies ma być pod kontrolą. Równie dobrze można by zacząć dyskusję o tym, jak to niezyciowe jest prawo zabraniające kradzieży. Chciałbym sobie nakraść coś w markecie, ale cholera mi zabraniają. Noż to ogranicza moja wolność obywatelską, czuję się przytłoczony.

Jeśli ktoś nie potrafi zrozumieć i zastosować się do norm prawnych i społecznych, to znaczy że jest dzieckiem lub osobą dorosła, którą należy ubezwłasnowolnić.
Jeśli się nie podoba, proponuje kyno-filom (bez negatywnych konotacji) i tym podobnym złożyć projekt obywatelski o ustanowienie prawa odwrotnego, tak aby psy mogły biegać swobodnie, a za pogryzienia odpowiadaliby tylko i wyłącznie ludzie. Nikt Wam nie zabrania.

Przykre jest to, że ja - miłośnik zwierząt posiadający kiedyś dwa psy muszę tłumaczyć pewne oczywiste oczywistości innym miłośnikom zwierząt.

PS
Panie Tomaskus - ile ma Pan lat? Bo jeśli jesteś dzieckiem to mogę zrozumieć infantylność wypowiedzi, ale jeśli jest Pan osobą dorosłą, to współczuję bliskim i pracodawcy.
BLOG KOMENTARZE

Obrazek

5 km - 23:49
10 km - 46:32
Półmaraton - 1:43:53
Maraton - 4:16:15
młody
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

tomaskus. ciekaw jestem czy dalej byś "olewał te durne przepisy" jak by ciebie pogryzł pies lub zaatakował jakiś dresik z nożem i dajmy nato ukradł by ci komórkę która jest warta około pół wypłaty przeciętnego kowalskiego ? Co ty byś wtedy zrobił jak by nie było tych wszystkich "durnych przepisów " ?
ODPOWIEDZ