Co w teren?

Kili
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Mam pytanie, chciałbym na wiosne zacząć biegać w "terenie" tzn w lasach itp. Zastanawiam się nad kupnem butów już teraz, bo dość fajne promocje są ostatnio. Chiałbym biegać niekoniecznie po wytyczonych ścieżkach czy drogach leśnych, ale nawet tak po mchach, błocie kamieniach itp. Byłoby to bieganie 1x w tygodniu pewnie, bo w tygodniu mieszkam w krakowie i tam biegam po mieście, ale jak wracam do domu to mogę wybrać się właśnie do lasu etc. W wakacje pewnie częściej bym się wybierał w taki teren. Po mieście biegam w Nike Zoom Structure +17, ale dopiero kilka razy w nich biegałem, na razie spisują się całkiem nieźle, lepiej niż poprzednie (asicsy patrioty). Potrzebuje czegoś pod stopę neutralną/pronującą w cenie do 250 zł, co dosyć mocno ogranicza wybór. W skrócie potrzeba mi czegoś wytrzymałego, taniego i stabilnego :) Może coś doradzicie :)
PKO
Awatar użytkownika
zapa
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 46:00
Życiówka w maratonie: 03:48:52
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dołóż trochę i kup zeszłoroczne "1" - Nike Terra Kiger

http://www.m.forpro.pl/kategorie?q=Terra+kiger
Zapraszam: http://www.biegamblog.pl - wyjątkowy blog o bieganiu :) - testy, recenzje, porady, relacje,
Kili
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

niestety bez szans na wszelkie dokładanie :( dysponuję tylko takim budżetem i ta granica 250 to i tak już bardzo zawyżona w tym przypadku :(
Awatar użytkownika
LoveBeer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34.00
Kontakt:

Nieprzeczytany post

jak masz mozliwosc przymiarki to bardzo polecam adidasy kanadiany, spokojnie za ponizej 200 da sie znalezc. a przymierzyc bo one maja niby w opisie neutral/sup wiec zeby potem nie bylo ;)
Kili
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

w ogóle zauważyłem że większość butów w teren ma opis neutral/supinator, trochę to dziwne. Może statystycznie supinatorzy częściej biegają w terenie :D
Awatar użytkownika
radslo1
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:53
Życiówka w maratonie: 3:21:47

Nieprzeczytany post

Nike Wild Trail. W Go Sport były za 149 PLN. Na razie w nich pobiegałem bardzo mało, ale to co przebiegłem było w naprawdę trudnych warunkach, i dają radę, przynajmniej na razie. Troszkę podobne do terra kiger :).
Kili
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

wow, no to cenowo spoko, mieszkam w krk koło m1 to jak wrócę na studia to zerknę czy jeszcze są i jak pasują, te adidasy też obczaję :)
mucher
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 47:00
Życiówka w maratonie: 3:46:00

Nieprzeczytany post

Ewentualnie w Futurze w Modlniczce - masz Asicsa, ostanio był spory wybór trailowych i nie tylko w fajnych cenach (w zasadzie wszystkie trailówki były poniżej 250 zł).
Kili
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Trochę nie ogarniam o co chodzi z profilami butów terenowych. W jednym sklepie internetowym np. Adidas kanadia są opisane jako neutrale/supinujące a w drugim jako pronujące. Jedynie asicsy trabuco i salomon crossmax są regularnie opisywane jako te dla pronatorów. Wiecie o co tu chodzi?? Czy w ogóle przy kupowaniu butów w teren warto patrzeć na profil stopy??
Awatar użytkownika
kuczi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:20
Życiówka w maratonie: 3:30:12
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jak dla mnie kanadia to buty neutralne
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

nie, nie warto patrzeć. w butach na asfalt też nie warto patrzeć, choć lepiej unikać tzw. "butów dla pronatorów", które najczęściej sa po prostu koszmarnie niewygodne.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
Ejdem
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 48m15s

Nieprzeczytany post

w terenie wsparcie stopy nic nie daje, i tak jest nierówno i stopa chodzi jak chce.
hassy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tak jest. A jak do nierówności podłoża dodasz (rzekomo wygodną) grubą i miękką, poddającą się podeszwę to poziom niestabilności jeszcze wzrasta (już nie mówiąc o dodatkowym wydatku energii, choć oczywiście ktoś to może uznać za treningową zaletę). A jak do tego dodasz niedostatecznie mocne mięśnie (np. rozleniwione w butach "ze stabilizacją") to masz mieszankę potencjalnie łatwo prowadzącą do ortopedycznego kuku.
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45

Nieprzeczytany post

Terra kiger ma mały drop (4mm) jeśli biegałes na większym będziesz musiał się trochę zaadoptować. U mnie to trwało 3 miesiące.
pontmerci
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

myślę że Nike Wild Trail będą najlepszym wyborem, bo i cenowo i jakościowo są ok ;)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ