Moze jestem zmanipulowany.

rolli, można zaklinać rzeczywistość ale nie zmieni się faktu że kultury są różne. systemy wartości są różne. religie są różne. mężczyzna jest różny od kobiety. ba, mężczyzna jest różny od mężczyzny, a kobieta od kobiety.Rolli pisze: - są kultury różnowartościowe (oczywiście moja jest najlepsza)
- mężczyzna jest inny od kobiety (lepszy?)
- jedno życie jest ważniejsze od innego (czyje? twoje?)
- mój kościół jest naj...
zauważyłeś mihumor że sam zaostrzasz retorykę przenosząc ogólne uwagi fotmana na poziom my-oni? manipulacja-zachwyt?mihumor pisze: Nie kupuję tego niestety więc nie nazywam tego błędami tylko widzę brzydkie działanie z premedytacją, mi się one nie podobają z wielu powodów. Zapewne zostałem zmanipulowany bo gdyby tak nie było to powinienem piać z zachwytu lub przynajmniej mruczeć z zadowolenia.
kaczyński cię tak nazwał? jakoś nie wydaje mi się. dla mnie to taka sama manipulacja jak "moherowe berety" tuskaAdam Klein pisze: Naczelnik Państwa wraz ze swoim adiutantem nazywają mnie: "Komunistą i złodziejem". Ja sie na to nie obrażam, bo Naczelnik nie może mnie dotknąć, ale czy pokazanie tych słów przez media było manipulacją?
Nie czytałem dyskusji, ale też się chłopaki z wami zgadzam i jest już nas czterech. I co teraz?Qba Krause pisze:mihumor, nic nie muszę
zgadzam się z wypowiedziami fotmana i f.lamera w tym wątku, a ogólnie b. często zgadzam się z tym, co piszą. nie znam ich niestety osobiście (jeszcze?), ale mam wrażenie, że myślimy podobnie.
Tak, każdy jest inny i każda kultura jest inna. Ale wszystkie są tak samo wartościowe.Qba Krause pisze:chciałem tylko powiedzieć, że ja się zgadzam z fotmanem i zgadzam się z f.lamerem. piszę to głównie dlatego, że nie chciałbym, by fotman wyszedł na jakiegoś oszołoma albo pojedynczego, odosobnionego dziwaka.
chciałbym również jako dyplomowany kulturoznawca zauważyć, iż przekonanie jakoby moja własna kultura była lepsza od innych jest czymś zupełnie naturalnym dla każdej kultury, tak było zawsze i wszędzie, to jest racjonalne i oczywiste.
Przeinaczasz, Fotman zastosował argument, przyporządkowałem go do sporej grupy ludzi, którzy ten argument w dyskusji stosują wiec zapewne w niego wierzą. Być może to jest bolesna i osobiste, że to zaczyna być nurtem a nie przejawem przenikliwego wolnomyślicielstwa? Wszystko co jest w lewą stronę od naszych poglądów jest lewicowe? Nie ma co kruszyć kopii, przecież nie będziemy się tu przekonywać, nadal będziecie widzieć Unię Europejską jako projekt lewicowy a ja zapewne wasze poglądy będę uważał za prawicowe (mocno prawicowe-być może) a lewicę będę widział gdzie indziej.f.lamer pisze:mihumor, zaostrzasz przenosząc uwagi ogólne na poziom osobisty - pisząc o tym z jakiego pokroju ludzi fotman się wywodzi. nawet jego niejednoznaczną ocenę partii rządzącej odczytujesz jako argument za tym że on jest poddany manipulacji. podczas gdy zabiegi innego obozu określasz mianem "mitycznych"
a moja uwaga o alarmistycznym (nie: histerycznym) tonie była natury ogólnej i nie odnosiła się wprost do ciebie. po prostu zauważam jak często w mediach głównego nurtu przedstawianie swojego stanowiska przez pis jest określane mianem "dzielenia polaków".
Ja wiem. Ale te same argumenty używał fotman, co ci nie przeszkadzało.Qba Krause pisze:Rolli, nie będę z Tobą rozmawiał w taki sposób.
No bo ja to tak rozumie. Ty czytasz tam, ze są lepsi i gorsi? równi i równiejsi? Wytłumacz, jak to rozumiesz.brujeria pisze:Rolli - nie równi, a: "równi w prawach i w powinnościach". Czytasz całościowo rzeczy które cytujesz?