Jaki zegarek do biegania, siłowni, specyfincze wymagania.

Michu
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam serdecznie. Od kilku miesięcy rozglądam się za urządzeniem, które oferowałoby mi pomiar dziennej aktywności fizycznej (pięknie to brzmi). Przeglądałem testy i specyfikacje kilku urządzeń i chyba jedyne urządzenia jakie oferują wszystkie moje wymagania są z najwyższej półki. Oczywiście, że bardzo podoba mi sie fenix 2 lecz uważam, że nie wykorzystam jego potencjału a wydane pieniądze nie będą należycie spożytkowane (no chyba, że jednak utwierdzicie mnie w tym przekonaniu).

Na czym mi zależy:
- funkcje biegowe (zwykły pomiar odległości i czas, bez zbędnych wymaganych funkcji - raczej ich nie używam)
- jakieś 4 razy w tygodniu przebywam na siłowni i korzystam z bieżni mechanicznej (częściej) oraz z roweru (więc przydałaby się współpraca z tymi urządzeniami)
- raz na jakiś czas chodzę na basen (fajnie jakby była funkcja ale nie ejst konieczna)
- miłym dodatkiem byłby jakiś dzienny monitor aktywności (chociażby krokomierz, który bardzo spodobał mi się w telefonie)
- ładny wygląd (wiem, że to kwestia indywidualna ale ideałem jest fenix 2 :) )
- nie zależy mi na super dokładnym gps
Cena tak naprawdę nie gra roli ale tak jak pisałem nie potrzebuje jakiegoś kombajna a jak nie wykorzystam funkcji to po co przepłacać :)

Co proponujecie?
PKO
mucher
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 47:00
Życiówka w maratonie: 3:46:00

Nieprzeczytany post

Polar M400? Ambit 2S? (jeden ma krokomierz, drugi ma pływanie) - obydwa tańsze od Fenixa.
tom.krakus
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 47:05
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Polar V800
puchatek391
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mucher polar m400 na pewno nie, jeśli chodzi o te wymagania to v800 albo suunto ambit mają najbliżej do oczekiwań
mucher
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

M400 Nie ma tylko pływania z tego co widzę (i możliwości podpięcia czujnika S/C - więc nie wiem do końca jak byłoby ) - za to kosztuje tyle co pół Fenixa. Na bieżnie można dopiąć footpoda (ok, jeszcze nie - ale Polar to chyba zapowiedział), a pływanie jest jak czytam niekonieczne.

M400 kosztuje 750 zł, Ambit 2S 1100 zł, V800 1500 zyli a Fenix - prawie 1700(wszystko wersje z HR). Więc prawie pełne spektrum; zobacz sobie porównanie tego co potrafią http://www.dcrainmaker.com/product-comp ... 77#results i wybierz co dla Ciebie najważniejsze. Jak dla mnie Ambit i M400 mają najlepszy stosunek cena/jakość (ewentualnie jeszcze stary ale jary 310XT )

Aha - osobna sprawa to współpraca z zewnętrznymi serwisami (w sensie eksportu danych) - od b. dobrej (Garmin) przez mz. średnią (Suunto) do mizernej (Polar). Polar Flow czy jak się to nazywa nie potrafi nawet zapisać pliku GPX zgodnie ze standardem .
Michu
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Nie ukrywam, że z tych wszystkich właśnie polar m400 jest mi jakoś najbliższy.
Garmin to ideał ale płacić prawie 2k za zegarek to trochę dużo.
V800 niestety w ogole mi sie nie podoba wizualnie i wolałbym już dołożyć do fenixa.

Pytanie tylko czy właśnie m400 posłuży mi właśnie na siłowni? Chyba nie posiada akcelometru (jak np 220) by zmierzyć odległość bez footpoda...
Bardzo często biegam pod dachem i ta funkcjonalność jest dla mnie bardzo ważna.
Awatar użytkownika
spens
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Polar nie zapowidział możliwości podłączenia foodpoda pod m400, na forum tylko co niektorzy maja taka nadzieje :)
Facebook / Endomondo / Garmin Connect

PB:
5k - 20:43 (parkrun Rumia, Rumi 02.2018)
10k - 41:48 (Bieg Urodzinowy, Gdynia 02.2018)
HM - 1:38:26 (Onico Gdynia Półmaraton, Gdynia 03.2017)
M - 3:39:35 (40. Maraton Warszawski, Warszawa 09.2018)
puchatek391
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

m400 na razie nie nadaje się do prawie żadnego treningu po dachem. To zegarek typowy do biegania na dworze z niskiej półki cenowej.
Mam i sobie bardzo chwalę ale nie ma pływania, nie ma obsługi footpada i nie wiadomo na 100% czy będzie więc powiedziecie mi co chcecie mierzyć na siłowni tym zegarkiem oprócz pulsu?

co do exportu treningów to w innym wątku podawałem maleńki programik który idealnie na razie radzi sobie z exportem/importem treningów i obsługuje również polarflow :tonieja:
Awatar użytkownika
jarek_bb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:40
Życiówka w maratonie: 3:36:50

Nieprzeczytany post

TomTom Multisport Cardio spełnia w zasadzie wszystkie wymagania. Co istotne masz pomiar tętna masz w nadgarstku - to jest naprawdę wygodne rozwiązanie.
mucher
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ja patrzyłem akurat na to co pisał DCR - on generalnie jeśli o aktualizacje chodzi, raczej jest dobrze poinformowany: "The M400 today supports Bluetooth Smart heart rate straps, and in a future firmware update will also support Bluetooth Smart footpods. It does not support Bluetooth Smart Speed/Cadence sensors for cycling (nor is it planned to).".

Jeśli bez footpoda - to zostają chyba tylko garniaki (a, i Tomtom Multisport Cardion - ale tu się nie wypowiadam).

A co do eksportu - no właśnie, po cholerę mi programik? Garmin czy Suunto robią to automatycznie do co najmniej kilku systemów (a jak nie - to jest nieoceniony Tapiirik). Ekosystemowo Polar to takie zamknięte rozwiązanie jak choćby Endomondo (choć zmienia się powoli na lepsze) - dopiero od serii M/V Polar jest kompatybilny z czymś innym niż samym Polarem. 310-tkę miałem sparowaną z opaską Motoroli, footpodem Suunto i czujnikiem S/C z Decathlonu. Swoją drogą walają mi się jeszcze gdzieś po domu stare czujniki od Polara.
Michu
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Jakoś wizualnie ten tomtom mi nie podpada.. Byłoby dobrze gdyby zegarek w miarę pasował do "marynarki"..
Awatar użytkownika
jarek_bb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:40
Życiówka w maratonie: 3:36:50

Nieprzeczytany post

Z czarnum paskiem wygląda bardzo ok. A co istotniejsze - jest zdecydowanie mniej masywny od konkurencji.
puchatek391
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mucher

poważnie z tym exportem? bo o ile na garmina nie patrzyłem to automatyczny export w movescout znalazłem tylko do strawy i co gorsze nie znalazłem żadnego automatycznego programu który obsługuje ten serwis. a w Polar Flow co jest nie tak z exportem w postaci GPX i TCX?
mucher
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

To że trzeba to robić ręcznie. No i druga rzecz - choć to chyba ostatnio poprawili - GPX produkowane przez Polara miały czas lokalny zamiast UTC (w uproszczeniu Greenwich) jak nakazuje standard. W związku z czym biegłeś z kimś - a on pokazywał, że jednak godzinę później (mnie to interesuje, bo na Stravie jest to fajnie prezentowane - zwłaszcza na 'flyby'. Biegłem z kolegą - ale mój bieg zaczynał się o 8 rano, jego o 9-tej i wszystko się nam rozjeżdżało.

Jeśli o eksport chodzi - w sumie jak jest już do Stravy, to potem z górki (wspomniany Tapiriik - tapiriik.com). W Garminie masz eksport do Endomondo, Stravy - i chyba Myfitnesspal. Ja w sumie używam głównie Stravy, więc mi wystarcza
puchatek391
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ja używam endomondo i zaimportowałem ponad 50 treningów do polara z niego, a teraz robię to na odwrót i nie ma żadnego problemu, w przypadku movescout musiałbym synchronizować do strawy a z strawy do endomondo, więc kupa zabawy a tak to nawet o tym nie myślę bo wszytko dzieje się automatycznie i treningi synchronizują się albo ręcznie albo automatycznie raz na ileś tam godzin. Więc jak dla mnie nie widzę tu przewagi innych serwisów. tak wygląda zaimportowany trening z polara do endomondo(godzina się zgadza i puls też jest) https://www.endomondo.com/workouts/446281305/17579788
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ