jak biegac dlugim krokiem?:)

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
kasiuuula
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

mam takie pytanko  trenuje juz dwa lata znam rozne rodzaje treningow ale nadal biegam krotkim krokiem i  na ugietych nogach (tzn. po odbiciu od podłoza tylna noga powinna byc wyprostowana a nie jest:P) no i przeaz to nie nabieram szybkosci...robilam podbiegi skipy ..ale nie wiem czy to wystarczy. jezeli ktos zna jakis trening to prosze o rade:) dziekuje
BnO to jest to:)
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nagraj sie na video i pokaz nam
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
Awatar użytkownika
dargch
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Najlepiej pobiegaj parę razy z kimś kto według Ciebie biega długim krokiem. Najłatwiej można się wtedy nauczyć (bez długich tłumaczeń i różnego rodzaju teorii, które przeważnie sa błędne).
[i]poranne biegi nikomu nie zaszkodziły[/i]
Awatar użytkownika
outsider
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wiem, gdzie o tym jest coś napisane, jeśli się nie sfilmujesz to ja i tak, do tego mam się dogrzebać ale to najwcześniej w przyszłym tyg. Zajrzyj wówczas na początku października.
Chyba że kto inny pamięta przy jakich błędach w technice biegu (postawa haczykowata i jakieś inne) jakie należy wykonywać ćwiczenia.

A co do szybkości to należy raczej szukać błędów w treningu, za duża objętość, zbyt intensywny, lub brak jakiegoś środka treningowego albo taperingu przed startem. No chyba, że Tobie chodzi o jakieś pół sekundy na 100m to wtedy technika może coś dać
Nie jestem skracaczem. Biegam całą trasę, a nie kawałek. Czego życzę także innym.
Awatar użytkownika
outsider
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ogólnie o błędach:

-Pozycja skipowa
Przesadnie wyprostowana, głowa odchylona do tyłu, nadmierna praca kolan (stąd nazwa skipowa).Następstwem jest lądowanie na przedniej części stopy, przez co hamuje płynnośćbiegu.
Zalecane- wieloskoki, bieganie przez płotki (lub jakieś inne przeszkody), kross, wzmacnianie prostowników uda. To ostatnie nie jestem pewny co to jest ale chyba chodzi o czworogłowe. Jeśli tak to ćw tutaj

-Pozycja haczykowata
Przesadnie pochylona do przodu, załamana w biodrach , kolana nie wychodzą wysoko  w górę. Powoduje to przesadnie długie odbicie od podłoża, noga odbijająca zdaje się ulatywać w tył.
Zalecane-marsze siłowe, skipy, ćwiczenia mięśni grzbietu i zginaczy uda (to chyba te z tyłu i nawet nie wiem jak je się wzmacnia).

Zresztą w Twoim przypadku mamy chyba doczynienia z pierwszą sytuacją (ocena przez internet).

Od siebie dodam, że jeśli robiłaś podbiegi na stromym wzniesieniu to zbiegając Twój krok był siłą rzeczy skrócony. Więc podbiegi lepiej robić na łagodnym wzniesieniu.
W sposób naturalny długość kroku może wydłużać się gdy wchodzi się po schodach co 2-3stopnie.
Nie jestem skracaczem. Biegam całą trasę, a nie kawałek. Czego życzę także innym.
kasiuuula
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

dziekuje
BnO to jest to:)
Awatar użytkownika
outsider
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A o samych podbiegach było jeszcze tutaj
Tam są wypowiedzi jak należy je prawidłowo wykonywać.
ODPOWIEDZ