Szybkosc i dynamika na starcie?

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
klajfert
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich!Mam taki problem uprawiam na pol zawodow pilke nozna i nie trenowalem przez ostani miesciac wiec zime i okres przygotowawczy mam kompletnie nie zaliczony!do tego wydaje mi sie ze przybralem na wadze mam strasznie slaby start do pilki i nie najlepsza szybksoc!Chcialbym sie was jako zawodowocyh biegaczy zapytac i zarazem prosic o rade jakie cwiczenia sa dobre na poprawienie dynamiki i szybkosci!Il dziennie musze biegac jak sie odzywiac i czy korzystac z silownii?Moge dodoac ze mam 20 lat 184 wzrostu i jakies 84 kg moze 86 bo przybralem tak jak juz wczesniej napisalem!Jeszcze jedno pytanie czy jazda na rowerze ma cos wspolnego z bieganiem bo pol zycia swojego przejezdzilem na rowerze i wydaje mis ie ze to kompletnie w niczym zawodnikowi pilki noznej nie pomaga?
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
outsider
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Półzawodowcze, jakby to Tobie wytłumaczyć.
Zawodowców biegaczy to tu jest mało. Z rzadka ktoś zajrzy. Głównie bywają tu amatorzy.

Ale z punktu widzenia biegacza amatora, to Twoja prośba jest trudna do spełnienia.
Bo, żeby robić treningi pod szybkość, to trzeba mieć wcześniej zaliczony ten okres przygotowawczy.
U biegaczy jest to sporo OWB1 czyli wybiegań w wolnym tempie.

Szybkość?
To głównie różne rodzaje tempówek.
Czyli biegania kilkuset metrowych odcinków z przerwami pomiędzy nimi w truchcie. Przerwy dłuższe niż czas pracy (biegania). Uwaga- to nie ma być tempo na maksa, ale gdzieś na 80-90% możliwości.
W treningu biegacza liczy je się na podstawie wyniku na dystansie, na którym ktoś się specjalizuje. Czyli np odcinki 400m, ktoś biega w tempie w jakim biegłby np 5km.

Na maksa to robi się tempówki kilkudziesięciometrowe (30-60m). Przerwy wówczas są bardzo długie do pełnego wypoczynku. A takich tempówek robi się kilka.

A poniżej masz link do tematu, gdzie było już co nieco o treningu dla piłkarza, ale bardziej w chłodniejszej pogodzie.

http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic.php?t=2051
Nie jestem skracaczem. Biegam całą trasę, a nie kawałek. Czego życzę także innym.
ODPOWIEDZ