Komentarz do artykułu Podczas biegu oddychajmy ustami.

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
dh65
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Jeżeli chodzi o oddychanie przez usta w czasie biegania nawet w niskich (niskich jak na polskie warunki dla biegaczy, sądzę, że to gdzieś miedzy -10 a -20 st C - ale te -20 stopniu to jedynie moja prywatna obserwacja)temperaturach większość biegaczy sobie poradzi dobrze.

Natomiast fragment na temat ogrzewania powietrza w drogach oddechowych - "Po pierwsze, nie jesteśmy. Nie jesteśmy w stanie w ułamku sekundy ogrzać powietrza zanim dostanie się ono do oskrzeli. To jakaś absolutna ściema", to akurat ściemą są słowa autora, który najwyraźniej nie przyłożył się do przestudiowania budowy i funkcji układu oddechowego - polecam fragmenty na temat zatok przynosowych :bleble: , powietrza rezydualnego, unaczynienia, budowy nabłonka etc. Pozdro z anatomii
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Nie przestudiowałem. Jeżeli argument o ogrzewaniu jest jednak dobry, to nadal nos w trakcie biegania jest za mały. Chodzi o to, że próba przekonania biegaczy do oddychania tylko przez nos i próbowanie znalezienia do tego jakiejś logicznej argumentacji, "bo lepiej ogrzejemy powietrze" jest kreowaniem nowego, większego problemu.
dh65
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Rozumiem intencje, jednak lepiej trzymać się faktów, które świadczą o korzyściach włączenia oddychania przez usta przy znacznym wysiłku fizycznym (ten tor oddychania ułatwia pobieranie większej objętości powietrza, w krótszym czasie i szybszą wymianę powietrza w drogach oddechowych - ergo większe pobieranie O2 i szybsze wydalania CO2; zmniejsza wydatek energetyczny związany z samą mechaniką oddychania i zmniejsza przestrzeń martwą) niż kwestionować fakty "niewygodne" ;)
magdwa
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Sacre, bo sprinter leci swoje na długu tlenowym ;-)
Awatar użytkownika
C80
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 51:27
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Hmm, bieganie zimowe... Niestety u części osób mogą pojawiać się takie problemy, ja sam poniżej 10 stopni miałem problemy z gardłem i układem oddechowym. Często aktywność ustawała w połowie listopada do wiosny.

A jednak dało się coś z tym zrobić i można biegać i jeździć na rowerze nawet przy -5 czy -10 st. C. Wystarcza mieć... kominarkę. Do biegania cieńszą, na rower gdzie prędkości są większe grubszą. Ale sprawdza się idealnie, można dyszeć pełnią ust bez obawy.
J_Cop
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ja na duzy mroz tez kominiarka albo jakis produkt buffopodobny na usta i nos, ale z czasem biegu odkrywam najpierw nos, potem usta bo zwyczajnie goraco sie robi. A zeby nie oddychac mroznym powietrzem to gdzies wyczytalem i stosuje (moim zdaniem pomaga) - oddychajac przez usta trzymac koncowke jezyka przyklejona do podniebienia troche na poczatku moze niewygodne, ale mozna sie przyzwyczaic, a mrozne powietrze nie wpada prosto do gardla bo musi ominac jezyk i zdazy sie w tym czasie choc troche ogrzac
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

C80 pisze:Hmm, bieganie zimowe... Niestety u części osób mogą pojawiać się takie problemy, ja sam poniżej 10 stopni miałem problemy z gardłem i układem oddechowym. Często aktywność ustawała w połowie listopada do wiosny.
To jest raczej bardzo rzadkim wyjatkiem. Normalnie bieganie do -10 stopni nie powinno robic zadnych problemow... moze tylko tych leniwcowych...
ODPOWIEDZ