Interwały- zbyt szybkie ?
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Hej !
Dzisiaj robiłem interwały i chciałbym zobaczyć waszą opinię czy nie robię ich zbyt szybko.
Moje tętno maksymalne to 184 Garmin pokazuje że próg tlenowy to 3;57/km 168bpm
W Piątek robiłem 5x200 - 8x400 w przerwie 1;20 200 - 33-34 s Biegało mi się je bardzo przyjemnie
400- 1;13 s też było w miarę ok.
Sb rozbieganie 7km 4,55/km i lekkie podbiegi 3x100 m
Nd Wolne
i Dzisiaj Miało być 6x1km z przerwą 2 min tempem 3;25/km ale że zmieniłem trasę i była dość duża temperatura to po 5km postanowiłem że zrezygnuję i zrobie 4x 200
z krótszą przerwą bo czułem że raczej ten 6-kilometr by nie wyszedł.
Dzisiaj robiłem interwały i chciałbym zobaczyć waszą opinię czy nie robię ich zbyt szybko.
Moje tętno maksymalne to 184 Garmin pokazuje że próg tlenowy to 3;57/km 168bpm
W Piątek robiłem 5x200 - 8x400 w przerwie 1;20 200 - 33-34 s Biegało mi się je bardzo przyjemnie
400- 1;13 s też było w miarę ok.
Sb rozbieganie 7km 4,55/km i lekkie podbiegi 3x100 m
Nd Wolne
i Dzisiaj Miało być 6x1km z przerwą 2 min tempem 3;25/km ale że zmieniłem trasę i była dość duża temperatura to po 5km postanowiłem że zrezygnuję i zrobie 4x 200
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 49:26
Z jednego treningu nie wiele wyciągniesz, Jeśli trener(garmin) zadał 6 razy kilometr, to tego trzeba było się trzymać. Ewentualnie skrócić sesję o ostatnie powtórzenie. Gdybym ja sam taki trening sobie zadał, to zrobiłbym identycznie lub podobnie, przy odczuciu, że robi się ciężko pod koniec. Takie przebieżki na koniec mają sens. Ale z Twojej perspektywy, to garmin wie dlaczego tam było 6 razy kilometr, i garmin wyciągnie wnioski proponując następne treningi. Oczywiście pisząc garmin, mam na myśli ich algorytm, bo jak zrozumiałem - z niego korzystasz.
Pozdro.
Pozdro.
-
- Rozgrzewający Się
Mój błąd może nie jasno napisałem nie korzystam z aplikacji Garmina po prostu bawię się sam w bieganie a próg pożyczyłem tylko od garmina
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 36:12
- Życiówka w maratonie: 3:02,14
Ja osobiscie 200-400m biegam na odczucia, szczegolnie w przerwie dlugosci tego samego dystansu. I jest to wtedy tempo duzo szybsze niz 5km. 800-1200m to juz odcinki na tempo ok. 5km i tym bym sie sugerowal, jesli ja bym taki trening robil.
-
- Zaprawiony W Bojach
Masz na myśli próg mleczanowy LT sugerowany przy bieganiu z pasem tętna na klatę?PoczątkującySportowiec pisze: ↑08 kwie 2024, 14:04 Moje tętno maksymalne to 184 Garmin pokazuje że próg tlenowy to 3;57/km 168bpm
Biegałeś na odmierzonym odcinku 1km? Czy na gps? Taki sam odcinek dla każdego 1km? Czy każdy odcinek może być na innym przewyższeniu?PoczątkującySportowiec pisze: ↑08 kwie 2024, 14:04 Dzisiaj Miało być 6x1km z przerwą 2 min tempem 3;25/km ale że zmieniłem trasę i była dość duża temperatura to po 5km postanowiłem że zrezygnuję i zrobie 4x 200
Rozumiem, że potencjalnie brakowało pary na ostatni 1km. Pytanie czy obawa była bardziej w głowie czy fizyczna. Zawsze można było spróbować zrobić ten ostatni odcinek. A jeśli byłoby ciężko, to po prostu skrócić. Inna opcja to np. zrobić 2x600m.
Inna sprawa, że przy nagłym ociepleniu biega się po prostu trudniej w pierwszych dniach, do czasu adaptacji.
PS. A czy możesz podać ile aktualnie mniej wiecej biegasz na 5km albo 10km, bo to może najbardziej podpowiedzieć, czy te kilometry mogły być za mocne.
----------------------------------------------------------
1440miles
1440miles
-
- Rozgrzewający Się
-Tak właśnie o ten próg mi chodzi i biegam z polarem h10 na klacie.
- Odcinek był na gpsie ale biegałem go w tą i z powrotem nie odmierzałem go dokładnie. Wysokość Min -140 max 151
- Obawa była bardziej w głowie
- Nie mam pojęcia jakie czasy mogę mieć bo biegam tak naprawdę dopiero od lutego zegarek pokazuje mi 18;17 ale czuje że raczej poniżej 18 teraz już bym zszedł. Dzisiaj np biegałem 5x2km w tempie 3,47/km w przerwie 2min i 4x200 - 35s p 01;20 i tętno było max 171 a średnie 151.
- Odcinek był na gpsie ale biegałem go w tą i z powrotem nie odmierzałem go dokładnie. Wysokość Min -140 max 151
- Obawa była bardziej w głowie
- Nie mam pojęcia jakie czasy mogę mieć bo biegam tak naprawdę dopiero od lutego zegarek pokazuje mi 18;17 ale czuje że raczej poniżej 18 teraz już bym zszedł. Dzisiaj np biegałem 5x2km w tempie 3,47/km w przerwie 2min i 4x200 - 35s p 01;20 i tętno było max 171 a średnie 151.
-
- Rozgrzewający Się
Dzisiejszy dzień 5x2km 4x 200
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Zaprawiony W Bojach
Zegarek może pokazywać różne sugestie, czasem za niskie, czasem za wysokie, a czasem rzeczywiste.
Ja proponuje zluzować trening i np. wystartować w najbliższy lub kolejny weekend np. na 5km I przekonać się, że zegarek zaniża wynik. Może jest jakiś Parkrun w okolicy (na razie jeszcze rejestrują wyniki) albo inne zawody?
Co do treningu wygląda mocno, choćby z racji tego, że od piątku do środy jest 6 dni. A zrobiłeś w tym czasie już 3 akcenty (mocniejsze jednostki). Ale może też po prostu masz duży potencjał w bieganiu? Ale to tylko gdybanie na podstawie tego co sie dowiedziałem.
A te odciniki 2km to wyglądają (na podstawie wykresów) na biegane w różnym tempie tzn. w pierwszej części wolniej, a póżniej im bliżej końca odcinka, to szybciej.
Ja proponuje zluzować trening i np. wystartować w najbliższy lub kolejny weekend np. na 5km I przekonać się, że zegarek zaniża wynik. Może jest jakiś Parkrun w okolicy (na razie jeszcze rejestrują wyniki) albo inne zawody?
Co do treningu wygląda mocno, choćby z racji tego, że od piątku do środy jest 6 dni. A zrobiłeś w tym czasie już 3 akcenty (mocniejsze jednostki). Ale może też po prostu masz duży potencjał w bieganiu? Ale to tylko gdybanie na podstawie tego co sie dowiedziałem.
A te odciniki 2km to wyglądają (na podstawie wykresów) na biegane w różnym tempie tzn. w pierwszej części wolniej, a póżniej im bliżej końca odcinka, to szybciej.
----------------------------------------------------------
1440miles
1440miles