Buty z małym dropem i niewielką amortyzacją

Awatar użytkownika
pepek
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Witam szanownych kolegów i koleżanki.
Muszę jak najszybciej kupić buty do biegania i niestety nie mam za dużo czasu żeby przebrnąć przez ofertę sklepów czy producentów. Ostatnio trochę wypadłem z tematu i nie za bardzo orientuję się w temacie. Stąd moja prośba do Was. Poszukuję butów do biegania głównie po twardych nawierzchniach, z niewielkim dropem (0-5 mm) i z niewielką amortyzacją. Buty mają służyć jako treningowo-startowe. Biegam od ok 8 lat, 60-70 km tygodniowo. Wzrost 175, waga 70-72 kg. Cena do 400 zł. Będę bardzo wdzięczny za pomoc i zaproponowanie konkretnych modeli butów:)
PKO
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Merrell barefoot acces, zero dropu, amortyzacja jest ale mala, bardzo wygodne buty
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Saucony Kinvara?
biegam ultra i w górach :)
Awatar użytkownika
katekate
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45.18
Życiówka w maratonie: 3.42.11

Nieprzeczytany post

marek84 kinvary mają b.dużą amoryzację :tonieja:
komentarze
nic nie muszę, mogę wszystko
Eriszkigal
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

katekate, Saucony Kinvara nie mają b. dużej amortyzacji. Oczywiście nie są to minimale, ale Twoje stwierdzenie to duża przesada.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
katekate
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

a biegasz w nich? :lalala:
sama grubość podeszwy jest b.duża, albo ja mam nikłe pojęcie o amortyzacji... :tonieja:
komentarze
saper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja biegam w kinvarkach i wg mnie amortyzacja jest ale niezbyt duża w porównaniu do klasycznych modeli. Drop niewielki, lekkie są. Lubię te buty i polecam.
Awatar użytkownika
katekate
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jesli miałabym porównywac kinvary do butów w których biegałam, to mają więcej od zaraca2 i są na tym samym poziomie co faas500 to moja ocena :oczko:
komentarze
Eriszkigal
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Kate, oczywiście, że biegam. Jeżeli piszesz, że Kinvara mają b. dużą amortyzację, to sugerujesz, iż są żelazkami, co nie jest prawdą albo rzeczywiście nie masz pojęcia o amortyzacji :lalala:
pehop
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Eriszkigal pisze:Kate, oczywiście, że biegam. Jeżeli piszesz, że Kinvara mają b. dużą amortyzację, to sugerujesz, iż są żelazkami, co nie jest prawdą albo rzeczywiście nie masz pojęcia o amortyzacji :lalala:
Całe szczęście, że Ty masz, bo nie wiem co byśmy na forum zrobili :bum: Kinvary mają stack height mają 19/23 mm, więc jeżeli to nie są amortyzowane buty, to nie wiem co nimi jest. Może Hoka? Takie wspomniane wyżej MBA mają dla porównania 13 mm stack height.

@pepek - jeżeli nie Merrell Bare Access 2 lub 3, może Mizuno Cursoris, ale tu musisz po pierwsze uważać z rozmiarem (MBA2 mam 45, a Mizuno 44), a po drugie MBA nieporównywalnie lepiej radzą sobie na śliskim. To dzięki gumie Vibram - Mizuno mają jakąś utwardzaną Evę i minimalnie gumy. Zimą jeszcze ten otok na palce może się przydać. Mizuno są bardziej przewiewne, co przyda się wiosną i latem.
Ostatnio zmieniony 14 gru 2014, 20:11 przez pehop, łącznie zmieniany 2 razy.
"Niezależnie od okoliczności zewnętrznych, każdy ma niezbywalne prawo spieprzyć swoje życie tak, jak uważa to za stosowne" - by mój ojciec
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

hmmm - kinvary ludzie traktują jako startówki na maratony (było tutaj zestawienie, w jakich butach biegła pierwsza setka z tegorocznego NY Marathon - to kilka osób z tej pierwszej setki biegło właśnie w kinvarach - nie pamiętam ile osób). Sam w tym nie biegam - ale właśnie jak czytałem/słyszałem to ludzie polecają ten model jako całkiem udany. Doczytaj sobie recenzje, przymierz.

katekate - polecam się przejść do sklepu i przymierzyć buty "z amortyzacją" :):)
Chociaż jest jeszcze druga rzecz - pewnie jesteś szczupła/lekka, to dla Ciebie nawet buty z minimalną amortyzacją są "żelazkami". Wiem coś o tym, sam tak mam - przy wadze sporo poniżej 60kg przymierzam buty przedstawiane jako "treningowo-startowe" i dla mnie to jest masakra, mogę długie wybiegania w tym robić i wszystko ok, nic nie boli i czuję nawet lekkie zapadanie się...

Niemniej jednak - kolega ponad 70kg waży i to należy wziąć pod uwagę. Moim zdaniem Kinvary są jak najbardziej warte uwagi warte uwagi.

O - przypomniało mi się, wiedziałem że u kogoś na blogu czytałem :) !
Mihumor biegał w Kinvarach jako startówkach! Sądzę, że można podpytać przez PW co o tych butach sądzi.
biegam ultra i w górach :)
Eriszkigal
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

pehop, przeczytaj proszę moje obie wypowiedzi jeszcze raz. Gdzie napisałem, że Kinvara nie mają amortyzacji (jak MBA)? Odniosłem się do części wypowiedzi Kate, w której sugerowała, że Kinvara mają b. dużą amortyzację. Ponieważ w ogólnej populacji butów Kinvara nie mają b. dużej amortyzacji. W porównaniu do MBA oczywiście tak, ale czy w przypadku modelu Asics Kayano również?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
katekate
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

pepek, co dla ciebie oznacza niewielką amoryzacje? :lalala: ile cm pianki pod piętą będzie oznaczało niewiele? :ojoj:
Kinvary mają nawet do ok.3cm pianki-uważam, że to duża amortyzacja, pomimo tego, że to but treningowo-startowy :taktak: zaraca 2 ma mniej, odczuwam dużą różnicę po przejsciu na asicsy

marek84 przy wzroście 171 mam 64 w porywach do 65, noga w Kinvarach mi się nie zapada, bo mimo dużej ilości pianki jest ona hmmm dość sztywna, przynajmniej takie mam wrażenie, co innego w faasach500
Eriszkigal pisze:Jeżeli piszesz, że Kinvara mają b. dużą amortyzację, to sugerujesz, iż są żelazkami, co nie jest prawdą albo rzeczywiście nie masz pojęcia o amortyzacji
nic nie sugeruję :tonieja: mówie tylko, że pomimo iz ten but traktowany jest jako startówka to ma dużą amortyzację
pehop pisze:Kinvary mają stack height mają 19/23 mm, więc jeżeli to nie są amortyzowane buty, to nie wiem co nimi jest. Może Hoka? Takie wspomniane wyżej MBA mają dla porównania 13 mm stack height.
ototo.
komentarze
pehop
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Eriszkigal pisze:Ponieważ w ogólnej populacji butów Kinvara nie mają b. dużej amortyzacji.
My tu piszemy o butach lekko amortyzowanych. Wiesz w porównaniu do Hoka OneOne (czy jakoś tak) to można je zakwalifikować niemalże jako barefooty ;). A Ty poprostu mylisz żelazka z butami amortyzowanymi i tyle wynika z Twoich poprzednich postów...
"Niezależnie od okoliczności zewnętrznych, każdy ma niezbywalne prawo spieprzyć swoje życie tak, jak uważa to za stosowne" - by mój ojciec
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

przychylam się do zdania, że kinvary mają bardzo dużo amortyzacji. kayano mają bardzo bardzo dużo, a hoki bardzo bardzo bardzo dużo.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ