Czy temperatura ma aż tak duży wpływ na wyniki i dlaczego?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
tymocz1
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć, ostatnio robiąc treningi na stadionie, zauważylem, ze robi mi sie o wiele ciężej, i o wiele gorzej wychodzą gdy temperatura jest bliska 0 niż gdy wynosi ona około 10 stopni. Temperatura ma taki wpływ na efektywnosc naszego treningu? Z czego to wynika? Czy wam tez gorzej trenuje się w zombie? Chodzi mi tu głównie o treningi powtorzeniowe gdzie przerwy miedzy seriami są długie i szybko traci się ciepło. Z gory dzieki za odpowiedzi ;)
PKO
Tomeck
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tak Szerloku :-)
Za to przy szuraniu tego prawie nie czuć.
aryst
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

To ja poprosze o jakies wyjasnienie tego dlaczego niby sa roznice w efektywnosci miedzy 0 stopni a 10?? Bo oczywiste i zrozumiale jest dla mnie ze roznica jest miedzy 15 a 30 na plusie co sprawdxilem na sobie robiac tydzien po tygodniu polmaraton. Roznica 1:38 i 1:29 ale dlaczego miedzy 0 a 10??
PB: 10 km - 39:50; 21,097m -01:29:39; 42,195m- 3:22:12
Awatar użytkownika
b@rto
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38

Nieprzeczytany post

Stawiam na to, że mięśnie się szybciej wychładzają i robią się "sztywne". Takie moje domysły.
Puszczyk
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ja nie zauwazylem zadnej roznicy w treningach miedzy 0 a 10 stopni.

Wysłane z mojego SM-G800H .
Awatar użytkownika
marcinostrowiec
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tymocz1 pisze:Cześć, ostatnio robiąc treningi na stadionie, zauważylem, ze robi mi sie o wiele ciężej, i o wiele gorzej wychodzą gdy temperatura jest bliska 0 niż gdy wynosi ona około 10 stopni. Temperatura ma taki wpływ na efektywnosc naszego treningu? Z czego to wynika? Czy wam tez gorzej trenuje się w zombie? Chodzi mi tu głównie o treningi powtorzeniowe gdzie przerwy miedzy seriami są długie i szybko traci się ciepło. Z gory dzieki za odpowiedzi ;)
aż takiego nie ma

w wyzszej temp bardziej sie pocimy tracimy wode i elektrolity

w niskiej faktycznie organizm sie szybciej wychładza

ale wysoka to powyzej 20

niska to mróz

jak ci zimno to sie cieplej ubierz

pomiędzy 0 a 10 nie powinienes czuć zadnej róznicy przy odpowiednim ubraniu i rozgrzewce
a miesień rozgrzany nie zdązy sie schłodzić gdy truchtasz w odpoczynku

cos sobie wymysliłeś
Moje wpisy, moje doświadczenie, każdy jest indywidualnym przypadkiem, ale prawidłowości występują
Forumowym nauczycielom gramatyki ortografii oraz stylu mówie zdecydowane NIE
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Tymocz...
To roznica do okolo 2-3 sekund na 400m.

Kto tu pisze ze nie ma zadnej roznicy miedzy 0° i 10°, ten szura nogami po parku i ubiera 7 kurtek. Ty biegasz biegi srednie, to musisz na to patrzec jak biegacz sredniodystansowy.

Wystarczy pobiegac 200m przy 0° i isc do hali i sprawdzic jeszcze raz. 2 sekundy szybciej murowane.
Puszczyk
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Rolli pisze:Tymocz...
To roznica do okolo 2-3 sekund na 400m.

Kto tu pisze ze nie ma zadnej roznicy miedzy 0° i 10°, ten szura nogami po parku i ubiera 7 kurtek. Ty biegasz biegi srednie, to musisz na to patrzec jak biegacz sredniodystansowy.

Wystarczy pobiegac 200m przy 0° i isc do hali i sprawdzic jeszcze raz. 2 sekundy szybciej murowane.
Z szuraniem w zasadzie trafiłeś, bo przy Twoich czasach, ja faktycznie szuracz jestem. Z kurtkami za to Cie poniosło, bo biegam cienko ubrany :nienie:

Za to ja nie zwróciłem uwagi na jedną ważną rzecz:
Chodzi mi tu głównie o treningi powtorzeniowe gdzie przerwy miedzy seriami są długie i szybko traci się ciepło.
Ja nigdy nie robię takich treningów. Nawet jak biegam interwały, to cały czas biegnę, a nie idę, czy stoję, więc nie mam szansy wystygnąć.
Awatar użytkownika
marcinostrowiec
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

istotne jest tutaj to do jakiego sie trenuje dystansu dla 10k i wiecej nie ma znaczenia mała róznica temp ale faktycznie przy wysiłkach bardzo krótkich to wszystko ma znaczenie :)
Moje wpisy, moje doświadczenie, każdy jest indywidualnym przypadkiem, ale prawidłowości występują
Forumowym nauczycielom gramatyki ortografii oraz stylu mówie zdecydowane NIE
Awatar użytkownika
twjers
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 3:28

Nieprzeczytany post

Jak biegasz w wyższej temperaturze to oczywiste, że się szybciej pocisz i tracisz szybciej siłę :P
Ostatnio zmieniony 03 sty 2017, 14:36 przez twjers, łącznie zmieniany 1 raz.
Sprawdzona i skuteczna maść przeciwko hemoroidom.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

twjers pisze:Jak biegasz w większej temperaturze to oczywiste, że się szybciej pocisz i tracisz szybciej siłę :P
Faktycznie: na dworze jest zimniej jak w nocy.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ