Asics gel pulse 4

banan19
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Czołem, szukam butów dla początkującego biegacza, kompletny nowicjusz. Jego waga:83 kg, 170cm, 34 lata. Chce biegać po betonie, czasem park, typowo z pięty. W tytule podałem Asics Gel Pulse 4, dlaczego?Ponieważ mam takie buty i to w jego rozmiarze, chce mu je podarować problem jest taki, czy te buty udźwigną tego ciężkiego biegacza?Nie będzie dobijać ten but do samego podłoża? Zależy mu na amortyzacji "bo lubi miękko" i ma delikatne problemy z biodrem po upadku(lekarz pozwolił biegać, lecz maksymalnie do 10km i "dobre buty". Czy raczej szukać jakichś Vomero/Nimbus?Wszystkich barefoot uprzedzam - póki co cud, że udało mi się go namówić do biegania, na pracowanie nad jego techniką biegu przyjdzie czas, póki co niech złapie bakcyla.
PKO
Robert
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

banan19 pisze:... waga:83 kg ... Asics Gel Pulse 4, ... czy te buty udźwigną tego ciężkiego biegacza?Nie będzie dobijać ten but do samego podłoża? Zależy mu na amortyzacji "bo lubi miękko" i ma delikatne problemy z biodrem po upadku(lekarz pozwolił biegać, lecz maksymalnie do 10km i "dobre buty". Czy raczej szukać jakichś Vomero/Nimbus?
Moim zdaniem buty beda ok - nie uzywalem Pulse, ale majac zblizona wage, przebieglem ponad 1300 km w Asics Stratus, a wg opisow to byl but mniej amortyzywany od modelu z tytulu watku. Wiec sam but raczej krzywdy Twojemu znajomemu nie zrobi - ale wydaje mi sie, ze kluczowe moze byc "cwiczenie ogolne", core stablility, rozciaganie etc. przy bieganiu. Zwlaszcza jesli byly jakies problemy ortopedyczne (rowniez mialem problemy z biodrem - i mysle, ze wlasnie proby cwiczenia "core" pozwolily mi je znacznie zminimalizowac).

Fazit: Buty raczej dadza rade - ale mysle, ze nie one sa najwazniejsze.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ