Ponieważ to mój pierwszy post, pozwólcie że przedstawię się, opiszę jak zaczynam a zarys meritum sprawy pojawi się na końcu posta.
Opis umieszam w nadziei na Wasze komentarze, podpowiedzi co mogę poprawić.
wiek 37 lat, kondycja - 0 sport uprawiany 100 lat temu ( jak miałem 25 lat - teakwon do ), aktualnie ze sportu chodzenie do toalety, siedzący tryb pracy i kupa nerwów. noi fajki - rama dziennie

Przygodę z bieganiem zacząłem jakiś miesiąc temu. Jak na złość przyplątała się angina - więc mam tydzień przerwy - ale wrócę - nie odpuszczę.
Zacząłem biegać aby osiągnąć dwa cele - pierwoszorzędny -schudnąć ( aktualnie 104 kg, chciałbym zbić do 95kg w tym roku) oraz 2- poprawić kondycję.
Naczytałem się internetów i zacząłem od marszów przeplatanych z truchtem - efekt jest taki że nie zraziłem się do biegania ( jak kiedyś- dwukrotnie) i widzę że to faktycznie może ( i sprawia ) radość.
Aktualnie korzystam z Endomondo ( nazwiemy go Edek) na samsungu s6 gdzie korzystając z darmowego miesiąca premium - stworzyłem plan treningowy ( tzn wujek Edek stworzył).
w planie mam jazdy 4 razy w tygodniu - trening trwa około 35 minut - są to interwały marszu 10min/km plus przebieżki wolne 8min/km - no cóż, szybciej i tak nie polecę :/ Jako cel w planie treningowym wybrałem przebiegnięcie 5km bez przystanku / marszu i cel taki osiągnę bepiecznie wg wujka Edka pod koniec czerwca.
tyle o kondycji i celach, teraz sprzęt.
Zainwestowałem w buty - mizuno wave 8.
Buty wybrał mi sprzedawca po wideo analizie na bieżni spośród kilku przetestowanych par ( mega fachowa obługa - nie wiem czy mogę ale pochwalę sklep "Urodzeni Biegacze" w Sosnowcu o sprzedawcę który zjadł na bieganiu zęby).
Wiem że ważne jest ( nie jest konieczne - w końcu kiedyś nie było i ludzie biegali) aby kontrolować tętno, jego strefy pod kątem jaki chcemy osiągnąć.
dlatego postanowiłem zainteresować się pulsometrem - który mógłby przy okazji przekazywać dane Edkowi.
Ponieważ mam opaskę Xiaomi mi band 2 z pomiarem pulsu - nie kupowałem już innych wynalazków.
Jak tylko udało mi się połączyć Xiaomi z Edkiem - okazuje się że Xiaomi pomiaru dokonuje w cały świat i ogólnie można wsadzić ją w sobie w buty.
Chciałbym skompletować sprzęt , który:
1. prowadzi wiarygodny pomiar tętna
2. wyświetli info na zegarku cały czas o tętnie ( zegarek może być najtańszy, używany, bez żadnych wodotryków - chcę tylko nie niego spoglądać podczas treningu kontrolując tętno- nic więcej)
3. zapisze tętno na bieżąco w telefonie.
4. telefon i tak będzie ze mną - słucham muzyki i muszę być dostępny non stop.
I teraz przechodząc do setna sprawy ubzdurałem sobie że :
-kupię opaskę Polar H7 która łączy się z Edkiem na telefonie i będzie przekazywać rzetelne info również na zegarek ( w tym samym czasie- nie wiem czy tak się da)
-kupie jakiś tani używany zegarek polara ( tylko jaki model?) bez żadnych GPS'ów i takich tam
- i tak będę biegać do świąt w grudniu, a jak będę biegać do świąt - to sprezentuje sobie jakiś fajniejszy zegarek z polara ( żeby wykorzystać opaskę H7), albo oleje ten prezent jak zadziała mój wyimaginowany komplet

budżet - raczej nie chciałbym kupować zegarka za 1800 PLN

Gorąco proszę o podpowiedź co zrobić oraz ewentualnie czego nie robić

W załączeniu plan treningowy na marzec.
Pozdrawiam i z góry dziękuję.