Cesarz GABE

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
Runforfun
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nazywany przez rodaków cesarzem Gabe, Haile Gebrselassie, 18 kwietnia ukończy 29 lat. Biega od 6-go roku życia, jak mówi o sobie: "mieszkaliśmy na wsi, do najbliższej szkoły było 10km, w gospodarstwie zawsze jest dużo pracy więc miałem mało czasu i musiałem biegiem pokonywać drogę, co dawało 20 km każdego dnia. Tak z książkami pod lewą pachą przebiegałem 10 lat (to dlatego dziś mocniej pracuję prawą ręką, lewa była nieruchoma, inaczej pogubiłbym zeszyty :hej: ".

Jest mistrzem olimpijskim z Atlanty i Sydney,  3 kr mistrzem świata na 10km, oraz aktualnym mistrzem świata w półmaratonie (Bristol GB). Jutro zadebiutuje w maratonie (London).

Oto co powiedział na pytanie: czym jest dla Ciebie bieganie?

"Nie lubię biegania, ja bieganie kocham :) . Nie myślę tylko o zawodach ale o codziennym bieganiu, które daje mi coś więcej niż to co widać ludzkim okiem, a przecież dzięki niemu mam wszystko co mnie otacza :) .

Po olimpiadzie w Sydney, nakręcono o nim biograficzny film. Może ktoś z Was już go widział?

Znacie jakieś inne ciekawe detale o tej postaci?

Ww. informacje pochodzą z wywiadu dla EurosportNews.
[i]być kiedyś takim "biegaczem", za jakiego ma mnie mój kot.[/i]
PKO
ArthurP
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Z olimpiady w Atlancie cesarz wracał pokonany, mimo zdobytego złota na 10km. Bieżnie amerykańskie znane są z tego że nie trzymają standardów są robione pod rodzimych sprinterów, b. twarde, zrujnowały zdrowie nie jednemu długasowi. Po 10 km biegu na czyms takim, Etiopczyk doznał poważnej kontuzji stopy, która nie tylko  uniemożliwiła planowaną walkę o złoto na 5 km ale wyłączyła go całkowicie z biegania na jakiś czas i to było główną przegraną, bo not running dla niego to piekło.

Haile, finiszowe 200m na dys. 10 km, robi w tempie dys. 800m Wilsona Kipketera (WR).

Tętno spocz. ma podobno 34. :szok:
[url=http://www.sbbp.pl][b]SBBP[/b][/url] m/f
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ