Ból kolana zewnętrzna strona

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
lsquad
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,

to mój pierwszy post i mam nadzieję, że nie ostatni. Trochę kiepsko zaczynać tak od razu od prośby o pomoc/poradę ale niejako zostałem do tego "zmuszony" ale od początku. Biegam stosunkowo krótko (zacząłem w tamtym roku maks dystatns to nieco ponad 10 km) w zimę zluzowałem kompletnie i od 2,5 miesięca rozpocząłem powolny marsz od zera do jako takiego poziomu jak przed rokiem. Niestety wiąże się to z jakimiś ciągłymi problemami zdrowotnymi. Zaczęło się od bólu łydek, piszczeli ale jakoś się nie zrażałem bo początki zawsze są ciężkie. Od jakichś 2 tygodni po bieganiu odczuwałem lekki ból kolana, który mijał po 1-2 godz od treningu. Niestety do czasu :) We wtorek przebiegłem 7 km i poczułem, że ból jest inny niż dotyczas kłócie zewnętrznej strony kolana (nie kości tylko nieco głębiej). Jest on zlokalizowany (porównując rzepkę do zegarka między 6 a 9 :) ). Dodam, że ból pojawia się przy wysiłku typu wstawanie z łóżka, chodzenie po schodach itp. Poszedłem dzisiaj do lekarza ortopedy ten powyginał, sprawdził i powiedział, że najlepszy będzie "taki zastrzyk za 250 zł" chyba kwas chialuronowy (czy podobnie brzmiący). Jak powiedziałem, że takich funduszy to niestety nie posiadam to przypisał mi jakieś tabletki i powiedział "pobrać kilka dni". Zero konkretów i zero jakichkolwiek wskazówek.

I tutaj mam pytanie do Was. Czy ktoś się spotkał z podobnym problemem? Poczekać na rozwój sytuacji czy udać się do bardziej zaangażowanego lekarza? Noga mi się nigdzie nie wykręciła ani nigdy nie miałem problemów z kolanami. Na razie odpuszczam bieganie na jakieś 2 tygodnie tylko pytanie co dalej? Jeśli ból ustąpi jak co zrobić aby takie problemy nie nawróciły. Jakieś (jakie) ćwiczenia wzmacniające?
PKO
Kszesi
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Najlepiej to idź prywatnie na USG i będzie wiedział o co w tym chodzi dokładnie. Koszt takiego badania to 50-70 zł jeśli chodzi o kolano.
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

Poczytaj o ITBS i kolanie skoczka. Wpisz w wyszukiwarkę foumową lub w google i sprawdź czy opisy któreś z tych dwóch przyadłości pasują do Twojej.

Jak juz bedzie lepiej to możesz robić te ćwiczenia. Na razie dużo się rozciągaj.
Krzysiek
lsquad
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki za pomoc i porady. Noga przestała boleć po nieco ponad tygodniu. Ćwiczyłem co drugi dzień i wyszedłem na małe rozbieganie tempem ok 6:10/km i niestety po 2 km ból wrócił. Czuje mega spięcie ścięgien i mięśni z boku nogi i tak się zastanawiam czy takimi ćwiczeniami samemu uda się to wyeliminować. Za waszymi poradami zapoznałem się trochę z tym ITBS i trochę to na to wygląda. Jednak od momentu pojawienia się tego pierwszego "ataku" czuje "chrupanie" w kolanie. Nie boli mnie to ale trochę się zaniepokoiłem bo nigdy nie miałem jakichkolwiek problemów z kolanami. Czy istnieje taka możliwość, że coś mi się tam zepsuło mechanicznie bez wykręceń itp? Chyba będę jednak musiał skorzystać z usg aby to dobrze obejrzeć.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ