Komentarz do artykułu 83 najszybszych i tylko jeden biały. Fenomen Afryki Zachodniej

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
Awatar użytkownika
bieganie.pl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

PKO
gl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

> Valery Borzov

Matko i córko!
"abecadło z pieca spadło..";
pzdr
gl
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ale o co chodzi?
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
gl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:ale o co chodzi?
a przyszło by Ci do głowy napisać np.: Vlodzimierz Siemionovicz Vysocki ?
pzdr
gl
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ta kwestia była już dyskutowana. ja nie znam rosyjskiego i spolszczenie pisowni powoduje, ze nie jestem w stanie wygooglać osoby, ponieważ w międzynarodowym necie panuje pisownia anglojęzyczna. nie spolszczona, nawet nie oryginalne bukwy ale inglisz. stąd wolę by nazwiska były pisane tak by można było tych ludzi potem odszukać.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
gl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

to ja w takim razie wymiękam;
jednak tekst w gazecie - to nie katalog biblioteczny; tu obowiązują (powinny) inne zasady,
a Borzow był swego czasu wielką gwiazdą i pisownia jego nazwiska wydaje się ugruntowana
(imienia niekoniecznie);

przy okazji polecam:
http://lukaszrokicki.pl/2011/09/08/tran ... c-powinna/

a co do meritum: jeśli wierzyć Wiki, to Menea - oprócz ciężkiej pracy - miał wspomagać się hormonem wzrostu;

o 10s. otarł się też Marian Woronin;
pzdr
gl
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: żenująca

Nieprzeczytany post

Nie jestem fachowcem, ale musiałem kiedyś dokonać transliteracji bibliografii w języku rosyjskim na język polski i z tego co pamiętam to w transliteracji literę в oddajemy przez v, np. вoда — voda.
Natomiast dużo trudniejszą sprawą jest transkrypcja i w tym przypadku rzeczywiście literę в oddajemy przez w, np. вoда — woda.
Tak czy inaczej myślę, że nie ma się czego czepiać.
Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40

Nieprzeczytany post

ql --> chyba Vladimir Siemionovitsch Vysotski hehe. Mnie też to razi, tym bardziej że są odpowiednie formy w języku polskim. Ale fakt że taki ich w rankingach piszą i łatwiej znaleźć. O ile się ktoś interesuje.
The faster you are, the slower life goes by.
gl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

klosiu pisze: Ale fakt że taki ich w rankingach piszą i łatwiej znaleźć. O ile się ktoś interesuje.

kończąc czepialstwo, to konsekwentnie powinno być raczej "Valeriy" a nie "Valery":

http://www.iaaf.org/athletes/biographie ... index.html

choć nie zawsze:
http://www.britannica.com/EBchecked/top ... ery-Borzov

"A master of all aspects of running, with a strong, smooth style, Borzov was the greatest Soviet sprinter.

As a graduate student at the Kiev Institute of Physical Culture, Borzov studied films of great sprinters to determine optimal sprinting techniques such as the best push-off angle and the most effective body incline at the breakaway"

a swoją drogą to smutne, że dziś już praktycznie nikt ze starego kontynentu nie ma szans - a przecie kiedyś polska stafeta łapała się na pudło;
pzdr
gl
volley
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Bolt chowa się w cieniu swoich przodków. Przepis na super-sprintera w tym przypadku to czarny kolor skóry, korzenie Afryki Zachodniej i naturalny talent do biegania. Można więc przyjąć, że taki Bolt czy Gay w sposób naturalny zaczyna z poziomu 10,30 sek. na 100 metrów podczas gdy inni(np. Darek Kuć) muszą zaczynać od 11,30. Wystarczy go przy tym lekko postymulować wysiłkiem i już robi progres. Ludzkie rasy istnieją niestety i Bolt wśród nich się chowa. A cztery wyjątki jak wynika z artykułu to zawodnicy zasługujący na szczególną uwagę.. 95% to statystyka miażdżąca
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ