Komentarz do artykułu Czy suplementacja żelazem działa?
- bieganie.pl
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 1738
- Rejestracja: 27 sty 2008, 15:29
Skomentuj artykuł Czy suplementacja żelazem działa?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 2781
- Rejestracja: 19 cze 2015, 17:20
- Życiówka na 10k: 43:30
- Życiówka w maratonie: 3:44:25
Jesli trening w gorach zmienia nasze parametry krwi, to po co sie suplementować żelazem?
I dlaczego maja niedobory biegacze? Bo nie jedzą mięsa.
Nasz organizm nie potrzebuje żelaza. Potrzebuje hemoglobiny do przenoszenia tlenu i wydalania dwutlenku węgla i potrzebuje mioglobiny dla magazynowania tlenu w mięśniach.
Źródła żelaza.:
Średnio tylko 10% zawartego w pokarmach żelaza jest w stanie pochłonąć organizm zdrowego człowieka. W pokarmach pochodzenia zwierzęcego (żółtka jaj, wątroba, mięso, płucka, cynadry oraz kaszanka, czarny salceson i czernina), około 40% żelaza występuje w łatwo przyswajalnej postaci hemowej (mioglobina, hemoglobina) Jego przyswajalność z pokarmów wynosi około 20% W produktach spożywczych pochodzenia roślinnego (fasola, brokuły, groch, szpinak, orzechy, fasola, melasa, suszone brzoskwinie, owsianka) żelazo jest w postaci trudno przyswajalne, jego przyswajanie dochodzi do 5%
I dlaczego maja niedobory biegacze? Bo nie jedzą mięsa.
Nasz organizm nie potrzebuje żelaza. Potrzebuje hemoglobiny do przenoszenia tlenu i wydalania dwutlenku węgla i potrzebuje mioglobiny dla magazynowania tlenu w mięśniach.
Źródła żelaza.:
Średnio tylko 10% zawartego w pokarmach żelaza jest w stanie pochłonąć organizm zdrowego człowieka. W pokarmach pochodzenia zwierzęcego (żółtka jaj, wątroba, mięso, płucka, cynadry oraz kaszanka, czarny salceson i czernina), około 40% żelaza występuje w łatwo przyswajalnej postaci hemowej (mioglobina, hemoglobina) Jego przyswajalność z pokarmów wynosi około 20% W produktach spożywczych pochodzenia roślinnego (fasola, brokuły, groch, szpinak, orzechy, fasola, melasa, suszone brzoskwinie, owsianka) żelazo jest w postaci trudno przyswajalne, jego przyswajanie dochodzi do 5%
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
-
- Dyskutant
- Posty: 47
- Rejestracja: 10 sie 2015, 13:59
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Warto suplementować, bo jeżeli organizm jest niewytrenowany, to na wysokości przy dodatkowo słabej krwi, nie ma siły na pobudzenie erytropoezy. W konsekwencji prowadzi to do przetrenowania. Stąd też nie wprowadzanie jednostek treningowych u młodzieży (jest to zbyt silny impuls treningowy). Ważnym czynnikiem jest też ciśnienie na wysokości. To je coraz częściej wymeinia się jako właśnie czynnik przetrenowania, a o nie nietrudno np. na wysokości 3000 m. n. p. m. Mniej inwazyjne wydają się treningi w komorach normobarycznych. Mięso to nie tak do końca. Ważne jest tez dostarczanie żelaza niehemowego i sama przysfajalność, która zwiększa się przy odpowiedniej diecie i składnikach odżywczych. Jakość mięsa tez nie pozostaje bez znaczenia.
P.S Bardzo ciekawy i fajnie napisany artykuł
P.S Bardzo ciekawy i fajnie napisany artykuł
- Bartek Olszewski
- Wyga
- Posty: 104
- Rejestracja: 30 maja 2012, 15:00
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: 2:25:16
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Kuba jak zwykle w formie. Brawo, świetny tekst!
- maku14
- Dyskutant
- Posty: 29
- Rejestracja: 24 cze 2010, 19:12
- Życiówka na 10k: 38:35
- Życiówka w maratonie: brak
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Kontakt:
Żelazo w diecie biegacza jest istotnym składnikiem. Dlaczego? erytocyty funkcjonują u biegaczy zamiast ~ 120 dni - ok. 100 i mniej. Hemoglobina w nich zawarta jest odzyskiwana, ale nie w 100%. W Związku z tym ubywa nam regularnie hemoglobiny, szybciej niż u zwykłego zjadacza chleba. A co to Hemoglobina? To białko złożone z 4 podjednostek, w których znajduje się po 1 cząstce hemu, która to cząstka zawiera 1 jon żelaza. Funkcją hemoglobiny jest przenoszenie tlenu i częściowo dwutlenku węgla. Brak żelaza zmagazynowanego lub dostarczonego z jedzeniem = mniejsza produkcja nośnika tlenu, hemoglobiny = mniejsza zdolność do wysiłku fizycznego i obniżona tolerancja wysiłku. druga sprawa: w leczeniu niedokrwistości z niedoboru żelaza nie stosujemy preparatów a leki na receptę zawierające żelazo. Dlaczego? 1. bo udowodniono ich działanie na organizm 2. bo mamy pewność, co do składu tabletki.3. bo wszystkie preparaty podlegają tylko jednej zasadzie prawnej - "mają nie szkodzić, nie muszą leczyć", leki muszą leczyć co musi być udowodnione badaniami klinicznymi.I najważniejsze - przeładowanie żelazem (hemochromatoza) jest Gorsze dla zdrowia niż fakt, iż nasz poziom żelaza, erytocytow czy hemoglobiny jest np. W dolnej granicy normy czy nawet poniżej normy.Co więcej, im wyższy poziom hemoglobiny i erytocytow, który to poziom może zostać wyindukowany np Poprzez trening wysokogorski sprawia iż nasza krew cechuje się wyższa lepkością, a co za tym idzie mamy większa szansę na powstanie skrzeplin i zatorów skrajnym przykładem jest autotransfuzja tej "ciężkiej" krwi, nota bene nielegalna w sporcie, jednak popularna wśród kolarzy;)
-
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 2781
- Rejestracja: 19 cze 2015, 17:20
- Życiówka na 10k: 43:30
- Życiówka w maratonie: 3:44:25
Od kilkunastu miesiecy, moze od kilku lat nie jadałem miesa. Zadnych anomali nie zauwazylem brakiem żelaza hemowego.
Badania krwi robilem w tym roku w czerwcu, i w lutym 2014, w obu przypadkach nie ruszalem produktow zwierzęcych od bardzo dawna.
I zastanawiające jest to ze w tym roku poziom żelaza, ferytryniny, wit b12, kwasu foliowego jest w normie.
A z 2014 poziom zelaza (tutaj 219ug/dl)i kwasu foliowego (tutaj 20.8ug/L) byl powyzej normy.
Ferytrynina i wit b12 w normie. Moze kto by wiedzial, dlaczego nie jedząc miesa, podrobów, i tłuszczy zwierzęcych poziom żelaza nie uległ znacznym zmianom ?
****
I drugie pytanie mam takie. Z czym jesc kaszanke i z czym jej nie jesc, aby to żelazo bylo lepiej wchlanialne i zeby jakis produkt nie blokował wchlanialnosci. ?
Czytalem ze wit C pomagała, a np produkty mleczne takie jak sery, śmietaną, mleko, maslo przeszkadzaja w transporcie żelaza.
Badania krwi robilem w tym roku w czerwcu, i w lutym 2014, w obu przypadkach nie ruszalem produktow zwierzęcych od bardzo dawna.
I zastanawiające jest to ze w tym roku poziom żelaza, ferytryniny, wit b12, kwasu foliowego jest w normie.
A z 2014 poziom zelaza (tutaj 219ug/dl)i kwasu foliowego (tutaj 20.8ug/L) byl powyzej normy.
Ferytrynina i wit b12 w normie. Moze kto by wiedzial, dlaczego nie jedząc miesa, podrobów, i tłuszczy zwierzęcych poziom żelaza nie uległ znacznym zmianom ?
****
I drugie pytanie mam takie. Z czym jesc kaszanke i z czym jej nie jesc, aby to żelazo bylo lepiej wchlanialne i zeby jakis produkt nie blokował wchlanialnosci. ?
Czytalem ze wit C pomagała, a np produkty mleczne takie jak sery, śmietaną, mleko, maslo przeszkadzaja w transporcie żelaza.
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
- Jelon
- Stary Wyga
- Posty: 230
- Rejestracja: 07 sty 2008, 21:44
- Życiówka na 10k: 39.49 (chodem:)
- Lokalizacja: Częstochowa
- Kontakt:
Teoretycznie nie ma różnicy, czy spożywa się żelazo hemowe, czy niehemowe. Organizm z jednego i drugiego może wytwarzać hemoglobinę. Hemowego trzeba zwyczajnie spożywać mniej, bo łatwiej się wchłania, a w dzisiejszych czasach, kiedy wszystko próbujemy sobie ułatwić (czytaj: uzyskać optymalną dzienną dawkę żelaza jak najmniejszym kosztem) jest to wygodniejsze, bo łatwiej zjeść kawałek mięsa niż trzy porcje warzyw. Sprawa nie ma znaczenia dla kogoś, kto nie ma problemów w parametrach krwi, ale jeśli pojawiają się niedobory żelaza - trzeba zacząć na to uważać.
Jeśli chodzi o wchłanianie, to żelazo lepiej przyswaja się w obecności witaminy C. Wchłanialności szkodzą: kawa, herbata, jajka, mleko i jego przetwory, chleb pełnoziarnisty, płatki zbożowe i inne produkt wysoko błonnikowe. Osłabianie wchłaniania żelaza powodują leki zobojętniające kwas żołądkowy (czyli u osób leczących się na zgagę), zawierające wapń (węglany lub fosforany) i magnez. Podobnie wodorowęglany, szczawiany, fosforany i węglany. Należy zachować około 2 godziny przerwy pomiędzy tymi produktami. Przyjmowanie preparatów z żelazem działa też w drugą stronę - osłabia wchłanianie innych substancji, czyli: niektórych antybiotyków, leków na nadciśnienie, leków stosowanych w chorobie Parkinsona, biofosfonianów i np. hormonów tarczycy.
Jeśli chodzi o wchłanianie, to żelazo lepiej przyswaja się w obecności witaminy C. Wchłanialności szkodzą: kawa, herbata, jajka, mleko i jego przetwory, chleb pełnoziarnisty, płatki zbożowe i inne produkt wysoko błonnikowe. Osłabianie wchłaniania żelaza powodują leki zobojętniające kwas żołądkowy (czyli u osób leczących się na zgagę), zawierające wapń (węglany lub fosforany) i magnez. Podobnie wodorowęglany, szczawiany, fosforany i węglany. Należy zachować około 2 godziny przerwy pomiędzy tymi produktami. Przyjmowanie preparatów z żelazem działa też w drugą stronę - osłabia wchłanianie innych substancji, czyli: niektórych antybiotyków, leków na nadciśnienie, leków stosowanych w chorobie Parkinsona, biofosfonianów i np. hormonów tarczycy.
Keep walking...
Więcej o mnie: http://jelon.blog
To give anything less than your best is to sacrifice the gift. Steve Prefontaine
Więcej o mnie: http://jelon.blog
To give anything less than your best is to sacrifice the gift. Steve Prefontaine
-
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 2781
- Rejestracja: 19 cze 2015, 17:20
- Życiówka na 10k: 43:30
- Życiówka w maratonie: 3:44:25
Dzięki.
Jerzy Zięba nie zaleca suplementacji żelaza.
Jak jest brak tego żelaza, trzeba znalezc przyczyne i nie dopuścić do nastepnego razu do takie braku.
Jerzy Zięba nie zaleca suplementacji żelaza.
Jak jest brak tego żelaza, trzeba znalezc przyczyne i nie dopuścić do nastepnego razu do takie braku.
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
-
- Wyga
- Posty: 108
- Rejestracja: 11 kwie 2016, 20:17
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
brałem kiedyś spirulina. Zawsze miałem problemy z niedoborem żelaza. Robiłem sobie badania krwi i są ok. Większość w normie. JA brałem w kapsułkach. Jest również w proszku. A i radzę uważać przed zakupem. Sprawdzać źródło i jakość produkt.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 2781
- Rejestracja: 19 cze 2015, 17:20
- Życiówka na 10k: 43:30
- Życiówka w maratonie: 3:44:25
Tak z czystej ciekawości, ile na dzień gramow lykales spiruliny?zeluzg pisze:brałem kiedyś spirulina. Zawsze miałem problemy z niedoborem żelaza. Robiłem sobie badania krwi i są ok. Większość w normie. JA brałem w kapsułkach. Jest również w proszku. A i radzę uważać przed zakupem. Sprawdzać źródło i jakość produkt.
Robiłeś badania przed i po, tylko po ilu tyg/miesiacach te badania były, i o ile ci żelaza i Ferytyniny podskoczylo?
Wysłane z mojego SM-T113 .
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
-
- Wyga
- Posty: 108
- Rejestracja: 11 kwie 2016, 20:17
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Łykałem kapsułki 2-3 g dziennie. Praktycznie przed każdym posiłkiem. Niestety przed rozpoczęciem brania nie robiłem wyników. Wynik zrobiłem po około 6 miesiącach. Żelazo itd w normie. Przez ten czas biegałem itd. W przeszłości już zdarzało mi się , ze miałem anemie. Obecnie nic nie biorę ale zastanawiam się czy nie wrócić np do spiruliny. Kupowałem na hanoju.