Trening

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Masato
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 38"16
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam. Nazywam się Patryk, przygodę z bieganiem za czołem od początku tego roku. Długo się zastanawiałem co trenować,ponieważ wcześniej trenowałem Muay Thai ok 3lat. Wychodząc na rozgrzewkę często biegałem co z czasem bardzo mi się spodobało i zdecydowałem że zacznę przygodę z bieganiem :) Postanowiłem że z datą 1 Stycznia 2014r będę biegał. Trenowałem wtedy 3 razy w tygodniu. Po ponad 2 miesiącach pomyślałem, że warto wprowadzić jakiś grafik, i znalazłem na Bieganie.pl taki pod 5km dla srednio zaawansowanych. Ten grafik miał mi służyć pod zawody na 3km. Po pięciu miesiącach biegania, pomyślałem że warto się sprawdzić na 10km. Mój czas to 38;16. Przez ten okres czasu, wprowadzałem wiele zmian w bieganiu, szukając różnych planów treningowych. Dziś mam pewien problem, ponieważ sam napisałem sobie grafik i nie jestem przekonany czy jest dobry. Mój plan wygląda następująco

Pon.- 2 km truchtu i ćwiczenia sprawnościowe " skip A, wieloskok, skip C, wieloskok PN, wieloskok LN, defilada, skoki obunóż skip B. to wszystko na odcinku 30m. Na początku każde ćwiczenie wykonuje wolno a potem szybko. Przerwa w marszu. Od 3 do5 serii, przerwa między seriami 3-6min.

Śr.-2km trucht i bieg 10-8-6-4-2min tempo każdej przebieżki 3;40.przerwa między seriami 3min.

Cz.-to samo co w poniedziałek.

So.- 14-16km tempo 4;50- 5;00.

Ćwiczenia SPR pochodzą z książki "ABC Lekkoatletyki" Jerzego Włodarczyka. A przebieżki rozpisał mi sam autor książki:)

Moje pytanie brzmi czy ten grafik jest odpowiedni na okres 3 miesięcy w którym chcę poprawić wytrzymałość i wzmocnić mięśnie nóg. Po tym czasie,mam zamiar wprowadzić jakiś konkretny ,grafik który pozwoli mi przebiec 10km w 35min.

Z Góry dziękuje.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ