Poprawa czasu na 1km

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Pucek12
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 57:00
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich
Obecnie biegam planem z aplikacji z forum (know your pace), który bazuje na teście Coopera.
Dowiedziałem się że w lipcu będę miał do zaliczenia test na 1km i test na 50m. Teraz zastanawiam się czy nadal biegać planem z tej aplikacji, który bardziej ukierunkowany jest na 10km, a na wiosnę zacząć treningi pod 1km czy już teraz zacząć przygotowywac pod te krótsze dystanse.
Z góry dzięki za odpowiedzi.
PKO
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

Myślę, że mozesz przez zimę potrenować z KYP. W dzoęń kiedy ćwiczysz koordfyncję, dodaj trochę sprintów 20-30 metrowych odcinków bieganych na maksa. Wiosną bedziesz się mógł wziąć się za coś bardziej ukierunkowanego pod 1000m.

Jak w tym momencie wyglądają Twoje wyniki na tych dystansach?
Jako, ze najpewniej są to testy do którejś ze służb, to ważna dla Ciebie sprawa, więc aby zmaksymalizować swoje szanse dorzuć ćwiczenia dodatkowe. Ze 3 tyg. core stability i ze dwa razy w tyg. ćwiczenia siłowe na nogi. (pewnie masz jeszcze jakieś podciągaie itp. ale to juz oddzielny temat).
Krzysiek
Pucek12
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 57:00

Nieprzeczytany post

Buniek pisze:W dzoęń kiedy ćwiczysz koordfyncję, dodaj trochę sprintów 20-30 metrowych odcinków bieganych na maksa
Tu chciałbym dopytać, bo teraz mi trening wygląda tak:
Wtorek- 45min biegu
Czwartek - bieg progresywny
Sobota - bieg z przebiezkami
Niedziela - 90min biegu.

We wtorek dodałem sobie te cwiczenia: http://bieganie.pl/?show=1&cat=285&id=5195 .
Rozumiem, ze w ten dzień mam dodac te sprinty?
Czy te cwiczenia koordynacyjne wystarczy robić raz w tygodniu, czy dorzucić jeszcze w czwartek?
Jak w tym momencie wyglądają Twoje wyniki na tych dystansach?
Jeszcze nie sprawdzałem :c Wynik testu Coopera to 2850 metrow.
Ze 3 tyg. core stability
Podrzucisz linka?

Dzięki za pomoc :)
Zbigniew94
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34'08
Kontakt:

Nieprzeczytany post

kilosa 90 min biegu ? jeśli nie jesteś obiegany odpuść. Jak obiegany to biegaj. Ja polecam 60-75 minut zależnie od samopoczucia.
1000 2;42'83
1500 m 4;17'59
3000 m 9'44
5000 m 16;49
10000 34'08
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

Core stability

Te ćwiczenia siły biegowej wykonywane we wtorek jaqk najbardziej będą pasować. Sprinty to wykonuj jak już będziesz bardzo porządnie rozgrzany, ale jeszcze nie zajechany mięśniowo. Na początek niech to będą ok. 80 metrowe odcinki z właczeniami w srodku na maksa (lub niemal maksa), czyli biegniesz 30metrów szybko (przebieżka) i po tym na 20-30 metrów przyspieszasz na maksa, a potem kolejne 20-30 metrów wciąż biegbiesz szybko (przebieżka)

Na razie nie musisz robić wielu powtórzeń tych sprintów max. 5 na trening. Przerwy pomiedzy kolejnymi spore. Tak żebyś był w stanie w kolejnej próbie znów zrobić to tak samo dobrze, albo i lepiej.

Te ćwiczenia siłowe nóg, które Ci wcześniej zasugerowałem są dobrym wprowadzeniem. POtem mozesz je robić z obciążeniem (hantle do rąk), a potem jeden trening tygodniowo zastąpić ćwiczeniami plyometrycznymi (raz w tyg., nie wcześniej niż za 10 tygodni regularnego treningu siłowego nóg, konkretne ćwiczenia znajdziesz na youtubie).
Krzysiek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ