Witam, potrzebuję pomocy i informacji czy koś z Was spotkał sie z taka kontuzją
Biegam od około 1,5 roku, ból pojawia się od 4 m-cy w dolnej lewej części kolona zazwyczaj w okolicach 7-8 km, praktycznie uniemożliwia dalszy trening. Nie pomagają oczywiście przerwy w bieganiu, nawet dłuższe (około miesiąca). Początkowo myslałem że to pasmo biodrowo piszczelowe, zacząłem więc robić cwicz min. z wałkiem, ale nic nie pomogło. Udałem sie do ortopedy z Luxmedu, wykluczył itbs, na zdjęciu nie było też zapalenia. Jako możliwą przyczynę wskazał skrzywienie kręgoslupa w cześci lędzwiowej ( skolioza) która może uciskać nerw w kolanie (aktualnie czekam na zabiegi rehabilitacyjne na kregosłup).
Proszę o pomoc czy ktos miał/ma podobny problem , jakie czwiczenia robić, jak leczyć a może diagnoza jest błędna?
Ból kolana od kręgosłupa (skolioza) ?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Być może diagnoza jest błędna ale to ci może powiedzieć tylko ktoś, kto cię obejrzy i postawi inną, trafną diagnozę. Polecam fizjoterapeutę sportowego z doświadczeniem.
Niektórzy ortopedzi, nawet pracujący w firmie którą wymieniłeś, bywają ogromnymi dyletantami. Czasem mam wrażenie, że co poniektórzy wybrali tę specjalizację z myślą, że będą mogli do emerytury przepisywać Voltaren starszym ludziom z bólami reumatycznymi. Tyle że oni rozpoczęli praktykę i teraz przepisują ten Voltaren, ale każdemu jak leci: na pękniętą łękotkę, na shin splits (zamiast rehabilitacji, bez rozpoznania przyczyny), na zwichnięty palec (konieczna operacja po kilku miesiącach). To wszystko są prawdziwe przykłady moich znajomych, od jednego ortopedy. Tak więc na Twoim miejscu spróbował bym sprawdzić, co sobą reprezentuje ten lekarz (co może nie być łatwe, bo niektórzy opłacają portale z opiniami o lekarzach a nawet wynajmują ludzi do wypisywania fałszywych opinii na portalach). Jeśli nabierzesz podejrzeń, to przede wszystkim porozmawiaj z dobrym fizjoterapeutą a w razie potrzeby z innym ortopedą.
Niektórzy ortopedzi, nawet pracujący w firmie którą wymieniłeś, bywają ogromnymi dyletantami. Czasem mam wrażenie, że co poniektórzy wybrali tę specjalizację z myślą, że będą mogli do emerytury przepisywać Voltaren starszym ludziom z bólami reumatycznymi. Tyle że oni rozpoczęli praktykę i teraz przepisują ten Voltaren, ale każdemu jak leci: na pękniętą łękotkę, na shin splits (zamiast rehabilitacji, bez rozpoznania przyczyny), na zwichnięty palec (konieczna operacja po kilku miesiącach). To wszystko są prawdziwe przykłady moich znajomych, od jednego ortopedy. Tak więc na Twoim miejscu spróbował bym sprawdzić, co sobą reprezentuje ten lekarz (co może nie być łatwe, bo niektórzy opłacają portale z opiniami o lekarzach a nawet wynajmują ludzi do wypisywania fałszywych opinii na portalach). Jeśli nabierzesz podejrzeń, to przede wszystkim porozmawiaj z dobrym fizjoterapeutą a w razie potrzeby z innym ortopedą.
-
- Rozgrzewający Się
dzieki za informacje i pomoc. Pierw jednak spróbuje wykluczyc tą 1 diagnozę, czyli poddam sie rehabilitacji na kręgosłup + będe robić ćwiczenia w domu. Jakby nie pomogło faktycznie poszukam innego lekarza. Ciekawi mnie jedynie czy faktycznie jest to możliwe by takie bóle w kolanie mogą byc rezultatem problemów z kręgosłupem?, czy ktoś wogóle miał już podobna sytuację?
-
- Rozgrzewający Się
Wstepna analiza Panskich dolegliwosci sugeruje, ze problem niekoniecznie jest w kolanie. Kolejna przyczyna podobnych dolelgiwosci moze byc rzeczywiscie kregoslup. W tym celu warto przeprowadzic najpierw diagnostyke mechaniczna metoda McKenzie - ta bezinwazyjna metoda stosowana jest przy dolegliwościach związanych z kręgosłupem. Terapeuta McKenzie może pomóc zweryfikować tezę, że winnym dolegliwości jest problem w kręgosłupie. Nieco więcej na temat tej metody można przeczytać tutaj: http://www.rugpoli.pl/metoda-mckenzie
- synergia_mj
- Stary Wyga
Witaj!
Nie napisałeś w której części dokładnie boli Cię kolano? Z tyłu, boku, nad/pod rzepką?
Czy jest to ostry ból? KOjarzony z ruchem kręgosłupa? Czy pojawia się jedynie w trakcie biegu?
Nie napisałeś w której części dokładnie boli Cię kolano? Z tyłu, boku, nad/pod rzepką?
Czy jest to ostry ból? KOjarzony z ruchem kręgosłupa? Czy pojawia się jedynie w trakcie biegu?