ile długich wybiegań przed maratonem ?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
karolek123
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam , za dwa msc chcę wystartować w OWM , biegam od od 7 msc , waga 79 kg , wiek 30 lat , dwa starty na 10 km w czasie ponizej 50 min , przed bieganiem średnia aktywność, rower od czasu do czasu , sporty zespołowe .
Trening biegowy 4 razy w tyg
wtorek ;10 km Obw1
czwartek; długie wybieganie ponad 20 km
sobota Obw1 ;12 km
niedziela obw2 ;,wb3 ok 12 km

dodatkowo siłownia , ogólnorozwojówka .SB

Mam trzy pytania
pierwsze ;czy wydłuzać długie wybiegania w czwartek do dystansu ok 30 -35 km , czy poprzestać na tym co jest ?
drugie; moze trochę głupie , tak w 70 procentach długości trasy biegam po miękkim (park ,las) , czy zacząć biegać więcej po asfalcie jak na trasie maratonu , boję się ze trudno będzie mi się zaadopotować do nawierzchni trasy maratonu ?
trzecie dla mojej spokojności nie śmiejcie się :); czy jest luzny dostęp do toi toi na trasie maratonu , co ile są rozmieszczone ?
Dzięki z góry za pomoc , pozdrawiam do zobaczenia na trasie :)
PKO
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

ad. 1. Wydłużaj. Nie wiem ile biegasz teraz, bo ponad 20 km to i 21km i 29km. Do 35 km dochodzić nie musisz, ale te 28-30 to dobrze chociaż raz przerobić, a najlepeij więcej razy (jeżeli nie przekraczałeś 25 km do tej pory to możesz raz pobiec 30 km i parę razy 28 km)

ad.2. Warto przyzwyczaić się do asflatu. Szczególnie na najbardziej specyficznym treningu dla maratonu tj. długim wybieganiu. Bieganie po każdej nawierzchni ma swoją inną ekonomiczność. Przyzwczajenie się do tej, która czeka Cię na zawodach jest, raczej niewielkim ale jednak bonusem. Po drugie każda nawierzchnia będzie trochę inaczej obciążała aparat ruchu. Biegnąc 42 km po "nowej" nawierzchni zwiekszasz ryzyko kontuzji.

ad.3. toalety są, co kilka kilomerów
Krzysiek
Bill79
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 41:16
Życiówka w maratonie: 3:37:51

Nieprzeczytany post

1. Ze swojego doświadczenia wiem, że długie wybiegania poza oczywistymi właściwościami treningowymi dają pewność siebie. Przebiegłem 32km to dam radę 42km. Sam staram się w okresie przez maratońskim zrobić chociaż 3 treningi około 30 km. Są one ważne chociażby wypróbować sprzęt, ciuchy, napoje czy żele jeśli ktoś używa. Generalnie trzeba unikać treningów dłuższych niż 2,5 h.
2. Postaraj się robić długie wybiegania po asflacie. Te treningi mają być pod każdym aspektem zbliżone do zawodów.
3. Na trasie są oczywiście TOI-TOIe, zazwyczaj przy każdym punkcie odżywiania ... ale często jest do nich duża kolejka. Jeśli nie chcesz tracić czasu na czekanie na wolny kibelek to zawsze, ale to zawsze przed samym startem idź siusiu. Nie ważne czy Ci się chce czy nie. Nie pij przesadnie dużo.
Ale jeśli musisz isć do kibelka to staraj się wyprzedzić grupę z którą biegniesz. W niej może być kilka innych osób z potrzebą, które zajmą TOI-TOIka przed Tobą.
Kolejna sprawa, zawsze biorę ze sobą chusteczki higieniczne w ilości conajmniej 2 sztuki. Z pogodą bywa różnie i czasem z nosa leci. Innym razem musisz załatwić grubszą sprawę, wtedy są niezastąpione. :)
Pozdrawiam
shay
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 48

Nieprzeczytany post

A jaki czas chcesz zrobić ?, bo widzę że wiekszość parametrów, czasów i trening mamy podobne, a też bede debiutował na OWM. Poniżej 4h? :)
Adrian26
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:14
Życiówka w maratonie: 2:57:08
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dlaczego wszyscy piszą o tej barierze 2,5h :oczko: ?
Przeciętny biegacz może w tym czasie przebiec 30 km, ale słabszy może mieć problem, żeby przetruchtać nawet 20. Jak on ma później biec przez 4,5 czy nawet 6h?
Czasami trzeba się trochę zmęczyć, a jeżeli ktoś nie przesadzi z tempem, będzie uzupełniał płyny i po drodze coś przekąsi, to energii powinno mu starczyć na cały trening.
Mój blog: http://neversurrender.blog.pl/
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
karolek123
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

mam plan ponizej 4 h , nawet 3.59.59 mnie zadowoli , chciałbym przebiec a nie ukończyć ;)
karolek123
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

dobiegam do 31 jeden raz i 35 drugi trening mi taki się zdarzył , potem zmniejszyłem intensywność
Adrian26
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:14
Życiówka w maratonie: 2:57:08
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Moim zdaniem 35 nie trzeba, ale tych kilka "trzydziestek" by się przydało przebiec przed maratonem :oczko:
Mój blog: http://neversurrender.blog.pl/
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ