linki w podpisie
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 38:40
- Życiówka w maratonie: 3:10:30
Witam, mógłby ktoś na szybko podpowiedzieć jak zamieścić w podpisie linki do bloga i komentarzy?
- Sikor
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 40:35
- Życiówka w maratonie: 3:13:29
- Kontakt:
Twoj wpis jest dosc stary, ale temat podpisow stal sie znowu aktualny.
Wyglada na to, ze podpisy utworzone przed zmiany w konfiguracji forum (kiedy ona miala miejsce nie wiem) interpretowane sa poprawnie jesli chodzi o linki i nawet obrazki (przynajmniej w niektorych przypadkach. Podpisy edytowane po tych zmianach niestety nie i chyba caly markup jest zupelnie wylaczony, jedynie emotikony dzialaja.
Czy cos jest aktualnie robione w tej sprawie? Jest to celowe dzialanie czy jakis blad?
Mam wielka nadzieje, ze ktos z forum tutaj zaglada i jest w stanie rozwiac te watpliwosci.
Wyglada na to, ze podpisy utworzone przed zmiany w konfiguracji forum (kiedy ona miala miejsce nie wiem) interpretowane sa poprawnie jesli chodzi o linki i nawet obrazki (przynajmniej w niektorych przypadkach. Podpisy edytowane po tych zmianach niestety nie i chyba caly markup jest zupelnie wylaczony, jedynie emotikony dzialaja.
Czy cos jest aktualnie robione w tej sprawie? Jest to celowe dzialanie czy jakis blad?
Mam wielka nadzieje, ze ktos z forum tutaj zaglada i jest w stanie rozwiac te watpliwosci.
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Przekleję to co już pisaliśmy w ubiegłym roku:
1) Nie ma możliwości w podpisie wklejać języka BBCode i to jest jedyna zmiana która zaszła.
2) MOŻNA wklejać linki w czystej postaci - wystarczy wkleić po prostu adres, który będzie zamieniony na link i jest to dla mniej zaawansowanych użytkowników duże uproszczenie (linki są jedynie zablokowane dla nowych użytkowników).
3) NIE MOŻNA wklejać linków w postaci kodu BBCode, czyli [ url ] link [ / url ] stąd jeżeli ktoś miał link w takim znaczniku to powinien po prostu usunąć znaczniki [url] i zamieni mu się adres na link.
Gdybyś potrzebował dalszych wyjaśnień to służę pomocą.
1) Nie ma możliwości w podpisie wklejać języka BBCode i to jest jedyna zmiana która zaszła.
2) MOŻNA wklejać linki w czystej postaci - wystarczy wkleić po prostu adres, który będzie zamieniony na link i jest to dla mniej zaawansowanych użytkowników duże uproszczenie (linki są jedynie zablokowane dla nowych użytkowników).
3) NIE MOŻNA wklejać linków w postaci kodu BBCode, czyli [ url ] link [ / url ] stąd jeżeli ktoś miał link w takim znaczniku to powinien po prostu usunąć znaczniki [url] i zamieni mu się adres na link.
Gdybyś potrzebował dalszych wyjaśnień to służę pomocą.
- Sikor
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Dzieki za wyjasnienie, jednak milo by bylo uslyszec dlaczego postanowiono usunac interpretacje BBCode z podpisow?
Ulatwienie wklejania linkow jest niby latwiejsze, ale jednoczesnie nie sa sie linkowi nadac nazwy, co pozwalalo utrzymac podpis w zwiezlej i zrozumialej formie.
Druga sprawa, to taka, ze stare podpisy sa wciaz interpretowane po staremu co sprawia, ze userzy nie sa traktowali jednakowo.
Szkoda, ze mozliwosci forum zamiast zostac rozszerzane, sa raczej ograniczane.
No nic, decyzja nie nalezy do mnie.
Ulatwienie wklejania linkow jest niby latwiejsze, ale jednoczesnie nie sa sie linkowi nadac nazwy, co pozwalalo utrzymac podpis w zwiezlej i zrozumialej formie.
Druga sprawa, to taka, ze stare podpisy sa wciaz interpretowane po staremu co sprawia, ze userzy nie sa traktowali jednakowo.
Szkoda, ze mozliwosci forum zamiast zostac rozszerzane, sa raczej ograniczane.
No nic, decyzja nie nalezy do mnie.
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Po pierwsze trzeba zadać pytanie po co jest ten podpis, zazwyczaj na innych forach nie ma w ogóle podpisów i one też funkcjonują i przez to są bardziej czytelne dla odbiorcy.
Daje to też możliwość wklejania niebezpiecznych linków, a teraz wszyscy wiedzą dokąd dany link kieruje. Było dużo spamerów, którzy linków używali do przekierowywania na niebezpieczne strony, a teraz jest wprost widoczny link.
Teraz przy dodawaniu bbcodu będzie się on zamieniał na zwykły tekst. Faktycznie Ci, którzy wcześniej dodali podpisy w formie bbcodów mają wciąż je interpretowane poprawnie. Innym rozwiązaniem byłoby zaoranie wszystkich podpisów, więc z dwojga złego chyba to jest rozsądniejsze.
Dodawaliśmy również nowe funkcjonalności. Jeżeli widzisz, że coś warto dodać to chętnie się tym zajmiemy.
- Sikor
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
[/quote]Po pierwsze trzeba zadać pytanie po co jest ten podpis, zazwyczaj na innych forach nie ma w ogóle podpisów i one też funkcjonują i przez to są bardziej czytelne dla odbiorcy.[/quote]
"Zazwyczaj" jest niebezpiecznym stwierdzeniem, bo zeby moc go uzyc trzeba by miec obiektywne podstawy (np. jakas statystyke).
Jezeli opieramy sie o osobiste wrazenia, to moje sa zupelnie odmienne. Jak zatem jest w rzeczywistosci? Mozemy tylko spekulowac.
A po co jest podpis? Zeby zawrzec cos dla nas waznego na przyklad, moze jakies logo, a moze po prostu ulubiony cytat wytluszczony, albo kolorowy.
Do tego linki do naszego bloga i komentarzy, ktory sensownie jest opisany i krotki zamiast nic nie mowiacych url-i.
Kazdy kto jest tu na forum korzysta rowniez z emailii i dostaje zapewne mase niebezpiecznego spamu.
Nawet jezeli ta blokada BBCode ich uchroni tu na forum, to przecierz nie uchroni ich przed np. phishingiem w emailu.
Za to cierpia za to wszyscy Ci, ktorzy daja rade, a chcieliby miec sensownie opisane linki w podpisie czy jakis maly obrazek/logo(kolorower napisy itp.
Co do spamerow, to prawde mowiac nie zauwazylem, zeby stanowili takie wielki problem.
Najczesciej sa szybko (po kilku postach) przez userow wychwytywani, zglaszani i usuwani.
Ok, decyzja jest podjeta, wiec dalej nie ma co drazyc tematu.
Z mojej strony EOT.
"Zazwyczaj" jest niebezpiecznym stwierdzeniem, bo zeby moc go uzyc trzeba by miec obiektywne podstawy (np. jakas statystyke).
Jezeli opieramy sie o osobiste wrazenia, to moje sa zupelnie odmienne. Jak zatem jest w rzeczywistosci? Mozemy tylko spekulowac.
A po co jest podpis? Zeby zawrzec cos dla nas waznego na przyklad, moze jakies logo, a moze po prostu ulubiony cytat wytluszczony, albo kolorowy.
Do tego linki do naszego bloga i komentarzy, ktory sensownie jest opisany i krotki zamiast nic nie mowiacych url-i.
Jako informatyk rozumiem Twoje obawy jednak jestem osobiscie zwolennikiem szkoly edukowania ludzi niz chronienia ich na sile przed wszystkim.Daje to też możliwość wklejania niebezpiecznych linków, a teraz wszyscy wiedzą dokąd dany link kieruje. Było dużo spamerów, którzy linków używali do przekierowywania na niebezpieczne strony, a teraz jest wprost widoczny link.
Kazdy kto jest tu na forum korzysta rowniez z emailii i dostaje zapewne mase niebezpiecznego spamu.
Nawet jezeli ta blokada BBCode ich uchroni tu na forum, to przecierz nie uchroni ich przed np. phishingiem w emailu.
Za to cierpia za to wszyscy Ci, ktorzy daja rade, a chcieliby miec sensownie opisane linki w podpisie czy jakis maly obrazek/logo(kolorower napisy itp.
Co do spamerow, to prawde mowiac nie zauwazylem, zeby stanowili takie wielki problem.
Najczesciej sa szybko (po kilku postach) przez userow wychwytywani, zglaszani i usuwani.
Ok, decyzja jest podjeta, wiec dalej nie ma co drazyc tematu.
Z mojej strony EOT.