katia napisał(a):
Kilka tygodni temu wykryto u mnie boreliozę. Teraz czekam grzecznie w kolejce do specjalisty by ustalił postępowanie i leczenie. Niestety bardzo bolą mnie stawy i mięśnie, na tyle, że nie mogę zmusić się do biegania.
Co mam robić? Jak zmusić się do biegania, bo czytałam, że wysiłek fizyczny jest wskazany przy boreliozie.
Proszę, nie chce być nie-biegaczem

Ciekawe rzeczy piszesz. Co znaczy wykryli u Ciebie boreliozę? Jak? Na jakiej podstawie? Kilka tygodni temu znaczy co, kleszcza znalazłaś u siebie? Masz rumień? Wykryli Ci ją Elisem, WesternBlotem? Po co robili Ci ten test?
Czemu tak piszę. Otóż jest jeden wiarygodny test na boreliozę. Taki że daje pewność. To rumień wędrujący. Każdy inny test który się robi na boreliozę, nie jest tak naprawdę testem stricte na boreliozę bo - nie ma testu na boreliozę. Ani potwierdzającego ani wykluczającego. Jeśli znalazłaś u siebie kleszcza i wyszedł Ci test pozytywny, to powodów może być co najmniej kilka. Ale że jest podejrzenie, wdraża się leczenie antybiotykami.
Jeśli bolą Cię stawy, raczej bym nie biegał. Choć aktywność fizyczna jest jak najbardziej wskazana.
Nie chcę się tu wypisywać, bo od tego nie jestem ja, a jest dobry zakaźnik. Zaznaczam dobry zakaźnik, który zna się na boreliozie. Najlepiej zrzeszony w ILADS.
sporo napisał tkobos więc po cholerę się powtarzać. Ja miałem co prawda niewielki, ale miałem problem w trakcie terapii. Co jest istotne, przy tych dawkach antybiotyków jakie zapisują (jeśli leczą, a nie udają) musisz uważać na siebie, trzymać dietę antygrzybiczą. A bieganie, lub raczej wysiłek fizyczny, jest wskazany, ale z wyczuciem.
Jak jest przy wtórnej - gdy się rozwinie, przy koinfekcjach tego nie wiem. wiem jednak, że jeśli wykryli Ci boreliozę i faktycznie to się potwierdzi, to masz już połowę sukcesu. Gdy się ukryje, ciężko ją zdiagnozować. Wymaga masy badań, różnych i dziwnych.
I w żadnym wypadku nie czekaj, idź prywatnie. Poszukaj specjalisty. W internetach są informacje, gdzie ich znaleźć.
zacznij może tu:
http://www.borelioza.org/ . Ja tak zrobiłem. Sporo tam jest wiedzy, napisz do nich, pomagają (wiem po sobie).