Abonament telewizyjny

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
PAwel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Nie płacę i dopóki będę mógł, nie będę płacił.

Powód? Uważam, że to sprzeczne z zasadami wolnej konkurencji. Zdania o "misji" TV publicznej to bełkot przypominający bełkot "pierwszych sekretarzy", każdy kto się temu sprzeciwi skazany jest na ostracyzm, ale taka jest prawda. W TV jest tyle misyjnych programów co w stacjach komercyjnych.

Telewizja to biznes. Prywatne telewizje utrzymują się z reklamy i nie dostają abonamentu. To tak jakby obok siebie były dwa sklepy sprzedające buty, a jeden z nich dostawał dotacje od gminy, a drugi nie.

Ciekawe dlaczego urząd antymonopolowy tego nie widzi?

Tak nawiasem, czy wiecie ile ludzi pracuje w TVP, a ile w TVN? Może ktoś strzeli?
ENTRE.PL Team
PKO
proto
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mam dokladnie takie samo zdanie .
Tez nie place, i nie bede , a ewentualnych kontrolerow jeszcze
psem poszczuje ;)

To jest czysta grabiez . Nigdy nie chcial bym placic na jakakolwiek
telewizje publiczna , bo takiej nia ma (publiczne sa tylko domy)
A to co mamy, to poprostu kontynuacja telewizji reżimowej
- zawlaszczonej przez wiadomo jaka opcje . A uklady , wiadomo
- jak w kazdej duzej firmie panstwowej ...
[i]swim - bike - run [/i]
Awatar użytkownika
rono
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kiedyś jakiś "czarzasty" chwalił się, że to wspaniała firma, średnia płaca (o ile dobrze pamiętam) PLN 4000,- (może być nawet brutto). Myślę, że nie mylę się dużo, ale kilka tysięcy "swoich" ma niezły dodatek do pensji z  obowiązkowego abonamentu. A przy tym prezesiki kręcą jeszcze swoje lody i ... nie ma winnych!    
DM
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

ja sie niedawno wkurzylem jak meczu wisly nie pokazali - woleli wyemitowac jakas telenowele - i gdzie tu misja? czy oni nie powinni propagowac sportu - prezes sie tlumaczyl ze o 16 jest mala ogladalnosc i ze to bedzie nieoplacalne - to ja w koncu nie wiem jak to jest - chyba powinni dbac bardziej o temat programow a nie o ogladalnosc - po to placimy ten abonament zeby mogli emitowac te mniej popularne programy ale potrzebne - mysle ze emisja takiego meczu w polsce gdzie brakuje sukcesow sportowych i duza czesc spoleczenstwa nie uprawia wogole zadnego sportu jest wrecz obowiazkiem - zwlaszcza ze tylko TVP miala prawa do tego meczu - musieli tylko dodatkowo zaplacic firmie sportfive czy jakos tak - a zazadali oni ceny takiej samej jak w tamtym roku - jestem zly - nie moglem obejrzec meczu w ktorym padlo 10 bramek meczu w ktorym polacy pokazali klase zachowali sie jak prawdziwi profesjonalisci - sory ze sie rozpisalem - pewno niewielu tu jest fanow pilki noznej i sie pewno niektorzy ucieszyli ze meczu nie ma ale jestem zdania ze powinni eksponowac wszystkie sukcesy sportowe zwlaszcza w tak popularnych dziedzinach sportowych jaka niewatpliwie jest pilka nozna i tak jak w zimie pokazuja skoki narciarskie tak teraz powinni pokazywac europejskie puchary - moze sie myle ale mysle ze to nalezy do tej ich "misji" a nie nalezy do niej pokazywanie klanu czy tam innej plebani
verdiprati
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ile osób może pracować w TVN - 400?
Najbardziej wkurzają mnie "gwiazdy" zapowiadające jaki film zaraz puszczą, albo że jakieś g***o będzie "tylko w jedynce". Do czego służy twór o nazwie TVP3? Ogląda to ktoś? A jeśli ogląda to co??? Albo streszczenie "Czterech Pancernych" na telegazecie.
MD
PAwel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

dane może nieaktualne, ale rok temu TVP zatrudniało  3000 ludzi, a w TVN 300.

Te 2700 ludzi to pewnie Teatr Telewizji produkuje.

Ja bym zrobił tak:
Zamknąłbym TVP i wszystkich zwolnił. Powołałbym kilkuosobowe ciało złożone z wybitnych i uznanych ludzi kultury, które dostałoby do zarządzania 1 mld złotych z Budżetu. To ciało decydowałoby jakie programy "misyjne" warto produkować i rozpisywałoby przetargi nieograniczone na ich produkcję. Jakieś tam Teatry Telewizji, programy edukacyjne, czy inne np. przemówienia noworoczne Prezydenta. Potem by kupowali czas w telewizjach prywatnych, żeby te produkcje pokazać. Te telewzje prywatne trzeba by tylko zobowiązać, że jak kupują częstotliwość to nie mają prawa odmówić sprzedania czasu antenowego na te programy "misyjne".
ENTRE.PL Team
Awatar użytkownika
Janek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja oglądam czasem TVP3. Choćby dlatego że jestm fanem folka, np. ukraińskiego i tylko tam mogę go czasem złapać. Dla mnie to chyba jedyny kanał telewizyjny z jakąś ludzką twarzą, bez takich dupków żołędnych (że nie użyję mocniejszego wulgaryzmu) jak Kuba Wojewódzki.

Ale abonamentu nie płacę, bo uważam że telewizja to ogólnie syf i szkoda czasu na jej oglądanie. Zresztą nie bardzo mam w ogóle na to czas. Ale o stacjach komercyjnych typu Polsat czy TVN moja opinia jest jeszcze gorsza.

DM, akurat brak relacji z meczu piłki kopanej mnie nie martwi, bo monokultura polegająca na tym, że 70% informacji sportowych w mediach dotyczy futbolu też mnie wkurza.
Największym zagrożeniem dla człowieczeństwa jest zwarta większość [i](H. Ibsen)[/i]
   [url=http://www.maratonypolskie.pl][b]Maratony Polskie[/b][/url]
galaxy
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Quote: from PAwel on 2:42 pm on July 31, 2004
Nie płacę i dopóki będę mógł, nie będę płacił.

Powód? Uważam, że to sprzeczne z zasadami wolnej konkurencji. Zdania o "misji" TV publicznej to bełkot przypominający bełkot "pierwszych sekretarzy", każdy kto się temu sprzeciwi skazany jest na ostracyzm, ale taka jest prawda. W TV jest tyle misyjnych programów co w stacjach komercyjnych.
Uważam, że gadanie o misji TVP jest tak samo sensowne jak tłumaczenie niepłacenia abonamentu RTV tym, że nie ma konkurencji w mediach. Bądźmy szczerzy, ktoś nie płaci, bo woli te pieniądze wydać na coś innego, wiedząc że i tak nikt mu nic nie zrobi. Wolnej konkurencji nie ma też w energetyce czy ciepłownictwie, ale tam nikt nie podskakuje, bo zaraz go odłączą. No i nie popadajmy w skrajnosci. Jakoś w Polsacie czy TVN nie przypominam sobie teatru czy koncertów muzyki poważnej, chociaż mało oglądam i może przeoczyłem.
PAwel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Każdy coś tam w TVP widzi dobrego, czego nie ma w stacjach prywatnych i na odwrót, w TVP nie ma programów, które są w telewizji prywatnej.

Ja prawie wyłącznie oglądam prywatne kanały. W prywatnej telewizji Ale Kino są doskonałe filmy z klasyki filmowej.

A kanał Kino Polska to pies? To jest wg. mnie bardziej "misyjny" program od TVP. Program który emituje polskie filmy fabularne, dokumentalne i animowane, kroniki oraz kino niezależne. No, i dotacji nie dostaje.

Galaxy, mój argument był jednym z powodów. Oczywiście, że jak płacenie abonamentu byłoby nieuniknione to bym płacił.

Ale argument o wolnej konkurencji jest moim zdaniem istotny, bo nie jest łatwo konkurować na rynku reklamy z podmiotem, który jest dotowany i ma ogólnopolski zasięg, a ty żadnych dotacji nie dostajesz i musisz się jeszcze martwić, czy biurokraci przedłużą ci licencję. To nie jest uczciwe w kraju, który deklaruje, że szanuje własność prywatną.

Zresztą "misyjna" TVP dotacje dostaje i puszcza teatr telewizyjny i inne misyjne programy w porach niskiej oglądalności, tak jakby swoją misyjność traktowała "na odwal się".

(Edited by PAwel at 12:48 pm on Aug. 1, 2004)
ENTRE.PL Team
Awatar użytkownika
Pit
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Abonament tylko w części finansuje działalnośc TVP a chyba wieksza część wpływów pochodzi jednak z reklam. Dlatego w TVP jest cześć tego co mozna podiągnąć pod misję i część tego co jest po prostu walką o widza. Można dyskutować o proporcjach, jakości, zarządzaniu, korupcji itp ale chyba nie da się ukryć, ze są w TVP rzeczy których nie bardzo udaje się znaleźć miejsce w stacjach komercyjnych? Dlatego też uważam, ze argumenty za niepłaceniem abonamentu są nieco naciąganym usprawiedliwianiem się.
PAwel, może wiadomości o porze Teatru Telewizji czerpiesz z artykułów w gazetkach ale moim zdaniem 21 to jeszcze nie jest spychanie w pory najnizszej oglądalności :ble: To tak z przekory, bo faktycznie sporo rzeczy które chcę zobaczyc jest bardzo późno ale też w tej chwili magnetowidy są tak popularne, ze nie jest to wielkim problemem. Ale dostaję szansę by zobaczyć.
biec goniąc marzenia
[url=http://www.sbbp.pl][b]SBBP.PL[/b][/url]
Awatar użytkownika
Bartek Sz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Abonament za radio i TV powinien być doliczony do ceny paliwa - na tym wszystko się opiera ;)

(Edited by Bartek Sz at 4:42 pm on Aug. 1, 2004)
W biegu weszło w biegu wyjdzie :-)
proto
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Quote: from Pit on 11:58 am on Aug. 1, 2004[br
Dlatego też uważam, ze argumenty za niepłaceniem abonamentu są nieco naciąganym
[ciach]
Heh, rozumiem, ze w/g Ciebie jednak wszyscy musza placic
ten haracz, nawet Ci, ktorzy maja gdzies ambitne programy i tej telewizji nie ogladaja  :) ???
[i]swim - bike - run [/i]
Awatar użytkownika
stonoga
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Z telewizją zgoda. Ale jest jeszcze problem radia. Trenujących w  Szklarskiej zachęcam do słuchania  Polskiego Radia Wrocław nadającego wieczorem (podobnie jak III) bardzo przyzwoite audycje.
Dlaczego mam wiecej nóg niż mózgów ???
Awatar użytkownika
Arti
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dziękuję TVP za te mega długie 30 minutowe skróty z MP seniorów w la ;-) Hłehłe... Jak stworzą kanał 24h/24h z lekką to mogę opłacać ihihihii ;-)
A generalnie TV1 i 2 to badziewia ;-)
[url=http://www.kujawinski.com]www.kujawinski.com[/url]
Awatar użytkownika
Arti
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dobrze ,że mam eurosport bo bym chyba nie wyrobił z takimi programami jakie oferują ;-)
[url=http://www.kujawinski.com]www.kujawinski.com[/url]
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ