PARIS MARATHON

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Widzieliście jaki czas w Paryżu wykręcił ten Benoit Zwierzchlewski ? 2:06:36 !!!
To jest chyba najlepszy w historii wynik osiągnięty przez "białego" biegacza - takiego "białego" jak większośc z nas. No bo Khannouchiego nie uważam za "białego" - on jest arabem.
PKO
Awatar użytkownika
PiotrP
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

tak widzialem, jego wynik jest tym bardziej sypatyczny, bo ten gosc ma polsko brzmiace nazwisko
Piotr
Awatar użytkownika
Kuba C
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Jak podali w Interii jest to wyrównanie rekordu Europy.
Nie wiem kto jest rekordzistą
Kuba--------------------------------------------
KKB Dystans Kraków
Awatar użytkownika
RobertD
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Quote: from FREDZIO on 9:07 am on April 7, 2003
No bo Khannouchiego nie uważam za "białego" - on jest arabem.
:hahaha: Ta jasne... ciekawe co to za rasa? Brązowa? A Hindusi to rasa czerwona? Biali dzielą się więc na białych-białych (białych właściwych) i białych-niebiałych (białych niewłaściwych).
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Chyba nie bardzo zrozumiałeś co napisałem.
Nie wartościowałem bycia czy nie bycia białym.
Ponieważ obawiałem sie, że nie wszyscy mogą to odpowiednio odebrać, słowo "biały" umieszczałem w cydzysłowiu.
To, że z antropo...jakiegos naukowego punktu widzenia Khannouchi, Said Auita, El Gerouch należą do innej grupy niż Sebastian Coe, Paula Radcliffe, Benoit Zwierzchlewski i do jeszcze innej niż Simon Biwot, Josephat Kiprono czy Paul Tergat to jest chyba oczywiste.

Chyba nie masz wątpliwości co do naturalnego "rasizmu" (wymuszonego przez fizjologie) panującego w niektórych dyscyplinach sportowych. Spójrz choćby na finał jakichkolwiek światowych zawodów na 100 m.
Dlatego tym bardziej ucieszyło mnie, że Zwierzchlewski, który jest "biały" potrafił zblizyc sie do wyników osiąganych przez inne rasy (Paula Radcliffe to oczywiście dawno zrobiła ale u kobiet dominacja "czarnych" nie jest tak jednoznaczna) i że może znaczy to, że być może jednak nie jesteśmy fizjologicznie ułomni w stosunku do innych ras, przynajmniej jeśli chodzi o biegi długie.
Awatar użytkownika
krzycho
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja bym uważał z tymi czarnymi paniami. Czarni panowie biegają na dużych imprezach już kilkadziesiąt lat, a Afykanki tak na poważnie pojawiły się dopiero gdzieś na początku lat dziewięćdziesiątych. Kwestia czasu.
[i]i taaak warrrto żyć[/i]
k
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ