Bieganie - chce zacząć

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
tomek16
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,

więc na początku nie chce żeby ktoś mnie odsyłał do Wujka Google itp.

Chcę zacząc biegać tak dla sportu, tryzmania kondycji. Mam 16 lat ok 187 wzrostu przy wadze 76kg.
Czytałem , że bieganie rano jest dobre na odchudzanie ( na czczo ^), ale ja nie chce schudnąć ;D
I tu pytanie czy bieganie takz godizne wieczorkiem jest wpełi nomalne. Również czytałem, palny treningowe
dla początkujących 1 tydzien chyba 2 minuty biegu 4 marszu? coś takeigo i niewiem, ale chyba będę się
takiego czegoś trzymał bo tak nigdy zamiłowania do biegania jakoś nie miałem na wf nigdy biegać się
niechciało więc szkoła mi nic nie daje a chcę to zmienić żeby bieganie było czymś fajnym. Dużo się
pocę czy jest to moze spowodowane tym, że dużo siedze przed kompem? i mało ruchu?
Również czytałem, że podstawa to wygodne buty z grubą podeszwą i bieganie po trenach raczej
'leśnych' niż bo jakiś tam betonach.
Czy gdybym zaczął biegać jakos tak w najbliżsyzm czasie jak będzie ciepło to np po wakacjach miałbym
tą tzw 'kondycję' ? Chodzi mi tu bieganie co 2 dni w miarę możliwści. (godzinkę dzinnie).
Ogólnie to nie palę papierosów, alkohol to każdy wie jak to jest czasem się pojdzie na jakieś piwko no, alę
bez przesady.
Powtarzam się , ale czytałem też, ze wazna jest rociaganie po bieganiu? czy to prawda?
a przed bieganiem już mniej?
I jeszcze chciałym się dowiedziec czy przy bieganiu traci się coś jakies sole/ witmainy i czy np trzeba
dużo pic wody żeby to nadrobic, jakieś wapna? etcc

Jak ktoś ma tu z czegoś kpić to niecch się w ogóle nie wypowiada!
Chce zacząc bieganie i dowiedzieć się jak najwięcej o tym i przygotowac się.
Ostatnio zmieniony 02 maja 2010, 12:33 przez tomek16, łącznie zmieniany 1 raz.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
mnich86
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

tomek16 pisze:Czytałem , że bieganie rano jest dobre na odchudzanie ( na czczo ^), ale ja nie chce schudnąć ;D
I tu pytanie czy bieganie takz godizne wieczorkiem jest wpełi nomalne.
Ważniejsze jest o jakiej porze Tobie jest wygodniej biegać. Chudnięcie podczas biegania nie zależy od pory za bardzo.
tomek16 pisze: Również czytałem, palny treningowe
dla początkujących 1 tydzien chyba 2 minuty biegu 4 marszu? coś takeigo i niewiem, ale chyba będę się
takiego czegoś trzymał bo tak nigdy zamiłowania do biegania jakoś nie miałem na wf nigdy biegać się
niechciało więc szkoła mi nic nie daje a chcę to zmienić żeby bieganie było czymś fajnym.
Poczytaj dokładnie te plany, ale nie stosuj się do nich "na siłę". Wybierz jakiś konkretny i staraj się go w miarę wypełniać i nie robić przerw.
tomek16 pisze:Dużo się
pocę czy jest to moze spowodowane tym, że dużo siedze przed kompem? i mało ruchu?
W Twoim wieku to normalne.
tomek16 pisze:Również czytałem, że podstawa to wygodne buty z grubą podeszwą i bieganie po trenach raczej
Nie masz nadwagi więc biegać możesz gdzie Ci wygodniej/przyjemniej. Buty do biegania dobra sprawa. Poczytaj trochę forum bo wałkowane bardzo często.
tomek16 pisze:Czy gdybym zaczął biegać jakos tak w najbliżsyzm czasie jak będzie ciepło to np po wakacjach miałbym
tą tzw 'kondycję' ? Chodzi mi tu bieganie co 2 dni w miarę możliwści. (godzinkę dzinnie).
Po wakacjach miałbyś już niezłą kondycję, zresztą sam zobaczysz jak fajnie się człowiek czuje potem w szkole jak jest sprawniejszy i silniejszy od reszty, która woli siedzieć przy kompie.
tomek16 pisze:Powtarzam się , ale czytałem też, ze wazna jest rociaganie po bieganiu? czy to prawda?
Miliony artykułów na ten temat, tysiące lekarzy się wypowiadało. Ogólnie rozciągaj się kiedy Ci wygodniej obyś mięśnie miał rozgrzane, żeby kontuzji nie było.
tomek16 pisze:I jeszcze chciałym się dowiedziec czy przy bieganiu traci się coś jakies sole/ witmainy i czy np trzeba
Sam będziesz chciał pić dużo wody. Organizm będzie się domagał. Dobrze jest brać zwykłe witaminy.
tomek16 pisze:Jak ktoś ma tu z czegoś kpić to niecch się w ogóle nie wypowiada!
Gościu, na drugi raz grzeczniej trochę. To nie jest jakieś pierwsze lepsze forum gdzie każdy każdego wyzywa i się kłóci bez sensu. Tutaj większość stara się pomóc. Lepiej nie używać wykrzykników...
=================================
Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,
jak wielkiego zadania się podejmuje,
bo będzie musiał wymyślić
jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,
żeby podtrzymać to jedno.
Alexander Pope
=================================
tomek16
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

mnich86 pisze:Gościu, na drugi raz grzeczniej trochę. To nie jest jakieś pierwsze lepsze forum gdzie każdy każdego wyzywa i się kłóci bez sensu. Tutaj większość stara się pomóc. Lepiej nie używać wykrzykników...
Nie no spoko, ale wiem jak jest na niektórych forach, stąd też moje uprzedzenie.

Oczywiście wielkie dzięki za odp . :hej:

EDIT:

Nie widze/nie moge znaleśc na forum żadnych 'rozkładów/ planów' dla początkujących biegaczy.
Chodzi mi o coś innego niż :

Obrazek
00jan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:14

Nieprzeczytany post

Na forum nie ma ale na stronie jest ich multum.
http://bieganie.pl/?cat=19
tomek16
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Wielkie dzięki tak jest jak się nie ogarnia nowej strony :hejhej:
Awatar użytkownika
mimik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:56
Życiówka w maratonie: 03:44:08

Nieprzeczytany post

tomek16 pisze:Witam,

więc na początku nie chce żeby ktoś mnie odsyłał do Wujka Google itp.

Chcę zacząc biegać tak dla sportu, tryzmania kondycji. Mam 16 lat ok 187 wzrostu przy wadze 76kg.
Czytałem , że bieganie rano jest dobre na odchudzanie ( na czczo ^), ale ja nie chce schudnąć ;D
kwestia bilansu energetycznego, zawsze można zjeść więcej... kwestia sprawdzenia tego na sobie.. nie wiem, ale wagi chyba są nie drogie..
I tu pytanie czy bieganie takz godizne wieczorkiem jest wpełi nomalne.
W tygodniu poza weekendami prawie cała zimę biegałem między godz 20-22, przygotowując się do maratonu.... czasami przy -20stC.. takie bieganie ma swój urok, są osoby które biegają nawet póżniej.. oczywiście z różnych przyczyn się to dzieje
Również czytałem, palny treningowe
niechciało więc szkoła mi nic nie daje a chcę to zmienić żeby bieganie było czymś fajnym.
dobry pomysł sprawdzać siebie powoli i słuchać co mówi twój organizm.. plan pozwala skupić się na procesie, myślenie tylko o samym celu może być zabójcze.. dla psychiki
Dużo się
jakby nie patrzeć... słaba kondycja ;)
Również czytałem, że podstawa to wygodne buty z grubą podeszwą i bieganie po trenach raczej
but to podstawa... but wybierasz taki który będzie pasował do typu stopy, wagi oraz miejsc w których chcesz biegać...

http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=20&id=367
http://bieganie.pl/index.php?cat=20&id=952&show=1
http://bieganie.pl/index.php?cat=20&id=110&show=1
Czy gdybym zaczął biegać jakos tak w najbliżsyzm czasie jak będzie ciepło to np po wakacjach miałbym
Ogólnie to nie palę papierosów, alkohol to każdy wie jak to jest czasem się pojdzie na jakieś piwko no, alę
bez przesady.
jakaś różnicę na pewno odczujesz..
Powtarzam się , ale czytałem też, ze wazna jest rociaganie po bieganiu? czy to prawda?
kwestia wypróbowania... ja np. rozciągam się, dobrze mi to robi,moim celem oprócz samego biegania jest poprawianie ogólnej kondycji, więc trochę dodatkowej gimnastyki się przyda.. poza tym jeśli komuś zależy na bieganiu dla zdrowia, dobrze żeby rozwijać całe ciało dla równowagi... każdy mięsień ma swojego antagonistę..
I jeszcze chciałym się dowiedziec czy przy bieganiu traci się coś jakies sole/ witmainy i czy np trzeba
normalna dieta... chyba, że chlejesz, ćpasz i jarasz cygarety... zobacz na kenijczyków... żyją w biedzie, czasami nie mają co jeść, nawet im się nie śni o odżywkach... a są najlepsi na świecie.. przynajmniej w biegach długodystansowych ;)
Jak ktoś ma tu z czegoś kpić to niecch się w ogóle nie wypowiada!
popraw tytuł wątku...
ODPOWIEDZ