Buty z małym dropem i niewielką amortyzacją
- pepek
- Stary Wyga
Witam szanownych kolegów i koleżanki.
Muszę jak najszybciej kupić buty do biegania i niestety nie mam za dużo czasu żeby przebrnąć przez ofertę sklepów czy producentów. Ostatnio trochę wypadłem z tematu i nie za bardzo orientuję się w temacie. Stąd moja prośba do Was. Poszukuję butów do biegania głównie po twardych nawierzchniach, z niewielkim dropem (0-5 mm) i z niewielką amortyzacją. Buty mają służyć jako treningowo-startowe. Biegam od ok 8 lat, 60-70 km tygodniowo. Wzrost 175, waga 70-72 kg. Cena do 400 zł. Będę bardzo wdzięczny za pomoc i zaproponowanie konkretnych modeli butów:)
Muszę jak najszybciej kupić buty do biegania i niestety nie mam za dużo czasu żeby przebrnąć przez ofertę sklepów czy producentów. Ostatnio trochę wypadłem z tematu i nie za bardzo orientuję się w temacie. Stąd moja prośba do Was. Poszukuję butów do biegania głównie po twardych nawierzchniach, z niewielkim dropem (0-5 mm) i z niewielką amortyzacją. Buty mają służyć jako treningowo-startowe. Biegam od ok 8 lat, 60-70 km tygodniowo. Wzrost 175, waga 70-72 kg. Cena do 400 zł. Będę bardzo wdzięczny za pomoc i zaproponowanie konkretnych modeli butów:)
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Merrell barefoot acces, zero dropu, amortyzacja jest ale mala, bardzo wygodne buty
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:38
- Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
- Kontakt:
Saucony Kinvara?
biegam ultra i w górach 

- katekate
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 45.18
- Życiówka w maratonie: 3.42.11
marek84 kinvary mają b.dużą amoryzację 

-
- Rozgrzewający Się
katekate, Saucony Kinvara nie mają b. dużej amortyzacji. Oczywiście nie są to minimale, ale Twoje stwierdzenie to duża przesada.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- katekate
- Zaprawiony W Bojach
a biegasz w nich?
sama grubość podeszwy jest b.duża, albo ja mam nikłe pojęcie o amortyzacji...

sama grubość podeszwy jest b.duża, albo ja mam nikłe pojęcie o amortyzacji...

-
- Zaprawiony W Bojach
Ja biegam w kinvarkach i wg mnie amortyzacja jest ale niezbyt duża w porównaniu do klasycznych modeli. Drop niewielki, lekkie są. Lubię te buty i polecam.
- katekate
- Zaprawiony W Bojach
jesli miałabym porównywac kinvary do butów w których biegałam, to mają więcej od zaraca2 i są na tym samym poziomie co faas500 to moja ocena 

-
- Rozgrzewający Się
Kate, oczywiście, że biegam. Jeżeli piszesz, że Kinvara mają b. dużą amortyzację, to sugerujesz, iż są żelazkami, co nie jest prawdą albo rzeczywiście nie masz pojęcia o amortyzacji 

-
- Zaprawiony W Bojach
Całe szczęście, że Ty masz, bo nie wiem co byśmy na forum zrobiliEriszkigal pisze:Kate, oczywiście, że biegam. Jeżeli piszesz, że Kinvara mają b. dużą amortyzację, to sugerujesz, iż są żelazkami, co nie jest prawdą albo rzeczywiście nie masz pojęcia o amortyzacji

@pepek - jeżeli nie Merrell Bare Access 2 lub 3, może Mizuno Cursoris, ale tu musisz po pierwsze uważać z rozmiarem (MBA2 mam 45, a Mizuno 44), a po drugie MBA nieporównywalnie lepiej radzą sobie na śliskim. To dzięki gumie Vibram - Mizuno mają jakąś utwardzaną Evę i minimalnie gumy. Zimą jeszcze ten otok na palce może się przydać. Mizuno są bardziej przewiewne, co przyda się wiosną i latem.
Ostatnio zmieniony 14 gru 2014, 20:11 przez pehop, łącznie zmieniany 2 razy.
"Niezależnie od okoliczności zewnętrznych, każdy ma niezbywalne prawo spieprzyć swoje życie tak, jak uważa to za stosowne" - by mój ojciec
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:38
- Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
- Kontakt:
hmmm - kinvary ludzie traktują jako startówki na maratony (było tutaj zestawienie, w jakich butach biegła pierwsza setka z tegorocznego NY Marathon - to kilka osób z tej pierwszej setki biegło właśnie w kinvarach - nie pamiętam ile osób). Sam w tym nie biegam - ale właśnie jak czytałem/słyszałem to ludzie polecają ten model jako całkiem udany. Doczytaj sobie recenzje, przymierz.
katekate - polecam się przejść do sklepu i przymierzyć buty "z amortyzacją"
:)
Chociaż jest jeszcze druga rzecz - pewnie jesteś szczupła/lekka, to dla Ciebie nawet buty z minimalną amortyzacją są "żelazkami". Wiem coś o tym, sam tak mam - przy wadze sporo poniżej 60kg przymierzam buty przedstawiane jako "treningowo-startowe" i dla mnie to jest masakra, mogę długie wybiegania w tym robić i wszystko ok, nic nie boli i czuję nawet lekkie zapadanie się...
Niemniej jednak - kolega ponad 70kg waży i to należy wziąć pod uwagę. Moim zdaniem Kinvary są jak najbardziej warte uwagi warte uwagi.
O - przypomniało mi się, wiedziałem że u kogoś na blogu czytałem
!
Mihumor biegał w Kinvarach jako startówkach! Sądzę, że można podpytać przez PW co o tych butach sądzi.
katekate - polecam się przejść do sklepu i przymierzyć buty "z amortyzacją"

Chociaż jest jeszcze druga rzecz - pewnie jesteś szczupła/lekka, to dla Ciebie nawet buty z minimalną amortyzacją są "żelazkami". Wiem coś o tym, sam tak mam - przy wadze sporo poniżej 60kg przymierzam buty przedstawiane jako "treningowo-startowe" i dla mnie to jest masakra, mogę długie wybiegania w tym robić i wszystko ok, nic nie boli i czuję nawet lekkie zapadanie się...
Niemniej jednak - kolega ponad 70kg waży i to należy wziąć pod uwagę. Moim zdaniem Kinvary są jak najbardziej warte uwagi warte uwagi.
O - przypomniało mi się, wiedziałem że u kogoś na blogu czytałem

Mihumor biegał w Kinvarach jako startówkach! Sądzę, że można podpytać przez PW co o tych butach sądzi.
biegam ultra i w górach 

-
- Rozgrzewający Się
pehop, przeczytaj proszę moje obie wypowiedzi jeszcze raz. Gdzie napisałem, że Kinvara nie mają amortyzacji (jak MBA)? Odniosłem się do części wypowiedzi Kate, w której sugerowała, że Kinvara mają b. dużą amortyzację. Ponieważ w ogólnej populacji butów Kinvara nie mają b. dużej amortyzacji. W porównaniu do MBA oczywiście tak, ale czy w przypadku modelu Asics Kayano również?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- katekate
- Zaprawiony W Bojach
pepek, co dla ciebie oznacza niewielką amoryzacje?
ile cm pianki pod piętą będzie oznaczało niewiele?
Kinvary mają nawet do ok.3cm pianki-uważam, że to duża amortyzacja, pomimo tego, że to but treningowo-startowy
zaraca 2 ma mniej, odczuwam dużą różnicę po przejsciu na asicsy
marek84 przy wzroście 171 mam 64 w porywach do 65, noga w Kinvarach mi się nie zapada, bo mimo dużej ilości pianki jest ona hmmm dość sztywna, przynajmniej takie mam wrażenie, co innego w faasach500
mówie tylko, że pomimo iz ten but traktowany jest jako startówka to ma dużą amortyzację

Kinvary mają nawet do ok.3cm pianki-uważam, że to duża amortyzacja, pomimo tego, że to but treningowo-startowy

marek84 przy wzroście 171 mam 64 w porywach do 65, noga w Kinvarach mi się nie zapada, bo mimo dużej ilości pianki jest ona hmmm dość sztywna, przynajmniej takie mam wrażenie, co innego w faasach500
nic nie sugerujęEriszkigal pisze:Jeżeli piszesz, że Kinvara mają b. dużą amortyzację, to sugerujesz, iż są żelazkami, co nie jest prawdą albo rzeczywiście nie masz pojęcia o amortyzacji

ototo.pehop pisze:Kinvary mają stack height mają 19/23 mm, więc jeżeli to nie są amortyzowane buty, to nie wiem co nimi jest. Może Hoka? Takie wspomniane wyżej MBA mają dla porównania 13 mm stack height.
-
- Zaprawiony W Bojach
My tu piszemy o butach lekko amortyzowanych. Wiesz w porównaniu do Hoka OneOne (czy jakoś tak) to można je zakwalifikować niemalże jako barefootyEriszkigal pisze:Ponieważ w ogólnej populacji butów Kinvara nie mają b. dużej amortyzacji.

"Niezależnie od okoliczności zewnętrznych, każdy ma niezbywalne prawo spieprzyć swoje życie tak, jak uważa to za stosowne" - by mój ojciec
-
- Zaprawiony W Bojach
przychylam się do zdania, że kinvary mają bardzo dużo amortyzacji. kayano mają bardzo bardzo dużo, a hoki bardzo bardzo bardzo dużo.