badania

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Awatar użytkownika
fantomas
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Około miesiąc temu podczas biegu doznałem kontuzji kolana - podczas chodzenia oraz biegu coś mnie kłuje w kolanie, oraz czuję jak gdyby ocieranie kości o kość. Do dnia dzisiejszego nie byłem u lekarza. Proszę mi powiedzieć czy lepiej zrobić USG czy RTG kolana? Które z badań jest dokładniejsze i bardziej przydatne w postawieniu diagnozy?
fantomas
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
outsider
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

To są różne badania.
RTG jest zdjęciem kości. Badanie statyczne. Dokładne ale tylko do kości. Jak ktoś źle opisze to inny medyk na podstawie zdjęcia się kapnie.
Za pomocą USG bada się przede wszystkim ewentualne uszkodzenia tkanki miękkiej. Badanie w "ruchu". Tzn lekarz je robiący każe przesunąć, ustawić staw aby lepiej coś zobaczyć. Trafność badania zależna w dużym stopniu od umiejętności robiącego. Jego wiedzy, doświadczenia i wyobraźni (co mogło się pacjentowi stać)

Generalnie skierowanie powinien dać medyk od nóg, po wywiadzie i zbadaniu pacjenta. Ale z nimi jest różnie.
Nie jestem skracaczem. Biegam całą trasę, a nie kawałek. Czego życzę także innym.
Awatar użytkownika
fantomas
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

bardzo dziękuję za odpowiedź
fantomas
ODPOWIEDZ