Sprawdzcie mój plan !

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
bujak
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam, chciałbym abyście fachowym okiem ocenili plan treningowy. Głowny cel to 1500m.

Mam 17 lat, 180cm wzrostu, 63 kg wagi.

Więc tak:

Pon:
15 min. rozbiegania
ćwiczenia rozciągające.
200 m na 80% i od razu przejscie do marszu 200m
po tym 1 minuta przerwy i kolejno 5 razy.

Środa:
15 min. rozbiegania
ćwiczenia siłowe, skipy, wieloskoki itp.
bieg ciągły przez 30 minut

Piątek:
15 min. rozbiegania
ćwiczenia rozciągające
w marszu tempowki 100m na 80% przejscie do marszu i po 300m znowu tempowka 100m na 80% i tak kolejno 5 razy.

Niedziela:
bieg crosowy, 1 godzina
PKO
pikonrad
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

niewiele wiem o biegach długich jeszcze mniej o średnich, ale zwróciło moją uwagę pojęcie "rozbieganie", czym ono jest ? W tym miejscu spodziewałbym się słowa rozgrzewka, chyba, że ten element pominąłeś w opisie jako tak oczywisty, że nie trzeba o nim pisać.
bujak
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

tak, chodziło mi tutaj o rozgrzewke, czyli spokojny bieg.

a plan dobry jest ??
Awatar użytkownika
Fist
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Kiedy masz to biegac (tego półtoraka)??
- Jak na wiosne to niepotrzebne teraz te tempowki
- Za malo rozbiegan
- siła 1 w tygodniu prawie nie ma sensu
- napisz ile tych wieloskokow (ileset metrów)
- Nd - PN dzien po zakwaszajacym i dlugim crossie, znowu wlewasz w siebie kwas i niszczysz komorki ktore sie nie odbudowaly
chociaz 200m na 80% to moze jako rytmy jest zaliczone. W kazdym razie jesli juz mialy to by byc rytmowki to trwajace max 25-30 sek (zeby tylko "odmulic" ,a nie robic trening tempowy )
- zle dobrana dlugosc crosu, w tygodniu biegasz ciagu: raz 30', albo po 15' . Cross powininen wiec trwac z 20'-30'
- moze juz masz baze zrobiona a to jest plan moze tuz przed startem (zmniejszenie objetosci), tylko po co wtedy taki dlugi crooss ??
- mam nadzieje ze na tych tempowkach mierzysz czas, a przedtem skorelowales go z tetnem vel zakwaszeniem vel pomiarem pracy (W) jaka wykonujesz , a nie biegasz na wyczucie

Pozdrawiam, zycze sukcesów (bez ironii)
pelski
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Mogę się wypowiedzieć tylko jako amator- mi się podoba ten plan.
Dwa mocniejsze dni (śr- SB i bieg ciągły, niedziela- kross)
i dwa lżejsze. Tam są 100 i 200 metrówki, ale jest ich tylko 5 i przerwy są w marszu, dosyć długie. Biegane na 80%- to znaczy, że z pewną rezerwą.
Może więcej wybiegania bym dołożył.
Ja bym spróbował tego planu.
Ale niech się ktoś doświadczony jeszcze wypowie.

PS
ile km tygodniowo wychodzi,
i kiedy ten start?
bujak
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

zawody, w zasadzie kilka zawodów, mam we wrzesniu i pazdzierniku.
Awatar użytkownika
Fist
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja bym na razie zrezygnował z tych tempówek i popracował nad wybieganiami (stopniowo zwiekszal dystans)
- Sb 2 x w tygodniu
- jakies starty kwiecien-czerwiec
- WB2 od stycznia gdzies
- duzo sprawnosci 30-45', 3-4x/tydz
Mateusz
Dare for more!
pikonrad
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Fist po co siła biegowa teraz jeśli zawody prawie za rok? czy zima nie powinna być zostawiona na same wybiegania, pozostałę rzeczy dopiero na wisnę?
Awatar użytkownika
Fist
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wydaje mi sie własnie ze najlepiej teraz, prezez 3 mies, poczatkowego treningu to zrobic. Jest to element sprawności przygotowania ogolnego, podobnie jak hala. Potem trzeba sie raczej na WB2,WB3,BNP,WT skupic.
Pozostala czesc sezonu to juz wlasciwie podtrzymanie tego co sie zrobilo zima na hali i w terenie.
A bez dobrego przygotowania motorycznego (czego czescia jest SB) ciezej o wyniki w pozniejszych fazach treningu.
Nie od razu oczywiscie ta SB. Z 2-4tyg trzeba sie troche wprowadzic do biegania, po jesiennej przerwie

Tak w ogole jesli forme masz szykowac po wrzesien,pazdziernik, to ja bym zaczal bieganie w styczniu. Teraz jedynie moze 2/tydz jako roztrenowanie + basen,sauna.
1,5km do dystans dla juniorow i seniorów. Amatorsko sie go nie biega, najwyzej 1km lub 1mila. Wiec dla twojej kategori wiekowej na pewno znajda sie jakies starty na wiosne. Chyba ze to jest jakis bieg uliczny lub przelajowy.
Mateusz
Dare for more!
Bydlakos
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Ja w tym sezonie też będe biegał 1500m. Zamiast tych 200 zrób lepie coś innego. Zimą nie potrzeba biegać określonych dystanów. Lepiej biegaj np: 5*1minuta szybkiego albo 2minuty. Przerwy kilku minutowe takie żeby się nie zajechać.
Bieganie jest tym co kocham najbardziej, jest dla mnie powietrzem w moich płucach, krwią płynącą w żyłach, dawką endorfin, źródłem szczęścia i celem samym w ...
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ