Komentarz do artykułu Jak się NIE ubierać na bieganie jesli chcemy schudnąć?

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

dont_ask pisze:a ja mam takie dwie wątpliwości
2. od zimna chyba raczej obrasta się w tłuszcz; gromadzenie tkanki podskórnej i wzmożone owłosienie są zdaje się reakcją przystosowawczą na zimno;
Jako "mors" z wieloletnim stażem niczego takiego nie zauważyłem. Zauważyłem natomiast, jak szybko nabiera się tłuszczu po włączeniu do diety cukrów prostych.
Jeszcze co do tłuszczu: kilka miesięcy temu mówiło się dość dużo o wynikach pewnych badań przeprowadzonych na holenderskim uniwersytecie. Badania sugerowały, że przy ekspozycji na nieco niższe temperatury (nie więcej niż 19 stopni Celciusza w pomieszczeniu zimą), tworzy się więcej tzw. brązowego tłuszczu. Brązowy tłuszcz ma tę właściwość, że znacznie przyspiesza metabolizm a jest go w organizmie człowieka bardzo mało.
http://life.nationalpost.com/2014/01/23 ... and-study/
axell pisze:
jabbur pisze:Sama mądrość. Ale nurtuje mnie czy przy odpowiednio mocnym WYCHŁODZENIU organizmu można "zyskać" dodatkowy wydatek energetyczny generowany przez ciało, które musi się ogrzać. Wie ktoś?
Nie wiem czy to będzie odpowiedz na pytanie, ja to widzę tak, że kiedy jest za zimno jest to poza dyskomfortem zimna przechodzą jeszcze dreszcze - czyli skurcze mięśni których jedynym celem jest ograć organizm, bez tych skurczy sam z siebie organizm się nie ogrzeje.
Kurcze mięśni mogą wystąpić i jest to uznawane za I stopień hipotermii. Zanim do nich dojdzie, następuje nasilenie mechanizmu termogenezy. Jedno i drugie wiąże się z wydatkiem energetycznym. Poddając się ekspozycji na niskie temperatury można zwiększyć zdolność termogenezy i nieco odsunąć w czasie I fazę hipotermii. Nie warto się jednak doprowadzać celowo do takiego stanu podczas treningu gdyż wychłodzone mięśnie tracą moc a dreszcze oznaczają duży spadek koordynacji. Chyba, że ktoś trenuje pod te zawody ;-)
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
New Balance but biegowy
karii
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja dostosowuje strój w zależnosci do pogody..
Żeby więcej schudnąć polecam nosic odzież termoaktywną :oczko:
hassy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

fantom pisze:
Qba Krause pisze:oczywiście, folia to podstawa! nie rozumiem czemu tu się dziwić.
Jedyne co to na glowe nie mozna sobie zakladac bo ciezko sie oddycha ale tak poza tym...
Nie mogę się zgodzić. Z folią na głowie ostro pracują przeróżne mięśnie bo cały człek dyszy łapczywie walcząc o każdy haust powietrza. A jeśli ostro pracują mięśnie to się łatwiej chudnie - proste.Tylko to nie patent na długie wybieganie - chyba że się w folii wygryzie małą dziurkę :)
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:21

Nieprzeczytany post

hassy pisze:Tylko to nie patent na długie wybieganie - chyba że się w folii wygryzie małą dziurkę :)
Mieczak...
ODPOWIEDZ