Bartłomiej Falkowski
Biegacz o wyczynowych aspiracjach, nauczyciel wychowania fizycznego i wielbiciel ciastek. Lubi podglądać zagranicznych biegaczy i wplatać ich metody treningowe do własnego biegania.
Patronat Medialny
Co jeść przed półmaratonem, co w trakcie, a co tuż po biegu, by osiągnąć jak najlepsze wyniki? O tym porozmawialiśmy z Michałem Płechą – biegaczem i dietetykiem współpracującym z zawodnikami wyczynowymi w ramach Polskiego Związku Lekkiej Atletyki.
Rozmowę przeprowadziliśmy na kilkadziesiąt godzin przed 116 123. Półmaratonem Warszawskim, który tradycyjnie rozpocznie biegową wiosnę w Polsce – już 30 marca.
Z tego odcinka dowiesz się m.in.:
– Jak odżywiać się podczas bezpośredniego przygotowania do startu?
– Czy półmaraton wymaga ładowania węglowodanami?
– W jaki sposób irlandzka linia lotnicza ułatwia dotarcie na bieg?
– Co jeść na kolację i śniadanie przed półmaratonem?
– Jak prawidłowo przyjmować żele energetyczne?
– Co zjeść po biegu, by szybko się zregenerować i być gotowym na kolejne wyzwania?
Partnerem podcastu jest New Balance i Fundacja Maraton Warszawski
Patronat Medialny
Hej, odnośnie wątku dot utraty wagi w ostatnim tygodniu pomimu taperingu. Zakładam że wcześniejszy tydzień był bardzo intensywny. Wg obserwacji własnego ciala zauważyłem że po mocnych treningach jeszcze co najmniej dwa lub trzy dni „czuję” deficyt kaloryczny. Wówczas nieważne ile bym jadł to przez kilka dni na pewno nie zwiększę wagi a raczej pójdzie to w drugą stronę. Coś jakby wszystkie kalorie szły w naprawę organizmu (regenerację), a nie odkładanie na później. Nie jestem oczywiście specjalistą i pisze tylko o własnych odczuciach łącząc z wiedzą która gdzies wcześniej wyczytałem. Ogólnie uważam, że zmiana wagi prawie zawsze jest wypadkową naszych działań we wcześniejszym okresie.