Odcisk który przerodził się w zakażenie

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
agata.gost
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 1:30
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich,
Trafiłam na to forum ze względu na problem z jakim się borykam. Mianowicie jest to bardzo głębokie obtarcie pięty. Nabawiłam się tego na runmageddonie hardcorze w Kocierzu. Na 5km biegu zaczął obcierać mnie but ale byłam tak zawzięta, że nie miałam zamiaru się zatrzymać i przebiegłam kolejne 18km. Po biegu dosłownie odrywałam skarpetkę od pięty. Na początku wyglądało to jak zwykle obtarcie wiec odkarzałam to i suszyłam. Niestety często rana brudziła się ze względu na obecność zwierząt w mieszkaniu. Oczywiście przez cały ten czas nie było mowy o normalnym założeniu butów. Rana zaczynała wyglądać coraz gorzej aż dostałam gorączki i wylądowałam na izbie przyjęć. Wdało się zakażenie i ryzyko przeniesienia zapalenia na ścięgno achillesa ze względu na bliskie sąsiedztwo przyczepu od rany. Rana została oczyszczona a martwica wycięta. Na szczęście po wdrożeniu antybiotyków i porządnych opatrunkach powoli rana zaczyna się goić. Do tej pory nie jestem w stanie normalnie stawać na tej norze ze względu na naciąganie skory co powoduje ból. Zostałam uprzedzona, że może powstać w tym miesjcu bolesna blizna. Chciałbym jakoś temu zapobiec jeszcze na etapie gojenia. Czy ktoś z Was miał podobne doświadczenia? Czy jest w ogóle możliwość, żeby temu zaradzić? Obawiam się, że mogę mieć problem przy chodzeniu a tym bardziej przy bieganiu.
Niestety mam problem z dodaniem zdjęcia. Rana jest na stronie przyśrodkowej lewej stopy. Była wielkości 5zl na chwile obecna to jakieś 2gr. Będę wdzięczna za wszelkie rady.
Pozdrawiam
PKO
Awatar użytkownika
katekate
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45.18
Życiówka w maratonie: 3.42.11

Nieprzeczytany post

Po dokładnym zagojeniu rany polecam mobilizację blizny, jonoforezę np.z wapna, ewentualnie ultradzwięki, wszystko w gabinetach fizjoterapii

Wysłane z mojego HTC One M8s .
komentarze
nic nie muszę, mogę wszystko
agata.gost
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dziękuje serdecznie. Jakiś gabinet godny polecenia na Śląsku?
bosak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Na przyszłość. Odciski należy przecinać ostrym narzędziem żeby wyciekł ten płyn i często dezynfekować. Jak odcisk sam nie pęknie to właśnie robią się stany zapalne. A po co czekać aż sam pęknie? To trwa i boli i niestety komplikuje czasami życie...
agata.gost
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ale nie było niestety już co przebijać. Pęcherz już był rozerwany w trakcie biegu a rana była bardzo głęboka. Odkażałam na bieżąco ale nie pomyślałam że ta rana potrzebuje opatrunku. Nie spodziewałam się wtedy że jest aż tak groźnie
bosak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Rozumiem. Ale przebijać/przecinać trzeba tego samego dnia co powstanie. To na przyszłość, dobra rada. Opatrunek potrzebny i często spirytus.
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Bosak, skąd masz takie dziwne informacje? Jest dokładnie odwrotnie. Chyba że przebijesz i usuniesz skórę w czystych warunkach i nakleisz opatrunek hydrożelowy. Taki opatrunek imituje warunki jakie są wewnątrz pęcherza, ale tylko imituje..
bosak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To praktyka, a nie "masz informacje". Nie chcesz, nie nacinaj, ale dyskusja jest zbędna... Ja do niczego nie przekonuję. Proponuję dobre i sprawdzone.
Awatar użytkownika
Logadin
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

'pęcherze NALEŻY przebijać' to nie jest tożsame z 'proponuję przebijać odciski'.
Ja akurat nigdy nie przebijałem i nigdy nie miałem z tym jakichkolwiek problemów.
Ostatnio zmieniony 04 lis 2018, 12:40 przez Logadin, łącznie zmieniany 1 raz.
agata.gost
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

A czy ktoś orientuje się jak zapobiec powikłaniom po bliźnie? Jak o nią dbać jeszcze na tym etapie, żeby nie powstała „bolesna blizna”?
Bianka16
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

W aptece znajdziesz żele silikonowe, plastry lub maści na blizny. Można także kupić witaminę E w kapsułkach i zawartością smarować ranę. Z babcinych sposobów - moczenie stopy w krochmalu lub w wodzie z dodatkiem olejku herbacianego (naturalnego, a nie zapachowego).
Mnie niestety nie raz przytrafiają się podobne przygody. W zeszłym roku po zejściu z Połoniny Caryńskiej na stopie miałam żywą ranę, pęcherz sam się zdarł trąc o wnętrze buta. Po przyjściu do domu stopę wymoczyłam i przez dwa dni pozwoliłam ranie wysychać ( choć prysznic brałam normalnie, nie przejmując się zmoczeniem rany), później nakleiłam na nią plaster Compeed na pęcherze i czekałam aż plaster sam odpadnie. Nie pierwszy raz mi się coś takiego zdarza, ale nigdy nie zakaziłam rany. Mam nadzieję, że szybko stopę wyleczysz.
bosak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie kompromituj się. Chciałeś być mądry, a wyszło jak zawsze, mądrala :hejhej:
"'pęchwrze NALEŻY przebijać' to nie jest tożsame z 'proponuję przebijać odciski'."
Definicja słownikowa (sjp) należy = «trzeba, powinno się, wypada»
Awatar użytkownika
beata
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Bosak, sam się kompromitujesz. Odcisk, to nie pęcherz. Koleżanka miała pęcherz, który niefortunnie sam pękł podczas biegu. Odcisk zaś nie pęknie ani go nie przebijesz, bo jest twardy i nie ma tam co przebijać.
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

:bum:
agata.gost
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Bianka16 pisze:W aptece znajdziesz żele silikonowe, plastry lub maści na blizny. Można także kupić witaminę E w kapsułkach i zawartością smarować ranę. Z babcinych sposobów - moczenie stopy w krochmalu lub w wodzie z dodatkiem olejku herbacianego (naturalnego, a nie zapachowego).
Mnie niestety nie raz przytrafiają się podobne przygody. W zeszłym roku po zejściu z Połoniny Caryńskiej na stopie miałam żywą ranę, pęcherz sam się zdarł trąc o wnętrze buta. Po przyjściu do domu stopę wymoczyłam i przez dwa dni pozwoliłam ranie wysychać ( choć prysznic brałam normalnie, nie przejmując się zmoczeniem rany), później nakleiłam na nią plaster Compeed na pęcherze i czekałam aż plaster sam odpadnie. Nie pierwszy raz mi się coś takiego zdarza, ale nigdy nie zakaziłam rany. Mam nadzieję, że szybko stopę wyleczysz.
Dziekuje bardzo :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ