witaminy i inne
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
witam, biegam praktycznie od roku czasu. Dystansy aktualnie to do 10km, 3 razy w tygodniu. Do tego dochodzi squash 2 razy w tygodniu. Codziennie wcinam magnez, żelazo, wapń oraz ostatnio koncentrat izotonika łączę z żelatyną spożywczą i wcinam galaretę 3/4 razy w tygodniu po jakieś 250ml. Boję się najbardziej o swoje stawy. Czy oprócz tego powinienem pomyśleć o jakimś forlexie czy glukozaminie? Na necie różne opinie na ten temat. Może ktoś coś próbował i doradzi. Pzdr
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:30
- Życiówka w maratonie: 3:44:25
Najlepiej rosół z kury, zamiast glukozaminy.
I co biorąc magnez, wapń żelazo, lepiej się czujesz niż żebyś tego nie brał? I w czym to pomaga?
I biegasz bardzo mało.
I co biorąc magnez, wapń żelazo, lepiej się czujesz niż żebyś tego nie brał? I w czym to pomaga?
I biegasz bardzo mało.
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
-
- Wyga
Pół roku temu oprócz 2 dni squasha pozostałe 5 biegałem po 6-7 km. Skończyło się to zmęczeniowym złamaniem kości śródstopia. Więc 3 x 10km tygodniowo myślę że aktualnie jest ok. Pracuję nad tempem.
-
- Zaprawiony W Bojach
Tak, za często biegales wtedy względem stażu biegowego.
Ale nie rozumiem po co łykasz te witaminy.
A jak i masz cel biegowy? I czy biegasz jakimś planem?
Ale nie rozumiem po co łykasz te witaminy.
A jak i masz cel biegowy? I czy biegasz jakimś planem?
-
- Wyga
Biegam ogólnie dla frajdy. Cel? Na wiosnę półmaraton. Co do planu biegania. Aktualnie biegam 10km na czas 45-48minut tak aby to ustabilizować kondycyjnie. Jak to ogarnę to wydłużam dystans o kolejne 2km. I tak to robię praktycznie od roku.
-
- Zaprawiony W Bojach
Spojrz jak wygladaja przykładowe plany, bo widzę ze nie wiesz o co biega.
Oraz zakladam, ze nie wiesz co wkładasz do ust.
Oraz zakladam, ze nie wiesz co wkładasz do ust.
-
- Wyga
Zawsze mi się wydawało że bieganie to najprostszy ze sportów. Ubieram się, wychodzę z domu i biegnę. To nie koszykówka/siatkówka/piłka nożna. Nie można po prostu pójść biegać? Czy plany o których piszesz na prawdę są konieczne? Do ust wkładam to na co mam ochotę. Jestem pewien że ani Ty ani ja Usainem Boltem nie będziemy.
-
- Zaprawiony W Bojach
Tak, masz rację, biegając ot tak sobie dla przyjemnosci nie poprawimy sie w biegach dlugich np na 10km, od tego sa plany. Ale można biegac dla przyjemnosci,wtedy nie ma mowy o biciu życiowek biegowych.
-
- Wyga
Do tej pory miałem okazję przebiec 14 razy 10km. Pierwszym razem z czasem 53:27 ostatni raz 45:34. I to bez planów. Zdaję sobie sprawę z tego że nigdy dychy nie pocisnę poniżej 35 minut. Ale poprawiony czas o 8 minut, ot tak - wydaje mi się dobrym rezultatem jak narazie.
-
- Zaprawiony W Bojach
Nasz organizm nie potrzebuje żelaza. Potrzebuje hemoglobiny do przenoszenia tlenu i wydalania dwutlenku węgla i potrzebuje mioglobiny dla magazynowania tlenu w mięśniach.
Źródła żelaza
Średnio tylko 10% zawartego w pokarmach żelaza jest w stanie pochłonąć organizm zdrowego człowieka. W pokarmach pochodzenia zwierzęcego (żółtka jaj, wątroba, mięso, płucka, cynadry oraz kaszanka, czarny salceson i czernina), około 40% żelaza występuje w łatwo przyswajalnej postaci hemowej (mioglobina, hemoglobina) Jego przyswajalność z pokarmów wynosi około 20% W produktach spożywczych pochodzenia roślinnego (fasola, brokuły, groch, szpinak, orzechy, fasola, melasa, suszone brzoskwinie, owsianka) żelazo jest w postaci trudno przyswajalne, jego przyswajanie dochodzi do 5%
Źródła żelaza
Średnio tylko 10% zawartego w pokarmach żelaza jest w stanie pochłonąć organizm zdrowego człowieka. W pokarmach pochodzenia zwierzęcego (żółtka jaj, wątroba, mięso, płucka, cynadry oraz kaszanka, czarny salceson i czernina), około 40% żelaza występuje w łatwo przyswajalnej postaci hemowej (mioglobina, hemoglobina) Jego przyswajalność z pokarmów wynosi około 20% W produktach spożywczych pochodzenia roślinnego (fasola, brokuły, groch, szpinak, orzechy, fasola, melasa, suszone brzoskwinie, owsianka) żelazo jest w postaci trudno przyswajalne, jego przyswajanie dochodzi do 5%
-
- Wyga
witaminy/minerały = olimp multiple sport
stawy = flexit drink
Oba świetne preparaty. Ja teraz po 1,5 puszki flexita (strzelające kolana, okropnie) i jest świetnie, poprawa w 80%. Chcesz, możesz profilaktycznie. 1 puszka starcza na 40 dni przy 10g, w razie kontuzji czy coś możesz trzepnąć 20g. Ale czytaj ulotke, ten preparat należy rozpuścić i zaczekać 5 min po czym wypić.
W glukozaminę z apteki się nie baw. Strata $
Jeśli chcesz samą glukozaminę to z olimpu
lub z apteki Arthryl ale jest na receptę.
stawy = flexit drink
Oba świetne preparaty. Ja teraz po 1,5 puszki flexita (strzelające kolana, okropnie) i jest świetnie, poprawa w 80%. Chcesz, możesz profilaktycznie. 1 puszka starcza na 40 dni przy 10g, w razie kontuzji czy coś możesz trzepnąć 20g. Ale czytaj ulotke, ten preparat należy rozpuścić i zaczekać 5 min po czym wypić.
W glukozaminę z apteki się nie baw. Strata $
Jeśli chcesz samą glukozaminę to z olimpu
lub z apteki Arthryl ale jest na receptę.
-
- Zaprawiony W Bojach
Na stawy najlepszy jest rosół oraz szpik kostny.
Bez bawienia sie tabletki.
Bez bawienia sie tabletki.
-
- Wyga
Tylko, że ja moich kolan żadnym jedzeniem/ żelatyną nie naprawiłbym.. Nie wiem dlaczego ludzie boją się tak suplementów/odżywek. Medycyna zaszła tak daleko żeby z tego korzystać. Z głową oczywiście. To nie doping.
- muflo
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 49.41
Cześć.
A myślałeś może, że biegasz za szybko na tych treningach? Jakie tempo utrzymujesz? Zwolnij do 6 min/km. Rob dychę w godzinę lub dłużej. Po ki się sam ze sobą ścigać na każdym treningu.
Zdrówka życzę.
Siema
A myślałeś może, że biegasz za szybko na tych treningach? Jakie tempo utrzymujesz? Zwolnij do 6 min/km. Rob dychę w godzinę lub dłużej. Po ki się sam ze sobą ścigać na każdym treningu.
Zdrówka życzę.
Siema
10km - 39:12 min.
PM - 1:29:38 min.
PM - 1:29:38 min.