Usłyszałem, że moje kolana są 20 lat starsze ode mnie i za 20 lat nie będę w stanie chodzić.Wysięku w stawie nie stwierdzam. Maziówka bez obrzęku.
Kaletka przedrzepkowa i podrzepkowa głęboka bez patologii.
Chrząstka na kłykciu przyśrodkowym 1,7mm, na bocznym 3mm.
Warstwa podchrzęstna nieregularna. Osteofity wzdłuż przyśrodkowego brzegu rzepki ( jak w 2 dzielnej lub po przebytym złamaniu ). Troczki po stronie przyśrodkowej wiotkie z nadmierną ruchomością rzepki.
Ścięgno m. 4 głowego, więzadło rzepki bez patologii. W ciele tłuszczowym Hoffy patologii nie stwierdzam.
W. poboczne piszczelowe - część powierzchowna bez patologii. Więzadło wieszadłowe łąkotki przyśrodkowej pogrubiałe, niejednorodne w części udowej - przebyte zerwanie.
Łąkotka przyśrodkowa wypchnięta ze stawu, w trzonie szczelina pęknięcia. W badaniu dynamicznym niestabilność przyśrodkowa II stopnia i patologiczna ruchomość łąkotki.
Przyczep gęsiej stopki bez patologii.
Więzadło poboczne strzałkowe i pasmo biodrowo piszczelowe bez patologii.
Łąkotka boczna bez patologii.
Więzadła krzyżowe bez cech niewydolności.
Wnioski: Uszkodzenie więzadła wieszadłowego i łąkotki przyśrodkowej. Chondromalacja. Niestabilność rzepki.
Czy jest możliwe naprawienie tych problemów operacją bądź jakąś rehabilitacją? Chciałbym znów biegać ale te wyniki nie dają mi nadziei.