Czy taka zmiana ma sens

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
baton
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 46,49
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam serdecznie mam pytanie o Wasze opinie w temacie opisanym poniżej. Trenuje od zera od lipca zeszłego roku według planów Skarżyńskiego . Zacząłem pierwszą dyszka w październiku 49.46. Dwa tygodnie temu pobiegłem 10 w czasie 46.49. Do tej pory trenowalem według schematu pierwszy trening wb1 plus przebiezki( 13 km) drugi to była wycieczka biegową między 14-16 km trzeci trening wb1 plus siła biegową (15 km) i czwarty trening interwały czy ostatnio wytrzymałość tempowa metodą powtorzeniowa 5-7 tysiaczkow . Od kilku tygodni zamieniamy sobie pierwszy lub drugi trening na bieg progowy 4×2 km w przerwie 2min. I tu moje pytanie czy mogę ten trening który mi bardzo leży włożyć na stałe do planu a jeśli tak to za który trening. Dodam że na razie w planach tylko starty na 10km i hm. Z góry dziękuję
PKO
Awatar użytkownika
rolin'
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Ja bym robił jeden tydzień interwały, a drugi progowy na zmianę. A wycieczkę biegową urozmaicał szybszymi odcinkami lub BNP.
BLOG - KOMENTARZE
5 km - 19:09 (01.09.18)
10 km - 38:28 (11.03.18)
HM - 1:25:11 (18.03.18)
M - 3:13:15 (09.09.18)
vo2max
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

baton pisze:Witam serdecznie mam pytanie o Wasze opinie w temacie opisanym poniżej. Trenuje od zera od lipca zeszłego roku według planów Skarżyńskiego . Zacząłem pierwszą dyszka w październiku 49.46. Dwa tygodnie temu pobiegłem 10 w czasie 46.49. Do tej pory trenowalem według schematu pierwszy trening wb1 plus przebiezki( 13 km) drugi to była wycieczka biegową między 14-16 km trzeci trening wb1 plus siła biegową (15 km) i czwarty trening interwały czy ostatnio wytrzymałość tempowa metodą powtorzeniowa 5-7 tysiaczkow . Od kilku tygodni zamieniamy sobie pierwszy lub drugi trening na bieg progowy 4×2 km w przerwie 2min. I tu moje pytanie czy mogę ten trening który mi bardzo leży włożyć na stałe do planu a jeśli tak to za który trening. Dodam że na razie w planach tylko starty na 10km i hm. Z góry dziękuję
Po pierwsze to fajnie trenujesz mądrze i ciężko jednocześnie. Ja bym zrobił tak.

1 trening WB 1 plus przebieżki i siła biegowa ale w jego pierwszej cześć na świeżości robisz przebieżki a w drugiej części robisz siłę biegową i jest to obudowane WB 1.
2. Wycieczka biegowa 14-16 km na pewno wcześniej czy później pomyślisz o półmaratonie np. i dłuższe treningi są pod to.
3. Trening metoda powtórzeniową
4. Trening progowy

tylko pamiętaj że nieraz gdy będzie szło za cięzko to każdy trening zamień na zwykłe lekkie WB 1 oraz po 2-3 tygodniach tych ciezkich rób tydzień lekki np. 2-3 treningi WB 1 tylko.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ